فرادید؛ به تازگی برخی از محققان جهان اعلام کرده اند که فوتیهای ناشی از ابتلا به کووید-19 همچنان میتوانند ناقل ویروس باشند. اما سازمان جهانی بهداشت معتقد است که تاکنون هیچ گونه اطلاعاتی مبنی بر اینکه اجساد مردگان عامل انتقال ویروس کروناست، دریافت نشده و همچنین هیچ موردی دال بر اینکه شخصی بر اثر تماس با فرد متوفی به ویروس کرونا مبتلا شده، گزارش نشده است. اما لازم است که مدت زمان مورد نظر برای انجام اقدامات لازم و کفن و دفن جسد در نظر گرفته شود و از تعجیل در این خصوص اجتناب شود.
به گزارش فرادید، کووید- 19 تاکنون جان حدود 130 هزار نفر را در سراسر جهان گرفته است و پیش بینی شده تا در روزهای آینده میزان ابتلا و فوت ناشی از شیوع ویروس کرونا افزایش یابد.
با وجود همه گیری ویروس کرونا، اما برخی از مشاغل بیش از دیگران در معرض خطرات ابتلا به کووید-19 قرار دارند. شاغلان غسالخانهها از این دسته اند، آنها از انتقال ویروس کرونا از قربانیان، ابراز نگرانی کرده اند. خانواده و نزدیکان برخی قربانیان کرونا، نیز بر اثر ترس ناشی از ابتلا به کرونا، در مراسم تدفین شرکت نمیکنند.
به گزارش الجزیره، سازمان جهانی بهداشت در این رابطه اعلام کرده است که "دست اندرکاران تدفین اجساد باید دستهای خود را قبل و بعد از تماس با جسد و محیط پیرامون او به خوبی ضدعفونی کرده و از لوازم شخصی محافظ استفاده کنند. همچنین لازم است تا حد ممکن از حرکت و جابه جایی جسد اجتناب شده و اجساد متوفیان، به سرعت به سردخانه منتقل شود. "
در ادامه دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت آمده است: " البته اجساد پیش از انتقال به سردخانه، نیازی به ضدعفونی یا حتی حمل در صندوقهای انتقال جنازه ندارند مگر آنکه ترشحات زیادی داشته باشند. اما افراد دست اندرکار غسل و کفن و دفن جسد، باید از لوازم شخصی محافظ مانند دستکش و ماسک و لباس مخصوص استفاده کنند. "
"خانواده فرد متوفی هم بدون لمس کردن متوفی میتواند آخرین وداع را با او داشته باشد و روحانیون برگزارکننده نماز میت هم باید از دستکش و ماسک استفاده کرده و از دست زدن به جسد اجتناب کنند و پس از پایان مراسم لباسهای خود را با آب بسیار گرم و صابون بشویند. لباسهای فرد متوفی باید در آب با دمای 60 تا 90 درجه (در ماشین لباسشویی یا حوضچه بزرگ) که با صابون و محلول کلر غلیظ 0.05 درصد ترکیب شده، حداقل به مدت 30 دقیقه قرار گیرد و سپس در معرض تابش مستقیم خورشید خشک شود. "
محققان درباره انتقال کووید-19 از اجساد چه میگویند؟
برخی از محققان معتقدند که فوتیهای ناشی از کرونا ویروس، همچنان میتوانند منتقل کننده کووید-19 باشند، چرا که ویروس تا چند ساعت بر روی سطح زنده میماند. برخی هم گفته اند که خروج عفونتهای ریوی و باقی مانده گوارش و یا مدفوع از اجساد، میتوانند افراد را به کرونا مبتلا کند.
دکتر شیام چتورودی، استاد طب پزشکی و نماینده سابق UNICEF در هند در این رابطه به "gulfnews" گفته است: "فوت شدگان نمیتوانند به طور فعال ویروس را منتقل کنند، اما بدن قربانی مانند هر سطح دیگری است. به همین دلیل ویروس برای ساعتها روی سطوح فعال میماند و قطرات ممکن است روی دست قربانی بیفتد، با این حال لباس، صورت و ... نقاط حساس برای انتقال بیماری هستند. "
دکتر نراشانت سینگ، استادیار و مدیر گروه علوم پزشکی-قانونی در دانشگاه آمیتی، دبی، در این رابطه گفت: "هنگامی که فردی در اثر Covid-19 درگذشت، ویروس موجود در بدن وی مانند کلیه فرآیندهای فیزیولوژیکی که میتواند حساب شود باقی مانده است و باید برای جلوگیری از گسترش به طور کامل متوقف شود. با این حال، سطح بدن بیمار مانند لباس، دست و ... است که ویروس در آن کم خواهد شد، اما باز هم میتواند باعث عفونت شود، زیرا ویروس چندین ساعت در سطوح بی جان فعال میماند. "
مسعود مردانی عضو کمیته کشوری مبارزه با بیماریهای عفونی در این باره با تأیید انتقال بیماری از جنازه قربانی کرونا، به فرارو، گفت: به همین دلیل، ما هیچ کدام از متوفیان کرونایی را شست و شو نمیدهیم. پایین و بالای سر آنها را برای جلوگیری از انتقال آلودگی به محیط زیست، آهک میریزیم و طبق دستورالعمل خاصی که برای دفن بیماران کرونایی تعریف شده و همه جای دنیا رعایت میشود متوفیان را دفن میکنیم. همچنین به گفته مردانی هر گونه تماس با بدن متوفی کرونا موجب انتقال بیماری میشود. آنچه از سوی مینو محرز عضو کمیته ملی مبارزه با کوید 19 وزارت بهداشت و درمان نیز تأیید شد.
مینو محرز، استاد بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران هم در این باره گفت: "طبق دستور عمل سازمان بهداشت جهانی فرد متوفی آلوده است و نمیتواند در سیستم شست و شوی عادی متوفیان وارد شود. چون یک اشتباه، ممکن است فاجعه بیافریند؛ بنابراین مراحل شست و شوی متوفیان به صورت عادی، صلاح نیست انجام شود."
وی افزود: "در جاهای دیگر جنازه متوفی را میسوزانند یا با تابوت دفن میکنند که در دین ما چنین اموری پذیرفته نیست. فرد مبتلا به ویژه اگر زیر دستگاههای تنفسی باشد آلوده به ویروس است به همین خاطر در کشورهای دیگر یا متوفی را میسوزانند یا در تابوت میگذارند. در آمریکا جنازه قربانی را درون کیسه نایلونی ضخیم و سپس در تابوت میگذارند. در اغلب کشورها هیچگونه مراسمی برای قربانی برگزار نمیشود. در ایران نیز طبق دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی از آهک استفاده میشود و قبر قربانیان کرونا عمیقتر در نظر گرفته میشود. از نظر او نیز بدن متوفی به ویژه اگر در آی سی یو و زیر دستگاه باشد آلوده است بنابراین باید جنازه آنها را در نایلون زیبدار گذاشت و هنگام دفن رویش آهک ریخت."