مجله دیجیکالا - علیرضا برادران: لری پیج (Larry Page) به جرات همان کسی است که کوشید ایدهی «دسترسی به تمام علوم بشر برای همگان» را محقق کند و تا حد زیادی هم در هدفش موفق شد.
پیج در رتبهبندی ثروتمندان مجلهی فوربز با سرمایه خالص 29٫2 میلیارد دلار در رتبهی یازدهم قرار دارد. او در درجهی اول، یک دانشمند علوم رایانه است که توانسته در قامت یک کارآفرین به همراه دوست و همدانشگاهیاش شرکت معظم گوگل را تاسیس کند. با زندگینامهی لری پیج همراه دیجیکالا مگ باشید.
دوران نوجوانی لری پیج
لری پیج در 26 مارس سال 1973 میلادی در میشیگان ایالات متحده متولد شد. پدر و مادر او هر دو متخصص رایانه بودند و لری هم با ادامه دادن راه آنها مقاطع لیسانس و فوق لیسانس را به تحصیل در رشتهی مهندسی رایانه پرداخت.
شغل پدر و مادر و بعدها امکاناتی که مدرسه در اختیارش گذاشت باعث شد کم کم به رایانه علاقهمند شود. آنقدر که در 12 سالگی میخواست شرکتی برای خودش راه بیندازد و خدمات کامپیوتری بدهد.
علاقهی لری در مدرسه نمود بیشتری داشت، به طوری که تنها کسی بود که در میان هممدرسهایها روی نرمافزارهای واژهپرداز تحقیق میکرد و دلمشغولی اصلیاش رایانه بود.
مدرسهی پیج یک مدرسهی عادی نبود و به شیوهی «مونتهسوری» اداره میشد. او در اینباره میگوید: «در مدرسه به ما یاد میدادند که نباید خود را در بند مقررات و پیشفرضها ببینیم. ما را خودانگیخته و پرسشگر نسبت به اتفاقات جهان تربیت میکردند.» این تربیتها بعدها سرلوحهی کارهای او شد.
اما اولین جرقههای ایدهی بزرگش بعد از اتمام دوران لیسانس و در دانشگاه استنفورد زده شد. بعد از ورود به دورهی دکتری باید موضوع رسالهی خود را تعیین میکرد. اینجا بود که ایدهی پیوند دادن صفحات وب و دسترسی به آنها از طریق یک مرجع به ذهنش خطور کرد. آشنایی او با دوست، همکار و دیگر موسس گوگل، سرگی برین (Sergey Brin)، همینجا به وجود آمد.
لری پیج و سرگی برین، دو موسس شرکت گوگل
گوگل چطور خلق شد
سرگی که ایدهی لری مجذوبش کرده بود به او پیوست و تیم متشکل از این دو، به کار روی رسالهی دکتری پرداخت. در ابتدا نام پروژه آنها «Backrub» بود.
آنها تلاش میکردند با استفاده از دادههای به دست آمده از پیوند ورودی (Backlink) راهی برای درجهبندی وبسایتها از نظر اهمیت پیدا کنند. در همین راستا بود که متوجه شدند با الگوریتمی که ساختهاند میتوانند یک موتور جستوجو درست کنند.
نسخهی اولیهی گوگل در سال 1996 بیرون آمد که هنوز هم در وبگاه دانشگاه استنفورد موجود است. اما شرکت گوگل در سال 1998 توسط لری پیج و سرگی برین تاسیس شد.
اولین دامنهی شرکت «Googol» بود که از نام یک عدد بزرگ (یک با صد صفر جلوی آن) گرفته شده بود تا نشاندهندهی حجم عظیم دادههایی باشد که این موتور جستوجو باید کاوش میکرد.
آنها هدف خود را اینچنین تعریف کرده بودند: «سازماندهی اطلاعات جهان و کاربردی و دستیافتنی کردن آن برای جهانیان».
سایت گوگل سال 1998
آنها کارشان را از گاراژ معروفی که بارها دربارهی آن خواندهاید شروع کردند، ولی بهزودی و در سال 1999 چند دفتر در کالیفرنیا راه انداختند تا این که امروز در مجموعهی بزرگی به نام «گوگلپلکس» (Googleplex) مستقر هستند. گوگلپلکس همان محل کار آرمانی است که در وصف شرایط کار و ورزشگاهها و دیگر امکانات آن زیاد گفته شده.
خیلی سریع و تا سال 2001 عایدی گوگل رشد زیادی به خود دید. اولین عرضهی عمومی شرکت 1٫67 میلیارد دلار بود که 23 میلیارد دلار سرمایه را نصیب آنها کرد. پیج فقط 27 سال داشت که میلیاردر شد.
بعد از آن در جهت منافع سهامداران، قیمت هر سهم تا حد زیادی افزایش پیدا کرد. لری پیج در سال 2004 موفق به دریافت جایزه دیس زرین از آکادمی موفقیت شد.
شمار کارکنان گوگل در سال 2006 به بیش از ده هزار نفر رسید و درآمد سالانهی آن بالغ بر 10 میلیارد دلار شد.
در طی این سالها گوگل چندین شرکت نرمافزاری و سختافزاری را به تملک خود در آورده که یکی از موفقترین آنها یوتیوب (ِYoutube) است که 1٫65 میلیارد دلار برای آن پرداخت شد.
در سال 2015 لری پیج به اتفاق سرگی برین شرکت مادری به نام آلفابت (Alphabet) تاسیس کردند تا با فراغت بیشتری همچنان به کار روی ایدههای نو بپردازند.
این شرکت هولدینگمانند راه افتاد تا اولا مدیریتی منسجم بر شرکتهای مختلف تحت مالکیت آن دو داشته باشد و در ثانی با خارج کردن واحد تحقیقات پرریسک و آیندهنگرانه، از کاهش سهام گوگل به سبب آنها جلوگیری شود.
تاکسی هوایی خودکار
لری پیج در مارس 2018 به تنهایی شرکتی به نام Kitty Hawk تأسیس کرد و طی توافقی با مقامات نیوزلند مجوزهای لازم برای راهاندازی تاکسیهای پرندهی خودخلبان و تمامبرقی را دریافت کرد.
این شرکت از آن موقع مشغول آزمایش روی نمونههای مختلف است و از چندی پیش در تلاش است زودتر از رقیبانی مثل ایرباس و اوبر به نتیجهی عملی و قابل عرضه دست پیدا کند. طبق اعلام این شرکت نمونهی تجاری قرار است اوایل 2021 به بازار معرفی شود.
به نظر شما نقش دانشگاههای کشور ما در فراهم آوردن بستر مناسب برای شکوفایی استعدادها چقدر است؟