سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز 07:30 با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
لیلاز:
اوضاع اقتصادی نسبت به پارسال بهتر است
«سعید لیلاز»، اقتصاددان اصلاحطلب و از اعضای حزب کارگزاران سازندگی اخیراً در یادداشتی با محتوای آنالیز اوضاع اقتصادی کشور که در پایگاه خبری سازندگی منتشر شد، نوشت: شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور درحال حاضر به مراتب از پارسال (دوازده ماه پیش) بهتر است. حتی از همین موقع در سال 1396 هم بهتر است. به لحاظ اجتماعی وضعیت کشور نسبت به سال 96 آرامتر است و ثبات اجتماعی بیشتری داریم، زیرا بسیاری از مسائل کشور حل شده است.
او تصریح میکند: الان تورم نقطه به نقطه به 28 درصد رسیده است. معنی 28 درصد شدن نرخ تورم نقطه به نقطه این است که نرخ تورم در مجموع رو به کاهش است و ممکن است تا اردیبهشت و خرداد سال آینده، متوسط نرخ تورم حتی به 22 الی 25 درصد برسد. من بسیار امیدوارم که بتوانیم نرخ تورم متوسط را در سال 1399 حتی به زیر 20 درصد برسانیم و نگه داریم.
لیلاز در یادداشت اقتصادی خود همچنین مینویسد: همه شواهد نشان میدهد که نرخ رشد اقتصادی میتواند از منفی به صفر برسد و حتی صفر هم نباشد و اندکی مثبت شود. زیرا نباید یک نکته مهم علمی را فراموش کرد. ما وقتی از رشد اقتصادی صحبت میکنیم در واقع داریم شاخصهای اقتصادی را با دوازده ماه پیش مقایسه میکنیم. اگر به این معنا به موضوع نگاه کنیم الان نرخ ارزش افزوده بخش کشاورزی بسیار عالی و درخشان بوده است. امسال یکی از رشدهای استثنایی نسبت به سالهای اخیر را در بخش کشاورزی داشتهایم.
در بخش دیگری از این یادداشت تحلیلی میخوانیم: در مجموع من فکر میکنم اوضاع بسیار بیشتر از پارسال قابل کنترل است این در حالی است که به نظر من دولت آقای روحانی خیلی بهتر از این میتوانست کار کند و هنوز هم میتواند کار کند. [1]
*سعید لیلاز سخنان درستی را مطرح کرده است و آمارهای رسمی ایران، بانک جهانی و سازمان ملل از قبیل اشاره به مثبت شدن رشد اقتصادی ایران از سال آینده، کاهش بیکاری، بهبود ضریب جینی و... نیز مؤید این سخنان هستند.
البته این صحبتها هرگز به معنی نبود مشکل یا اتوپیا شدن اقتصاد ایران نیست اما بیان واقعیتها و فهم اینکه شرایط کشور دچار مشکل است نه "بحران"! یک ضرورت عمومی است.
خاصّه اینکه ایران اسلامی با وجود همه مشکلات اقتصادی، تحریمهای خارجی و کاهش صادرات نفت اما همچنان ارزانترین مالیات، نفت و نان را به مردم خود ارائه میکند و دارای یکی از بهترین رتبههای ضریب جینی، امید به زندگی و سیر بودن مردم در جهان است.
این نکته باید محل تأمل و تدقیق باشد که صحبتهای لیلاز پیرامون برخی واقعیتهای اقتصاد ایران اما در حالی است که جمعی از روانشناسان و جامعهشناسان اصلاحطلب بر ناامیدی و خشن شدن جامعه ایرانی به دلیل مشکلات اقتصادی حرف میزنند [2] و کسانی از رجال این جریان خاص سیاسی هم ضمن انکار تمامیت آنچه که لیلاز و آمارهای متقن میگویند دائما اصرار دارند که ایران دچار شیوع گرسنگی شده، اقتصاد کشور در حال فروپاشی است و انقلاب اسلامی در یکی از مهمترین شقوق کارنامه خود یعنی اقتصاد هیچ دستاوردی ندارد!
اهل نظر و تحلیلگران حوزه امنیت ملی البته باید توجه کنند که تمام این گزارهها مبنی بر ناامیدی مردم و بیدستاوردی اقتصادی انقلاب، بدون کوچکترین سندی ابراز میشود و نه تنها پای هیچ سند یا پیمایش علمی در کار نیست بلکه هزاران سند و گزاره در نقض این ادعاها وجود دارد.
برخی محافل تحلیلی در کشور معتقدند فاصله میان ادعاهای موصوف و عدم پیگیری قضایی و امنیتی آنها میتواند سببساز بروز «فتنه اقتصادی» و انحراف و شکست ذهنی مردم شود.
همین زنگ خطر بوده است که برخی مقامات کشور در قوه قضائیه و دولت به تازگی بر لزوم احضار و استنطاق صاحبان آمار و ادعاهای عجیب در باب اقتصاد و امنیت و فرار نخبگان و... تأکید کردهاند.
البته هنوز خبری از نتیجه این تأکیدات به افکار عمومی گزارش نشده است.
***
عضو مجلس خبرگان: ایران در برجام خسارات زیادی متحمل شد
حجتالاسلام محمد حاجی ابوالقاسم دولابی، نماینده زنجان در مجلس خبرگان رهبری طی سخنانی در یک نشست سیاسی با بیان اینکه گاهی مذاکره از موضع ضعف، زیر بار زور رفتن و ذلت و غیرعادلانه است که در چنین شرایطی قطعا موضوع مقاومت ارجحیت دارد، گفته است: هیچکس از مذاکره عاقلانه، منطقی و عادلانه دوری نمیکند، همانطور که در طول انقلاب، ما با دهها کشور مذاکره عاقلانه داشتیم و حتی با عراق، کشوری که هشت سال با آنها در جنگ بودیم نیز مذاکره کردیم.
به گزارش ایسنا، او در ادامه به مسئله برجام اشاره و تصریح کرده است: حتی کسانیکه موافق توافق برجام بودند و از آن دفاع میکردند نیز، مذاکره در شرایط فعلی را منطقی نمیدانند.
حجتالاسلام دولابی میافزاید: ایران برای اجرای تعهدات خود در برجام خسارات زیادی متحمل شد و اگر قرار باشد مذاکره مجددی نیز انجام شود، طرف مقابل باید همه خسارتهای تحمیلی در برجام و چهل سال گذشته را جبران و تحریمهایی را نیز که اعمال کرده را کنار بگذارد تا بتوان درباره مذاکره حرف زد.[3]
*"خسارت برجام برای ایران" مقولهای است که دولت آقای روحانی و مقامات مدخل در امر مذاکره که به تصریح رهبر معظم انقلاب حتی از برخی خطوط قرمز نیز عدول کردند؛ بایستی درباره آن پاسخی بزرگ را به مردم و ساحت تاریخ بدهند.
پاسخی که نه تنها رافع بخشی از خسارات باشد بلکه مایه عبرت تاریخ و آیندگان نیز قرار گیرد که اصرار بر مذاکره با دشمن و اعتماد بیمبنا چه پیامدهایی دارد!؟
البته در متن این پاسخخواهی از خسارت برجام؛ سؤالات دیگری همچون علت وقعنگذاشتن به تحلیلهای پیشبینانه دلسوزان کشور از جمله پیشبینیهای رهبر انقلاب، پرونده جاسوس بازی در مذاکرات هستهای و علت معطل گذاشتن کشور برای حل مشکلات اقتصادی به بهانه برجام نیز وجود دارد که دولت و مقامات مذاکرهکننده حتما بایستی پاسخهای تفصیلی متقنی به آنها بدهند.
عدم پاسخگویی در قبال خسارات برجام و علل بروز آن میتواند به مثابه استخوان لای زخم عمل کند و باب تکرار رخدادهای تلخی مثل مذاکرات بیفرجام سعدآباد در اوایل دهه 80 و مذاکرات شکستخورده برجام را همچنان باز نگه دارد!
***
دروغهای اصلاحطلبانه علیه شورای نگهبان
محمدجواد حقشناس، عضو شورای شهر تهران و از فعالان حزب اصلاحطلب اعتماد ملی به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با سایت جماران در اشاره به انتخابات پیش رو و مسئله تأیید صلاحیت برای برخی اصلاحطلبان مسئلهدار گفته است:
«لیستی که در دوره گذشته ارائه شد لیست مطلوب اصلاحطلبان نبود و من فکر میکنم باید این موضوع را در ماههای آتی با جدیت دنبال کنیم. با توجه به برخی وعدههایی که سخنگوی شورای نگهبان داده مبنی بر اینکه اینبار نمیخواهند رویکرد گذشته را دنبال کنند و اعلام کردند که رویکرد شورا مقابله با فساد مالی و اخلاقی خواهد بود و قرار نیست کسانی که جرم امنیتی داشتند مشمول ردصلاحیت شوند فکر میکنم این وعده هایی است که ایجاد امید میکند. اما باز هم باید صبرکنیم و ببینیم تا چه میزان محقق میشود!»[4]
*ظاهرا آقای حقشناس همچنان بر سیاق فتنه سال 88 و بیان صحبتهای ناواقعی قرار دارند و برای افکار عمومی و نهادهای نظام نیز هیچ عقلانیتی قائل نیستند!
این ادعای نسبت داده شده به سخنگوی شورای محترم نگهبان اگر صحت داشته باشد اساساً شورای نگهبان را از حیث شأن زیر سؤال میبرد. چه اینکه بر اساس رصد ما دکتر کدخدایی نیز نه تنها چنین سخنی را نگفته بلکه اخیراً در بخشی از مصاحبه با روزنامه همشهری تأکید کرده است: وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، دادگستری و ثبت احوال مراجع چهارگانه و رسمی ما هستند.
او میافزاید: گزارشهای این دست مراکز برای ما در جرگه گزارشهای غیررسمی و مردمی تعریف میشود که همانطور که اشاره کردم، محل اعتناست. [5]
ما نمیدانیم حقشناس با چه تحلیل یا نیّتی چنین حرفی را بر زبان رانده ولی پر واضح است که حتی اگر شورای نگهبان بخواهد هم اما قادر به عدول از قانون و ندیده گرفتن سوء سابقه برخی داوطلبان نامزدی نیست.
اظهارات حقشناس در حالی است که بخش اکثریتی جریان اصلاحات از هماکنون اسب خود را برای «تحریم خاموش انتخابات» زین کرده است.
کسانی از همین جریان خاص سیاسی حتی از این گفتهاند که بایستی از فرصت انتخابات برای اعتراض میلیونی علیه نظام اسلامی استفاده کرد. [6]
***
1_ http://sazandeginews.com/News/6388
2_ mshrgh.ir/1007467
3_ https://www.isna.ir/news/98081709734/
4_ https://www.jamaran.ir/fa/tiny/news-1286145
5_ https://www.shora-gc.ir/fa/news/6263
6_ mshrgh.ir/1000000