روزنامه همشهری - مسعود میر: حدود یک سال از شروع قدمرو هزارپا در سینمای ایران میگذرد. فیلمی که نهتنها عنوان پرفروشترین فیلم سال 97 را به دست آورد بلکه در جداول حساب و کتاب گیشههای سینما هم برای خودش رکورد ممتازی دست و پا کرد. هرچند حضور جواد عزتی در این فیلم برای تماشاگران خوشایند بود، اما تردیدی نیست که رضا عطاران مؤثرترین بازیگر فیلم و عامل اصلی موفقیت هزارپا در گیشه بود.
عطاران چند سال است که به این حسن شهره شده و عملکرد حضورش در فیلمهای پرفروش گیشه در سالهای گذشته موید این ادعا خواهد بود. کافی است نگاهی کنید به وضعیت فیلمهای موفق سالهای گذشته در گیشه تا متوجه شوید که رضا عطاران قهرمان بیچون و چرای سالهای اخیر سینما بوده است.
او در پنجمین دهه زندگیاش این قهرمانی را چند سال متوالی تجربه کرده و حالا در نخستین سال ششمین دهه زندگیاش (51سالگی) و درحالیکه از آغاز سال تاکنون فیلمی روی پرده نداشته و فعلا هم فیلمی با بازی او در نوبت اکران قرار ندارد ارتباطش با رونق گیشه سینماها عیانتر شده است.
به این بهانه، درخشش فیلمهای 5 سال گذشته در گیشه و ارتباطشان با حضور برگ برندهای بهنام رضا عطاران را مرور کردهایم.
97: مصادره گیشهها
بعد از هزارپا که فروشش بیش از تصور بود عنوان دومین فیلم پرفروش سال 97 هم به مصادره قدرتنمایی رضا عطاران درآمد. «مصادره» به کارگردانی مهران احمدی هرچند کمتر از نصف مبلغ فروش هزارپا فروخت، اما در جایگاه دومین فیلم پرفروش سال گذشته شرایط ویژهای داشت. رضای هزارپا و اسماعیل یارجانلوی مصادره با بازی رضا عطاران تماشاگران را به سینما کشاند و اینگونه بود که عطاران آقای پولساز سال لقب گرفت.
مصادره: 15.6 میلیارد تومان
هزارپا: 38 میلیارد تومان
96: نهنگ تکراری، 20 میلیارد تومان
خیلیها معتقدند که «نهنگ عنبر 2» دنباله ضعیفتری نسبت به قسمت اول فیلم پرسروصدا و پربازیگر سامان مقدم بود، اما وقتی معادلات اکران و فروش فیلمها در سال 96 را مرور کنید متوجه میشوید که ارژنگ صنوبر موسفید کرده، باز هم با همان فلاشبکهای خاطرهانگیز دهه شصتیاش تماشاگران را در سینما رودهبر کرد و عشق نافرجامش بهرؤیا توانست فیلم مقدم را بر صدر جدول فروش سال 96 بنشاند.
فرمولی که سامان مقدم در بهره بردن از شوخیها، محدودیتها و البته نوستالژیهای دهه 60 کشف کرده بود توسط خیلیها کپی شد، اما او بود که توانست با رضا عطاران سند موفقیت را به نام خودش و نهنگش ثبت کند، هر چند تکراری...
95: عطاران برزیلته، 14 میلیارد تومان
رصد نام عطاران بهعنوان بازیگر اصلی دومین فیلم پرفروش سال 95 سینمای ایران موضوع جالبی است. چرا؟ چون او در فیلمی به کارگردانی منوچهر هادی بازی کرد و توانست رتبه دوم فروش سال سینما را برای سازندگان من سالوادور نیستم به ارمغان بیاورد درحالیکه نخستین فیلم پرفروش آن سال سینمای ایران، یکی از معدود معجزات بینالمللی سینمای کشور بود.
من سالوادور نیستم با بازی عطاران دومین فیلم پرفروش سال لقب گرفت، چون در رتبه اول و با فاصله کمی از فیلم برزیلیساز منوچهر هادی این کلید واژهها قرار داشتند و گیشه را فتح کردند: اصغر فرهادی، شهاب حسینی، ترانه علیدوستی، نخل طلای کن و فروشنده...
94: رویای ارژنگ، 7 میلیارد
تردید نکنید که اگر فیلم «محمدرسولالله (ص)» مجید مجیدی بهدلیل سوژه خاصش و البته حمایتهای ویژه در نمایشهای سازمانی نبود نهنگ عنبر عنوان پرفروشترین فیلم سال 94 را به چنگ آورده بود. قصههای ارژنگ و رؤیا آن سال خیلیها را به سینماها کشاند و عنوان دومین فیلم پرفروش سال 94 را در حالی به نام فیلم سامان مقدم و همکارانش ثبت کرد که بازیگر نقش اول فیلم کسی نبود جز رضا عطاران.
93: آقای کمالی و بانو، 6.5 میلیارد
فیلمنامه پیمان قاسمخانی و کارگردانی کمال تبریزی حتما برای موفق شدن در گیشه به یک بازیگر حساس هم نیازمند بود و اینگونه شد که رضا عطاران با گریم مردی پا به سن گذاشته شد آقای کمالی طبقه حساس. فیلم از هرگونه تبلیغ تلویزیونی محروم بود و با این همه دومین فیلم پرفروش سال شد.
رضا عطاران در نقش مردی به ظاهر متعصب و مذهبی درگیر موضوع دفن همسرش در قبری دو طبقه است و با اینکه فیلم ستاره کم ندارد، اما این عطاران است که حتی با گریههایش در مراسم ختم، قهقهه خنده را به تماشاگران هدیه میدهد.