رسم فلوچارت تنها برای مهندسین، برنامه نویسها و مدیران کاربرد ندارد؛ بلکه هر فردی که میخواهد روند یادگیری موضوعی خاص را بهتر متوجه شود، میتواند از فلوچارت بهرهمند شود. رسم فلوچارت روی کاغذ میتواند زمان بر باشد، به همین دلیل استفاده اپلیکیشنها و نرم افزارهای مختلف برای رسم فلوچارت میتواند بسیار کمک کننده باشد. به همین دلیل در این مطلب قصد داریم به معرفی چند اپلیکیشن رسم فلوچارت در ویندوز بپردازیم.
البته نمیتوان گفت که بهترین نرم افزار برای رسم فلوچارت کدام است؛ چرا که گزینههای متعدد زیادی در اختیار کاربران قرار گرفته است. در مطلب پیش رو سعی میکنیم بهترینهای این حوزه را معرفی کنیم. لازم به ذکر است که نرم افزارهای آنلاین مختلفی برای رسم فلوچارت وجود دارند که میتوانید از آنها نیز استفاده کنید، اما در این مطلب به آنها اشارهای نمیکنیم. با ما همراه باشید.
1. Dia
نرم افزار Dia یک رسم کننده فلوچارت چند منظوره و کامل به شمار میرود. همچنین اپلیکیشن یاد شده کاملا متن باز است و تحت مجوز GPLv2 فعالیت میکند. میتوان گفت Dia یکی از قدرتمندترین نرم افزارهای حوزه رسم فلوچارت محسوب میشود. در واقع میتوان این اپلیکیشن را یکی از بهترین جایگزینهای Microsoft Visio دانست. کلیدیترین ویژگیهای نرم افزار را در ادامه میتوانید مشاهده کنید:
- رابط کاربری ساده و کاربردی و کامل
- شامل دهها شکل مثل UML، مدارها و دیتابیس
- افزودن شکلها با استفاده از XML و SVG
- امکان رنگ کردن شکلهای مختلف با استفاده از رنگهای شخصی سازی شده
دانلود نرم افزار Dia به صورت رایگان
2. yEd Graph Editor
نرم افزار yEd Graph Editor یکی از بهترین اپلیکیشنها برای رسم فلوچارت، دیاگرام، درختها و شبکههای گراف محسوب میشود. شما میتوانید اپلیکیشن را به صورت یک فایل JAR (برای استفاده از آن باید جاوا را روی سیستم خود نصب داشته باشید) یا یک فایل EXE (که باید Java Installer را نصب کنید) دریافت کنید. نرم افزار یاد شده قدرتمند و انعطاف پذیر است که در ادامه کلیدیترین ویژگیهایش را میتوانید مشاهده کنید:
- به سادگی امکان رسم فلوچارتهای حرفهای را خواهید داشت
- امکان منظم سازی خودکار فلوچارتهای شلوغ
- امکان رسم ساده اتصالات
- وجود گزینههای متعدد برای دریافت خروجی در فرمتهای PNG، JPG، SVG و PDF
دانلود نرم افزار yEd Graph Editor به صورت رایگان
3. ThinkComposer
اپلیکیشن ThinkComposer یک نرم افزار حرفهای برای رسم فلوچارت محسوب می شود. علاوه بر امکان ایجاد فلوچارتها، اپلیکیشن یاد شده میتواند مدلهای کسب و کار، دیاگرامهای دسته بندی شده، درختهای مختلف، تایملاین و ... را نیز به راحتی رسم کند. به طور کلی میتوان گفت نرم افزار یاد شده میتواند گزینه مناسبی برای افرادی باشد که به طور متعدد نیاز به رسم فلوچارتهای مختلف دارند. در ادامه کلیدیترین ویژگیهای ThinkComposer را آوردهایم:
- امکان ایجاد گرهها و اتصالات کاملا شخصی سازی شده
- امکان ایجاد دیاگرامهای تصویری با چند سطح
- ساختارها میتوانند شامل چارتها و گرافهای مختلفی باشند
- امکان دریافت گزارشهای مختلف در فرمتهای PDF یا XPS و حتی HTML
- دارای پلاگینهای متن باز و قابل توسعه
دانلود نرم افزار ThinkComposer به صورت رایگان
4. Pencil Project
نرم افزار Pencil Project یک سازنده فلوچارت قدیمی و حرفهای محسوب میشود. در نسخه 3.1.0 که در سال 2019 عرضه شد، ظاهری جدید به Pencil Project داد که باعث شد آن را در این لیست ببینیم. حالا میتوان گفت که Pencil Project میتواند گزینهای مناسب برای افرادی باشد که به دنبال ایجاد فلوچارتهای مختلف هستند. در ادامه کلیدیترین ویژگیهای نرم افزار یاد شده را میتوانید مشاهده کنید:
- دارای چندین و چند شکل مختلف برای چارتها و رابطهای کاربری مختلف
- امکان ایجاد شکلهای شخصی سازی شده و نصب آنها توسط دیگر کاربران Pencil Project
- وجود چند گزینه مختلف برای دریافت خروجی مثل PNG یا SVG و PDF
- امکان ایمپورت کردن گرافیکهای مختلف از OpenClipart.org
دانلود نرم افزار Pencil Project به صورت رایگان
5. LibreOffice Draw
میتوان گفت LibreOffice یکی از بهترین جایگزینهای مایکروسافت آفیس است و با استفاده از آن میتوان فایلهای متنی، اسپریدشیت و حتی اسلایدهای انعطاف پذیر و قدرتمند ایجاد کرد. یکی دیگر از کاربردهای خوب LibreOffice که آن را به یکی از قدرتمندترین رقبای آفیس تبدیل میکند، امکان ایجاد فلوچارت است. با استفاده از LibreOffice Draw شما به راحتی قادر خواهید بود که فلوچارتهای مختلف را رسم کنید. در ادامه با کلیدیترین ویژگیهای این اپلیکیشن آشنا خواهیم شد:
- امکان ایجاد صفحات مختلف با اندازههای شخصی سازی شده برای رسم انواع جداول و چارتها
- امکان کار همزمان روی چند چارت مختلف
- امکان ایجاد شکلهای سه بعدی و آسان بودن کنترل آنها
- امکان دریافت خروجی برای اجرای فایل در مایکروسافت Visio
دانلود نرم افزار LibreOffice به صورت رایگان
6. Diagram Designer
شاید Diagram Designer به طور تخصصی برای طراحی دیاگرامها ساخته شده باشد، اما با استفاده از آن میتوانید فلوچارتهای ساده و زیبایی را طراحی کنید. در واقع میتوان گفت یکی از سادهترین و کاربرپسندترین اپلیکیشنهای این لیست Diagram Designer نام دارد که با استفاده از آنها به راحتی قادرید فلوچارتهای ساده خود را رسم کنید. در ادامه با کلیدیتری ویژگیهای این اپلیکیشن آشنا خواهید شد:
- رابط کاربری بسیار ساده
- عدم برخورداری از ویژگیهای بیهوده که کار با نرم افزار را پیچیده میکند
- امکان دریافت خروجی در فرمتهای متعدد از جمله JPG و PNG
دانلود نرم افزار Diagram Designer به صورت رایگان
7. PlantUML
اپلیکیشن PlantUML با بقیهی نرم افزارهای موجود در این اپلیکیشن تفاوتهای چشمگیری دارد. نرم افزار یادشده به جای برخورداری از رابط کاربری گرافیکی، به صورت متنی عمل میکند و دارای زبان اسکریپت خاصی به نام PlantUML است. ابزار یاد شده میتواند گزینه مناسبی برای برنامه نویسها باشد که علاقهای به استفاده از ماوس و کیبورد برای رسم فلوچارت ندارند. لازم به ذکر است که برای استفاده از PlantUML باید جاوا را روی سیستم خود نصب کرده باشید. در ادامه با کلیدیترین ویژگیهای این اپلیکیشن آشنا خواهیم شد:
- امکان تعریف آبجکتهای مختلف و همچنین ارتباط آنها با یکدیگر با استفاده از زبان PlantUML
- پشتیبانی از انواع دیاگرامهای مختلف
- امکان دریافت خروجی به صورت PNG و SVG یا LaTeX
دانلود نرم افزار PlantUML به صورت رایگان