کرونا که این روزها تمام دنیا را متوجه خود کرده است تا کنون جان بیش از 22 هزار نفر را گرفته که بیشتر این افراد از چین بوده اند. با وجود اینکه آمار مرگ و میر در این نوع ویروس در حدود 2 درصد است، اما به دلیل انتقال سریع و واگیر دار بودن توانسته ترس ابتلا را در تمام دنیا حاکم کند و شهرهای زیادی را به قرنطینه بکشاند.
چند نفر کرونا دارند؟
بیش از 76000 نفر در ماه دسامبر برای اولین بار به ویروس کرونا مبتلا شدند. در همین ماه، چین اعلام کرد که تعداد موارد ویروس کرونا، یک افزایش چشمگیر داشته است؛ ویروسی که هم اکنون COVID-19 نام دارد. در عرض یک روز، افزایشی حدود 14000 مورد گزارش شد.
این افزایش وحشتناک تا حدودی به تغییری مربوط است که در نحوهی تشخیص این ویروس ایجاد شده است. پزشکان اکنون به جای تستهای پیچیده که ساختار ژنتیکی این ویروس را مشخص میکند، از اسکن ریه استفاده میکنند. این تستها، به گفتهی کارشناسان، ارزیابی دشواری دارند.
به طور کل بیش از 2200 نفر به دلیل ویروس کرونا جان خود را از دست دادهاند و اکثر افرادی که به آن مبتلا بوده و فوت کردهاند، از چین بودهاند.
بیشتر بخوانید:
شیوع ویروس کرونا طی این دو ماه، بیشتر از شیوع سارس بوده است. اما همچنان آمار مرگ و میر در اثر ویروس کرونا (تقریبا 2 درصد)، بسیار کمتر از آمار مرگ و میر در اثر سارس (تقریبا 10 درصد) است.
ویروسهای تازهای که کشف شدهاند، معمولا از حیوان به انسان منتقل شدهاند. مثلا منشا ویروسهای کرونا که در گذشته همهگیر شده بود، در حیوانات بود.
ویروس سارس اول در خفاش شروع شد و بعد به نوعی راسو که در ایران به نام "گربه زباد" (civet cat) شناخته میشود، منتقل شد و بعد هم به انسان رسید. از سال 2014 تا کنون که ویروس مرس در خاورمیانه موجب مرگ 858 نفر از 2494 بیمار مبتلا شد، از شتر به انسان رسیده بود.
محل انتقال این ویروس بازار غذای دریایی در شهر ووهان اعلام شده است، با اینکه پستانداران دریایی مانند نهنگ سفید میتوانند ناقل این ویروس باشند، اما احتمال اینکه این ویروس از حیوانات زنده دیگر این بازار مثل مرغ، خفاش، خرگوش و مار منتقل شده باشد بیشتر است.
سرعت انتقال ویروس کرونا چقدر است؟
به نظر میآید شمار مبتلایان به این ویروس در مدت چند روز به به هزاران نفر است. اما در حقیقت بسیاری از موارد تازه مبتلا به این ویروس، از چند روز قبل بیمار شده بودند و با تاخیر شناسایی شدند.
اطلاعات کمی درباره نرخ رشد این اپیدمی وجود دارد. اما متخصصان معتقدند که شمار بیماران مبتلا به این ویروس احتمالا بالاتر از موارد ثبتشده است.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به ویروس کرونا هستند؟
محققان میگویند مردان در مقایسه با زنان بیشتر در خطر مرگ ناشی از ابتلا به ویروس کرونا هستند.
تحلیلگران 72314 پرونده از مرکز کنترل و پیشگیری بیماری چین را مورد بررسی قرار دادند. براساس این تحقیقات، اکثر موارد تائید شده در افراد 30 تا 69 ساله ثبت شده است که بیشتر آنها در ووهان بودهاند، در حالی که 81 ٪ موارد تایید شده در دسته ابتلا خفیف طبقه بندی شدهاند.
بیشتر بخوانید:
افراد سالمند و آنهایی که در حال حاضر بیمار هستند، بیشتر در معرض ابتلا به موارد کُشندهی COVID-19 هستند. نرخ مرگ در اثر کرونا، با افزایش سن به میزان 14.8 درصد در افراد بالای 80 سال افزایش مییابد و منجر به مرگ میشود. بیماران 70 تا 79 سال نیز دارای نرخ مرگ به میزان 8 درصد هستند، در حالی که نرخ مرگ در افراد 60 تا 69 سال، 3.6 درصد است.
بیماریهای قلبی و عروقی، بیشترین زمینه را برای مرگ ناشی از کرونا فراهم میکند و نرخ مرگ در این گروه از افراد، 10.5 درصد گزارش شده است. افراد مبتلا به دیابت نیز نرخ مرگشان در اثر کرونا، 7.3 درصد است و افرادی که دچار بیماریهای مزمن تنفسی، فشار خون بالا و سرطان هستند، خیلی بیشتر از درصدهای گفته شده در معرض مرگ ناشی از کرونا قرار دارند.
طبق پژوهشها در بیمارانی که عارضه و بیماری خاصی ندارند، نرخ مرگ و میر به اندازهی 0.9 درصد است.
علائم ابتلا به ویروس کرونا چیست؟
به گفتهی سازمان بهداشت جهانی، علائم عفونت ویروس کرونا شامل تب، سرفه، تنگی نفس و مشکل در تنفس میشود. در موارد شدیدتر، ابتلا به ویروس کرونا میتواند منجر به سینه پهلو، نارسایی بعضی از ارگانهای بدن و حتی مرگ شود. پژوهشهای اخیر تخمین میزنند دورهی نهفتگی یا کمون این ویروس جدید (مدت زمان بین عفونت و شروع علائم)، در طیف بین یک تا 14 روز قرار دارد. طبق گزارشها، بیشتر افراد مبتلا، علائم را در عرض 5 تا 6 روز نشان میدهند.
با این حال، بیماران مبتلا میتوانند بدون علامت هم باشند، یعنی با وجود اینکه ویروس در بدنشان وجود دارد، هیچ علامتی نشان ندهند.
اسهال هم میتواند جزو علائم اولیهی ابتلا به ویروس کرونا باشد.
مطالعهای جدید دریافته بیمارانی که نیاز به بستری شدن در ICU پیدا کردهاند، بیشتر از بیمارانی که جزو موارد خفیفتری ابتلا به ویروس کرونا بودهاند، دچار شکم درد و کاهش اشتها بودند. محققان میگویند متوجه برخی از علائم غیر معمول در این بیماران نیز شدهاند: آنها دریافتند 14 بیمار یک تا دو روز قبل از تب یا شروع مشکلات تنفسی، دچار اسهال و حالت تهوع بودهاند.
دانشمندان عقیده دارند ویروس کرونا بیشتر از طریق ذرات تنفسی مانند بزاق دهان و ترشحات در زمان عطسه و سرفه منتقل میشود. اما طبق مطالعات جدید، اسهال نیز میتواند یکی از راههای ممکن انتقال ویروس کرونا باشد.
درمان ابتلا به ویروس کرونا چیست؟
طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها، برای هیچ گونه از ویروس انسانی کرونا، درمانی در دسترس نیست. افرادی که به گونهی معمولی ویروس کرونا مبتلا میشوند معمولا خود به خود درمان شده میتوانند پروسهی درمان را با داروهای تب و درد، استفاده از دستگاه بخور، گرفتن دوش آب گرم، نوشیدن مایعات فراوان و در خانه ماندن و استراحت کردن طی کنند.
داروهای ضد ویروسی که در حال حاضر برای درمان ابولا و مالاریا وجود دارند، ظاهرا ممکن است بتوانند تا حدودی روی ویروس جدید کرونا اثر بگذارند. این داروها با ایجاد اختلال در تلاش ویروس کرونا برای تکثیر شدن در سلولهای میزبان، ویروس کرونا را ناتوان میکنند. دستهای دیگر از داروها «مهارکنندههای پروتئاز» هستند که نشان داده شده میتوانند ضد ویروس جدید کرونا عمل کرده و به هوشیاری سیستم ایمنی بدن در برابر مهاجمان ویروسی کمک کنند.
منبع : برترینها