در این زمینه فعالان بازار شش ماه ابتدای امسال را به لحاظ تغییر و تحول قیمتی به دو فصل تقسیم میکنند بهطوریکه در فصل بهار با تبعیت از آب و هوای بهاری، توفان قیمتی در این بازار شکل گرفت ولی با آغاز گرمای تابستان، روند صعودی قیمتها فروکش کرد. اما با نزول قیمتها که از یک ماه پیش رخ داده، حالا کارشناسان از رکود پنهانی میگویند که بر بازار خودرو حاکم شده است. در مورد رکود حاکم بر بازار دلایل گوناگونی مطرح میشود. از آرام شدن جریان نقدینگی در دیگر بازارها تا بهبود وضعیت عرضه توسط شرکتهای خودروساز. در این زمینه یک کارشناس به «دنیایاقتصاد» میگوید که مردم افزایش نرخ ارز را دلیل بیثباتی کل اقتصاد و آرامش این بازار را نشانه بهبود وضعیت اقتصاد قلمداد کرده و رفتارهای اقتصادی خود را بر اساس نوسانات این بازار تنظیم میکنند.
به این ترتیب به نظر میرسد عوامل یاد شده قیمتها را در سراشیبی قرار داده با این حال دستاندرکاران و فعالان بازار تاکید میکنند در شرایطی که افزایش قیمتها از حرکت خرگوشی پیروی میکند، اما کاهش قیمتها لاکپشتی است.در این بین سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران نیز در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» رکود در بازار خودروهای داخلی و وارداتی را تایید میکند. با این حال وی روند کاهش قیمتها را کند توصیف میکند و میگوید: دلیل این مساله را باید در مقاومت دارندگان خودرو جستوجو کرد. آنها با تصور اینکه بار دیگر روند قیمتی در بازار تغییر خواهد کرد از عرضه خودروی خود به بازار جلوگیری میکنند. این در حالی است که برخی دیگر از فروشندگان در بازار بدون مشتری به دنبال مشتری میگردند تا هر چه زودتر خودروی خود را به پول نقد تبدیل کنند.رئیس اتحادیه نمایشگاهداران همچنین جلوگیری از فروش کلی به برخی نمایندگیهای خاص که از آن به فروش سبدی یاد میشود، در کنار جمع کردن بساط فروش کارتکسی را از عوامل موثر در نزولی شدن شیب قیمتها در بازار میداند.
البته این فعال بازار به دو عامل دیگر نیز بهعنوان عواملی که به نوعی ترمز قیمت خودرو را کشیده، اشاره میکند. موتمنی معتقد است ثبات نرخ ارز و همچنین ورود و پیگیری دستگاه قضایی و زیر مجموعههای نظارتی آن در ارتباط با نحوه ترخیص خودروهای دپو شده در پارکینگ شرکتهای خودروساز و رساندن آن به دست مشتریان از جمله عوامل دیگری است که به نوعی کاهشی شدن قیمتها را در بازار رقم زده است.حال به بازار خودرو میرویم و قیمت محصولات داخلی و وارداتی را طی هفتهای که گذشت، بررسی میکنیم.
روند نزولی قیمتها در بازار
همانطور که گفته شد آرامش بر بازار خودرو حاکم شده و در حالحاضر قیمت برخی محصولات نزولی شده است. طبق اظهارات فعالان بازار، پراید 111 در حالحاضر با قیمت 46 میلیون و 800 هزار تومان در بازار موجود است، این خودرو هفته گذشته در همین محدوده قیمتی قرار داشت. دیگر محصول خانواده پراید یعنی مدل 131 نیز با قیمت 41 میلیون و 400 هزار تومان در بازار حضور دارد. محصول تجاری خانواده پراید یعنی مدل 151 نیز هم اکنون با قیمت 42 میلیون و 600 هزار تومان در بازار قابل خریداری است. از بازار تیبای صندوقدار هم خبر میرسد این محصول در شرایط حاضر با قیمت 48 میلیون و 100 هزار تومان از سوی فروشندگان عرضه میشود؛ بنابراین تیبای صندوقدار نسبت به هفتههای اخیر نزدیک 900 هزار تومان کاهش قیمت داشته است.
ساینا با گیربکس دستی نیز در هفتهجاری با قیمت 54 میلیون تومان معامله شد. این خودرو یک میلیون تومان کاهش قیمت را تجربه کرده است. در خانواده پژو، مدل 207 اتومات نیز با قیمت 155 میلیون تومان در بازار موجود است. همین خودرو با گیربکس معمولی با قیمت 113 میلیون در بازار عرضه میشود. این دو خودرو طی دو هفته گذشته به ترتیب 5 و 2میلیون و 500 هزار تومان کاهش قیمت داشتهاند. همچنین پژو 206 تیپ2 و تیپ 5 به ترتیب با قیمت 76 میلیون و 500 هزار تومان و 92 میلیون و 500 هزار تومان عرضه شدند. در حالی که پژو 206 تیپ 2، ثبات قیمتی را در دو هفته اخیر تجربه کرده است، تیپ 5 همین خودرو افزایش اندک قیمتی در مدت زمان یاد شده داشته است. همچنین قیمت پژو 206 صندوقدار که همواره اندکی از قیمت 206 تیپ 5 بیشتر بود، با قیمت 92 میلیون تومان از سوی فروشندگان عرضه میشود. پژو 405 معمولی هم در حال حاضر با قیمت 70 میلیون و 700 هزار تومان در بازار حضور دارد. بنابراین پژو 405 معمولی افت 800 هزار تومانی را به نام خود ثبت کرده است. فروشندگان همین خودرو را با مدل SLX با قیمت 79 میلیون و 500 هزار تومان، در دسترس خریداران قرار میدهند. سمند LX نیز با قیمت 72 میلیون و 700 هزار تومان ازسوی خریداران قابل خریداری است. همین خودرو با مدل EF7 نیز 79میلیون و 700هزارتومان قیمت خورده است.
بنابراین در حالی که مدل LX، یک میلیون و 700 هزار تومان کاهش قیمت داشته، همین خودرو با مدل EF7 افزایش قیمت 700هزار تومانی را تجربه کرده است. طی هفتهای که گذشت، ساندرو استپوی اتومات نیز با قیمت 174 میلیون در بازار به فروش رفت. ساندرو استپوی که در مقاطعی از سال قیمت بالای 200 میلیون تومان را هم تجربه کرده 4 میلیون دیگر از قیمت خود را از دست داده است. رانا هم طی هفتهای که گذشت با قیمت 75 میلیون تومان از سوی فروشندگان در اختیار خریداران قرار گرفته است. این خودرو در هفته گذشته 76میلیون تومان قیمتگذاری شده بود، بنابراین یک میلیون تومان از قیمت این خودرو کاسته شده است. بررسی قیمت دنا در بازار نشان میدهد در شرایطی که دنا معمولی در بازار با قیمت 105 میلیون تومان موجود است، دنا با موتور توربوپلاس 165 میلیون تومان معامله میشود. حال سراغ دو محصول مونتاژی ایرانخودرو یعنی پژو 2008 و دانگفنگ H30 کراس میرویم. خودروی مونتاژی فرانسوی ایرانخودرو در بازار 298 میلیون تومان قیمت دارد و محصول چینی این خودروساز هم با قیمت 128 میلیون تومان قابل خریداری است. چانگان محصول مونتاژی چینی سایپا نیز در حالحاضر با قیمت 169 میلیون تومان از سوی فروشندگان عرضه میشود.
چراغ کم سوی وارداتیها
وارداتیها که بیش از خودروهای داخلی تحت تاثیر نرخ ارز قرار دارند با ثبات نسبی در این بازار، بیش از پیش قیمت خود را از دست دادهاند. به گفته موتمنی، در بازار وارداتیها در حال حاضر سوناتا هیبرید با قیمت 660 میلیون تومان از سوی فروشندگان به خریداران عرضه میشود. توسان محصول SUV هیوندایی با قیمت 670 میلیون تومان در بازار موجود است و النترا و سراتو نیز به ترتیب با قیمت 455 و 460 میلیون تومان قابل خریداری هستند. سانتافه دیگر محصول SUV هیوندای در مقابل پرداخت 760 میلیون تومان از سوی فروشندگان در اختیار خریداران قرار میگیرد.سورنتو کیا نیز هر چند در بازار نایاب است؛ اما دیگر SUV کیا یعنی اسپورتیج 690 میلیون تومان در بازار قیمت خورده است. اپتیما محصول سدان شرکت کیا با قیمتهای متفاوتی بنا بر سال ساخت در بازار حضور دارد.
این خودرو بر اساس سالهای تولید در بازه 650 تا 700 میلیون تومانی داد و ستد میشود. شرکت خودروسازی نیسان با دو محصول X-TRAIL و جوک در بازار حضور دارد. قیمت X-TRAIL در بازار 850 و قیمت جوک فول 460 میلیون تومان است. تیولی نیز با قیمت 345 میلیون تومان از سوی فروشندگان عرضه میشود. حال سراغ محصولات اروپایی حاضر در بازار میرویم؛ تالیسمان و کولیوس به ترتیب با قیمتهای 650 و 750 میلیون تومان قابل خریداری هستند. تیگوان محصول فولکس واگن نیز قیمتی معادل 930 میلیون تومان در بازار دارد. دیگر محصول شرکت فولکس یعنی پاسات نیز از سوی فعالان بازار 800 میلیون تومان قیمتگذاری شده است.