شبکه خبر: علی اکبر صالحی در برنامه «تیتر امشب» در این شبکه تلویزیونی گفت: امروز همزمان با 13 ابان اقدامات وسیعی در زمینه هستهای در سایت نطنز را به فال نیک میگیریم.
وی افزود: پرسنل سازمان انرژی اتمی امروز توانستند با ادامه راه شهدای هستهای برای کشور غرور آفرینی کنند و در دوماهه گام سوم که مصادف با محرم و صفر شده بود دستاورد بزرگی برای کشور بدست آوردند.
رئیس سازمان انرژی اتمی درادامه گفت: در گام سوم به دستور رئیس جمهور محدودیتهای مربوط به تحقیق و توسعه نادیده گرفته شد و به تحقیق و توسعه شتاب دادیم.
او افزود: تحقیق و توسعه شیوههای خود را دارد و برای حق ایدهها مانند سانتریفیوژ نیازمند طراحی ذهنی و مفهومی دارد که بعد به طراحی محاسباتی و نمونه سازی قطعات میشود. در رویه جهانی از زمان خلق یک ایده تا زمان به سرانجام رساندن به مفهوم به تولید انبوه رساندن حداقل 8 سال طول میکشد. همانگونه که ایده سانتریفیوژ IR 6 سال 88 خلق شد و در سال 89 یکی از این سانتریفیوژها رونمایی شد که از آن زمان تاکنون بعد از گذشت 9 سال از رونمایی هنوز در زنجیره میانی 20 تایی بودیم.
وی گفت: در برنامه پیشبرد تحقیقات زمان زنجیره 30 تایی چند سال دیگر قرار بود انجام شود که به دلیل اینکه در چالش سیاسی قرار گرفتیم اراده مسئولین بر این بود که اراده خود را به رخ دیگران بکشانیم.
صالحی درباره آماده شدن IR 9 نیز گفت: امروز از این سانتریفیوژ رونمایی شد در دو سه ماه آینده نیز نمونه دیگر رونمایی خواهد شد تا مراحل تست را بگذراند، اما نمونه IR 9 برای رسیدن به تولید انبوه حدود 10 سال زمان میخواهد.
رییس سازمان انرژی اتمی توضیح داد: در برجام برای ظرفیت عملیاتی غنی سازی تصمیم گرفتیم 8 تا 9 سال نگه داشته شود. طراحی مفهومی IR 8 از سال 88 شروع شد که طراحی مفهومی آن پذیرفته شد.
وی درباره مراحل ساخت گفت: تستهای زیادی لازم است تا بتوانیم فرایند را به خوبی انجام دهیم.
صالحی درباره سایت نطنز نیز گفت: نطنز جای 40 هزار سانتریفیوژ را دارد و سوی سانتریفیوژها به علت اینکه بر چه مبنایی باشد فرق میکند که اگر بر مبنای U باشد با UF 6 متفاوت است.
وی گفت: جمهوری اسلامی با همت دانشمندان هستهای به قدری در سانتریفیوژ پیشرفت کرده که IR 1 که از سال 68 وارد کشور شده و تا سال 85 که یک زنجیره آن برپا شد 17 سال طول کشید که با آموختن فرایندهای ساخت سانتریفیوژها، خلق ایدهها به دست دانشمندان ایرانی انجام شده است. تولید نرم افزارهای طراحی 500 مستندهای علمی دارد به گونهای که اوباما نیز اذعان کرده بود که دیگر نمیتوان جلوی ایران را گرفت، چون ساخت و طراحی سانتریفیوژها در ذهن دانشمندان ایرانی است.
صالحی درباره غنی سازی 20 درصد نیز گفت: کار بزرگی که دانشمندان ما انجام داده اند این است که وقتی در چیدمان قرار میگیرند، چیدمان سانتریفیوژ نیز برای بهره وری علم است بنابراین وقتی سانتریفیوژها در گازدهی قرار میگیرند برای میزان گازدهی نیز نیازمند برنامه ریز دقیق است.
او درباره وضعیت غنی سازی نیز گفت: در چندهفته اخیر به چیدمان ایده آل رسیده ایم که کار آسانی نبوده است.
صالحی گفت: در مذاکرات برجام درباره غنی سازی نسبت به ایدههای مطرح شده ما بدل را داشتیم تا در بن بست غنی سازی گیر نکنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره ظرفیت نیروگاههایی که قرار است در بوشهر ساخته شود نیز گفت: ظرفیت هرکدام از این نیروگاهها هزار و 50 مگاوات است که هرکدام به اندازه نیروگاه بوشهر خواهد بود.
صالحی درباره نگه داشتن اورانیوم و تولید آن در کشور گفت: قبل از گام سوم حدود 450 گرم در روز تولید اورانیوم داشتیم که از امروز این رقم به بالای 5 هزار گرم (5 کیلوگرم) رسیده است. در اوج قبل از بر جام روزی 7 هزار گرم غنی سازی داشتیم، اما الان به بالای 5 هزار گرم رسیده ایم که در دو سه روز آینده به 5 هزار و 200 گرم خواهد رسید.
او درباره آب سنگین اراک نیز گفت: سالانه 20 تن تولید داریم. ذخایر 128 تنی داریم که الان در حال فروش آب سنگین هستیم. برخلاف اینکه ترامپ خرید آب سنگین ایران را برای کشورهای دیگر ممنوع کرده است، اما دیگر کشورها به این توجهی ندارند بنابراین ممکن است سالهای آینده آب سنگین را به مشتقات تبدیل کنیم و بجای آب سنگین خام فروش برسانیم.
صالحی درباره خارج شدن از اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی نیز گفت: باید این امر به تصویب مجلس برسد.
او در پایان گفت: حقوق هستهای و چرخه کامل سوخت هستهای از اکتشاف و استخراج تا تبدیل اورانیوم و پسماندداری است درحال انجام است. همچنین بزرگترین صنعتی کشور از حیث حجم مالی که 10 میلیارد دلار است و تحقیق و توسعه را نیز باشتاب درحال پیشروی است.