خبرگزاری تسنیم: غلامرضا مصباحی مقدم در مصاحبه با رادیو با اشاره به ارزیابی خود از سیاستهای رونق تولید اظهار کرد: ما اسناد بالادستی سیاستهای کلی ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری تحت عنوان سیاستهای برنامه ششم، سیاستهای اقتصاد مقاومتی و شعارهای سالانه را داریم.
وی افزود: مقام معظم رهبری بیش از 10 سال است که شعارهای اقتصادی مطرح میکنند و به دلیل احاطه، آگاهی و تجربه طولانی مدت رهبری و قبل از آن ریاست جمهوری کاملا از چالشها و مشکلات جامعه اطلاع دارند.
***دولت شرایط تولید و صادرات را تسهیل کند
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: دولت طبق این سیاستها باید شرایط تولید و صادرات را تسهیل و امکانات مورد نیاز تولیدکنندگان را فراهم کند و موانع مختلف را از سر راه تولیدکنندگان برای راه اندازی یک بنگاه تولیدی و یا توسعه فعالیتهای بنگاه تولیدی بردارد.
استاد دانشگاه امام صادق (ع) ادامه داد: ثبت شرکتها کار دشواری نیست، اما وقتی شرکت راه اندازی میشود دریافت موافقت اصولی با آن ماهها به طول میانجامد و این موجب هزینه فرصتهای از دست رفته برای تولیدکنندگان میشود. دولت قدمهایی در این راستا برداشته و تلاشهایی کرده، اما هنوز مشکلات بسیار زیاد است.
وی همچنین متذکر شد: فعالیتها و راهکارهایی برای تحقق رونق تولید در سیاستهای ابلاغی رهبری برای برنامه ششم و در قانون برنامه ششم توسعه در نظر گرفته شده است.
حجت الاسلام مصباحی مقدم با اشاره به شاهد مثالی در این باره اظهار کرد: " جلوگیری از واردات کالاهای مشابه داخلی" توسط دولت یک سیاست گذاری در راستای حمایت از تولیدکننده داخلی است.
وی همچنین بیان داشت: البته با وجود اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت لیست تعداد قابل توجهی از کالاها را تهیه و به گمرک ابلاغ کرده که ثبت سفارش نشوند، اما همچنان شاهد ثبت سفارش و واردات این کالاها به داخل کشور هستیم و وقتی سوال میکنیم که چرا کالاهای غیرضروری وارد کشور میشوند گمرک پاسخ میدهد که این اقدام بر اساس واردات در مقابل صادرات است و ورود این کالا، درآمدِ طرف به صورت ارزی بوده که میتوانسته کالاهایی معادل آن را وارد کشور کند. در واقع گمرک این موضوع را استثناء از قانون و سیاست ابلاغی میداند درصورتیکه چنین نیست.
***واردات کالاهای عجیب و غریب
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: به عنوان مثال کشور ایران یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ پا در جهان است و یا خوراک حیوانات خانگی مانند سگ و گربه در داخل کشورمان تولید میشود و واردات این کالاها به کشور معنایی ندارد، اما ثبت سفارش انجام و این کالاها وارد کشور میشوند.
مصباحی مقدم همچنین به واردات کالاهایی عجیب به کشور خبر داد و گفت: حتی خاک زیر پای گربه به کشور ما وارد میشود که اینها نشانه عدم رعایت چارچوبهای تعیین شده در سیاستهای ابلاغی و قانون برنامه ششم توسعه در این خصوص است.
وی با انتقاد از اینکه آئین نامههای مربوط به قانون برنامه معمولاً با تاخیر تصویب میشوند افزود: حتی در مواردی شاهدیم که آئین نامهای بعد از گذشت یک سال همچنان ابلاغ نشده است. گرچه غالب آئین نامهها تصویب شده اند، اما در برخی موارد هم این اتفاق نیفتاده و مشکلاتی را برای تولیدکنندگان رقم زده است.
***کارنامه موفق بانک مرکزی در یکسال گذشته
استاد دانشگاه امام صادق (ع) در ادامه مطلب، اقدامات بانک مرکزی را طی یک سال اخیر در جهت ثبات اقتصادی، بازار ارز و ارزش پول ملی مثبت ارزیابی کرد و گفت: این اقدامات کمک بزرگی به تولید کرده و البته تاثیر آن نسبی است.
مصباحی مقدم با ابراز خرسندی از افزایش تولید پوشاک در داخل کشور از اواسط سال گذشته تاکنون بیان داشت: تولیدکنندگان پوشاک با توجه به تفاوت قیمت ارز و افزایش هزینه واردات شروع به تولید بیشتر کردند کمااینکه شبیه این موضوع در بخش لوازم خانگی نیز اتفاق افتاد بطوریکه هم اکنون بازار مملو از لوازم خانگی تولید داخل است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: با وجود اینکه اقدامات بنیادی و اساسی و جامع درباره رونق تولید از ناحیه دولت مشاهده نمیشود و یا کمتر مشاهده میشود و خود تولیدکنندگان نیز به دلیل مسائل برجامی حالت صبر و انتظار پیدا کردند، اما وقتی آمریکا تحریمها را تشدید کرد و اروپا نیز به وعدههای خود عمل نکرد خود تولیدکنندگان دست به کار شدند.
***همه مشکلات کشاورزی را نمیتوان به دولت نسبت داد
وی با اشاره به رشد شش درصدی تولیدات در بخش کشاورزی و کاهش رشد منفی در صنعت از رشد منفی 0.8 دهم درصد به منفی 0.4 دهم درصد متذکر شد: البته نمیتوان همه این اقدامات را به دولت نسبت داد چراکه بیشتر خود تولیدکنندگان اقدام کرده اند.
مصباحی مقدم گفت: متاسفانه ما در ساختار شکل گیری مدیریت اجرایی و مجلس ها، از مبانی اساسی که بتواند برنامههای اجرایی را به هم پیوسته کند برخوردار نیستیم. به بیانی دیگر نمایندگان مجلس و دولتها خود را حداکثر برای چهار سال یا هشت سال مسئول میدانند و ناراحت کنندهتر از این موضوع، رویکرد مسئولان به حل مشکلات به صورت مقطعی است.
وی با انتقاد از نبود ساختار حزبی و قوی در جامعه عنوان کرد: ممکن است یک نماینده از بین شش کاندیدا در شهرستانها به صورت اتفاقی رأی بیاورد و متاسفانه علاوه براینکه رأیها حساب شده و پیش بینی شده نیست اهداف نمایندگان هم پیش بینی شده نیست و اغلب به دنبال این هستند که چهار سال بعد هم به مجلس راه یابند.
***80 درصد نمایندگان در دوره بعد حضور ندارند
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: تجربه ادوار مجلس شورای اسلامی نشان میدهد که بیش از 75 تا 80 درصد نمایندگان هر دوره در دوره بعد حضور ندارند و این یعنی نگاهها مقطعی است درصورتیکه اگر کادر تربیت شده حزبی وارد مجلس شوند اهداف و سیاستهای بلندمدت را تعقیب خواهند کرد و پاسخگو هم هستند و اگر دولت نیز منبعی از حزب باشد وزرای خود را از قبل تربیت میکند.
مصباحی مقدم عملکرد شش ماهه نخست دولت در حوزه خصوصی سازی را اینگونه ارزیابی کرد: مطابق با اصل 44 قانون اساسی بخش عظیمی از سهام شرکتهای دولتی به بخش غیردولتی شبه دولتی واگذار شد که در نهایت به اتاق خلوت بخش دولتی تبدیل شدند. با وجود اینکه این شرکتها از زیر نظارت چارچوبهای نظارتی دیوان محاسبات و بازرسی کل کشور و سایر دستگاهها خارج شدند، اما مدیریت و عملکرد همچنان دولتی است البته تمام همت دولت این بود که این اتفاق مجددا تکرار نشود.
وی با تصریح بر روند کند واگذاریها متذکر شد: البته واگذاریهایی هم که در گذشته صورت گرفته بود با مشکلاتی همراه است؛ مانند هپکو در اراک، نیشکر هفته تپه در خوزستان و پالایشگاه کرمانشاه.
***دولت هیچ گام اساسی در حوزه مسکن برنداشته
استاد دانشگاه امام صادق (ع) درخصوص عملکرد دولت در بخشهای تولیدی پیشران بیان کرد: حوزه مسکن از سالها قبل با رکود مواجه است، اما با افزایش قیمت ارز در سال گذشته و جهش قیمت مسکن وارد دوره رکود طولانی تری شده است.
وی با بیان اینکه دولت برای ورود مستقیم به قضیه مسکن احساس وظیفه نمیکند گفت: وزیر قبلی مسکن از مسکن اجتماعی صحبت کرد، اما هیچ الگویی ارائه نشد و در دوره جدید نیز رئیس جمهور مطرح کردند که مسکن در بخش فرسوده شهرها نوسازی خواهد شد، اما هنوز هیچ گام اساسی برداشته نشده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به نقش موثر مالیات بر مسکن خالی در رونق نقل و انتقال مسکن اظهار داشت: دولت دو سال است که از مالیات بر عایدی سرمایه و مسکن خالی سخن میگوید، اما در این بخش نیز هیچ خبری نیست.
***صنعت خودرو نباید به واردات قطعه وابسته باشد
مصباحی مقدم با تأکید بر اینکه تولید خودرو نباید به واردات قطعات وابسته باشد افزود: حرکت نسبتا خوبی در سال گذشته و امسال صورت گرفته، اما حجم تولید قطعات خودرو هنوز به نقطه ماقبل تحریمها نرسیده است. حمایتهایی هم از قطعه سازان در شش ماه نخست سال انجام گرفته، اما این پروسه هنوز تکمیل نیست.
وی با اظهار اینکه گامهای بلندی در بهبود وضعیت تولید نفت و گاز برداشته شده گفت: مناطق نفتی مشترک بین ایران و عراق و ایران و امارات در اولویت قرار گرفته و با وجود تحریم ها، اما فعالیتهای مربوط به تولید نفت و گاز در حال افزایش است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر اینکه دولت و وزارت صنعت و معدن و تجارت حداقل 20 درصد از نقدینگی بانکها را به سمت تولید جهت دهند یادآور شد: اخیرا اقداماتی برای تزریق منابع به بخش تولید آغاز شده است.
مصباحی مقدم در پایان، تامین نقدینگی و تامین مواد اولیه برای تولیدکنندگان را از مولفههای اساسی در تحقق رونق تولید برشمرد و در عین حال تأکید کرد: همه این مسائل نیازمند روحیه و عملکرد جهادی است.