خبرگزاری تسنیم: علیرضا صالح در نشست خبری امروز با بیان این که از 5 هزار میلیارد تومان واگذاری که تاکنون انجام شده، تنها 4 درصد با چالش مواجه شده است افزود: براساس سیاستهای ابلاغی اصل 44 که به نوعی انقلابی اقتصادی در کشور محسوب میشد قرار شد تا دولتها با واگذاری بخش اعظمی از بنگاهها و بخشهای اقتصادی که دردست خود داشتند تلاش کنند تا سرمایههای بخش خصوصی را به بازار کشانده و باعث رونق اقتصادی شوند.
وی ادامه داد: پیش از اجرای اصل سیاستهای کلی اصل 44 هیچ شرکت بزرگی مثل صنایع بزرگ، پتروشیمی و بانکها در بازار سرمایه نبودند، اما فعالیتهای سازمان خصوصی سازی از سال 80 تاکنون باعث شده است که 150 هزار میلیارد تومان به قیمت روز واگذاری به بازار سرمایه منتقل شود.
صالح افزود: از این 150 هزار میلیارد تومان تاکنون تنها 4 درصد یعنی 9 شرکت با چالش واگذاری روبرو شده اند که این یعنی بالای 95 درصد از واگذاریهای سازمان خصوصی سازی موفق بوده، اما تاثیری که در جامعه از خصوصی سازی وجود دارد اینگونه نیست و دیدگاه عامه مردم این است که خصوصی سازی شرکتهای دولتی همیشه با مشکلاتی روبرو بوده است که باید این دیدگاه عوض شود.
وی گفت: مهمترین اهداف ما در واگذاریها ایجاد عدالت اجتماعی، دخیل کردن سرمایههای خرد مردم در بازار سرمایه و سپردن اقتصاد به دست مردم است و کارنامه سازمان خصوصی سازی نشان میدهد که در این زمینه موفق عمل کرده است.
رئیس سازمان خصوصی سازی افزود: به عنوان نمونه ما در طی آمارگیری بهره وری بعضی از شرکتهای واگذار شده طی 3 سال پیش از واگذاری و 3 سال بعد از واگذاری را مقایسه کردیم که این مقایسه نشان از این داشت که کمترین بهبود کارآیی در این شرکتها بالای 15 درصد بوده است و این به معنای آن است که تقریبا تمامی شرکتهای واگذارشده پس از واگذاری، بهره وری بیشتر از پیش از واگذاری داشته اند.
صالح گفت: از اول مهرماه که من به سمت ریاست این سازمان منصوب شده ام اولین هدفی که پیگیر آن بوده ام تا حاشیههای سازمان خصوصی سازی فروکش کند ایجاد شفاف سازی و اطلاع رسانی عمومی است چراکه بارها مطرح شده بود که بنگاهی در استانی واگذار شده که اهالی خود آن استان از واگذاری آن بی خبرند به همین دلیل ما هماهنگ کردیم تا پس از این واگذاریهای ما هم از طریق جراید و به صورت زیرنویس شبکه خبر اطلاع رسانی شود تا کسی نسبت به دیگری اطلاعات بیشتر برای ایجاد رانت نداشته باشد.
وی افزود: هدف دیگری که ما در ادامه فعالیتهای سازمان خصوصی سازی دنبال میکنیم تغییرات اساسی در فرآیند واگذاریها است به این صورت که ما درحال تلاش هستیم تا روش مذاکره را تقریبا به صفر برسانیم و به جای مذاکره از روش واگذاری در بازار سرمایه که بسیار شفاف است استفاده کنیم.
رئیس سازمان خصوصی سازی ادامه داد: تاکنون برای اجرای درست این روش به خصوص درباره سهامهایی که به صورت بلوک و یا مدیریتی واگذار میشود هم آیین نامهای با نام آیین نامه اهلیت سنجی تدوین کرده ایم و آن را به تصویب هیئت واگذاری رسانده ایم تا پس از این تنها ملاک برای واگذاری یک بنگاه داشتن سرمایه مالک نباشد و سوابق مدیریتی خریداران را هم مدنظر قرار دهیم.
صالح گفت: هدف دیگر ما در سازمان خصوصی سازی این است که تلاش کنیم تا بازار سرمایه از طریق این واگذاریها توسعه یابد به این صورت که ما طبق موافقتنامهای که از شورای هماهنگی سران سه قوه دریافت کرده ایم قرار است تا پس از این با ایجاد صندوقهای قابل فروش در بازار سرمایه شرکتهای بزرگ را در بورس واگذار کنیم تا امکان استفاده از شفافیت بورس برای مدیریت این شرکتها بوجود بیاید.
وی ادامه داد: ما برای شروع یک صندوق 20 هزار میلیارد تومانی ایجاد کرده ایم که شامل 20 درصد سهام 5 پالایشگاه بزرگ درحال کار است که از ابتدای سال 97 پس از حل مشکل مدیریت آن قطعا در بورس عرضه خواهد شد.
صالح گفت: اینگونه واگذاریها ما را آماده میکند تا در آینده برای مثال شرکت مادرتخصصی ایمیدرو را که در واقع زنجیرهای از تولید را در اختیار دارد به صورت تفکیک شده واگذار نکنیم که باعث صدمه به فعالیت آن شود و کل یک شرکت مادرتخصصی را با این روش در بورس واگذار کنیم تا بتواند به فعالیت پیشین خود در کنار شفافیتهای اجباری که بورس دارد ادامه دهد.
وی درباره واگذاری دو باشگاه ورزشی استقلال و پرسپولیس افزود: این دو باشگاه هنوز امکان واگذاری ندارد چراکه زیان انباشته این دو باشگاه درحال حاضر بسیار است و هنوز ورزشگاههای مشخصی به عنوان اموال این باشگاه ثبت نشده البته ما پیگیر ثبت دو ورزشگاه به عنوان اموال این دو باشگاه هستیم و درحال حاضر هم تلاش میکنیم تا حساب و کار مالی این دو باشگاه را شفاف کنیم تا برای واگذاری هیچ ابهامی در داراییها و بدهیهای آنها وجود نداشته باشد و قطعا بعد از به سرانجام رسیدن این مسایل اقدام به واگذاری آنها خواهیم کرد.
رئیس سازمان خصوصی سازی درباره زمان آزادسازی سهام عدالت گفت: درحال حاضر 26 هزار میلیارد تومان سهام در قالب سهام عدالت برای بیش از 49 میلیون نفر منتظر آزادسازی است ضمن اینکه سهام یک میلیون تومانی هر نفر در این زمان بیش از 6 میلیون تومان ارزش دارد و ما پیش بینی میکنیم که تا آبان 99 یا با لایحهای که به مجلس ارایه کرده ایم و یا با اجازه تکمیلی مقام معظم رهبری این سهام آزاد شده و برگههای آن قابلیت فروش پیدا کند.
صالح ادامه داد: نکته دیگری که باید بر آن تاکید کرد این است که به دلیل حاشیههای بسیاری که امسال برای سازمان خصوصی سازی اتفاق افتاد رقم واگذاری در این سال تاکنون بسیار پایین بوده و حدود 2 میلیارد تومان است، اما برای دستیابی به اهداف سال 98 تلاش کردیم تا طی دو ماه آخر این سال حدود 6 هزار میلیارد تومان سرمایه را در بازار سرمایه واگذار کنیم.
وی گفت: از ابتدای واگذاریها تاکنون دقیقا 149 هزار و 100 میلیارد تومان بنگاه واگذار شده که از این عدد 91 هزار میلیارد تومان آن به عامه مردم و 31 هزار و 500 میلیارد تومان به طلبکاران به عنوان رد دیون و مابقی به صورت سهام عدالت واگذار شده است.
صالح درباره زمان واریز سود سهام عدالت نیز افزود: تا پایان هفته آینده میزان واریزی سود سهام عدالت در سال جاری مشخص خواهد شد و ما از شنبه سوم اسفند با اولویت واریز سود سهام مددجویان کمیته امداد و بهزیستی و بعد باقی مردم را آغاز میکنیم. علت انتخاب این تاریخ هم این است که ما منتظریم تا انتخابات پایان یابد تا شائبهای در پرداخت این سود بوجود نیاید.
وی درباره سرنوشت 3 شرکت هپکو، آذرآب و کشت و صنعت مغان هم گفت: شرکت کشت و صنعت مغان درحال حاضر سرنوشتش دردست هیئت داوری است و ما منتظر رای هیئت داوری هستیم، اما شرکت هپکو کاملا به دولت برگشت داده شده و درحال طی مدت زمانی دوساله برای بازسازی ساختاری است تا پس از حل مشکلاتش دوباره در صف واگذاری قرار گیرد و شرکت آذرآب هم حداکثر سهامش در اختیار بانک کشاورزی است که این باعث میشود تا سازمان خصوصی سازی فعالیت چندانی برای آن نتواند انجام دهد و سرنوشت این شرکت فعلا دردست مالک حداکثری سهام آن است.