ماهان شبکه ایرانیان

دژپسند: واگذاری‌های دولت نباید با رویکرد درآمدی باشد

خبرگزاری مهر: فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصاد و امور دارایی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی مشکلات اقتصادی کشور با اشاره به سالروز حمله داعش به مجلس شورای اسلامی گفت: ایادی دشمن در مجلس شورای اسلامی حادثه‌ای را ایجاد کرده و باعث شهادت عده‌ای از هموطنانمان شدند که ما باید راه شهدا را ادامه دهیم و برای رفع مشکلات کشور از حواشی دوری کنیم.

وی افزود: برای بررسی مسائل اساسی اقتصادی باید در وهله اول مروری بر متغیر‌های فعلی اقتصادی کشور شود و سپس سیاست‌ها و برنامه‌های پیشنهادی در حوزه‌های مختلف مطرح می‌گردد، چرا که شناخت درست و آسیب شناسی وضع موجود می‌تواند در تدوین راهکار‌های برون رفت از مشکلات کارساز باشد.

وزیر امور اقتصاد و امور دارایی گفت: امسال سال جهش تولید نامگذاری شده و بر این اساس برای همه ما الزام آور است که به رونق و جهش تولید توجه کنیم و در صورتی که این هدف را محور فعالیت‌های خود قرار دهیم، قطعا به رونق، جهش و رشد اقتصادی می‌رسیم.

دژپسند بیان کرد: اقتصاد ما با تنگنا‌ها و تهدیدات بسیاری زیادی مواجه است و در این شرایط باید از ظرفیت‌های تولیدی به خوبی استفاده شود و همچنین سیاستگذاری‌های لازم در جهت ارتقای نرخ بهره برداری از ظرفیت‌های موجود در دستور کار قرار گیرد، چرا که از این طریق افزایش عرضه صورت می‌گیرد و شکاف بین عرضه و تقاضا از بین می‌رود.

وی تاکید کرد: نرخ بهره برداری از ظرفیت‌های تولیدی نشان می‌دهد که در شرایط فعلی حدود 55 درصد از این ظرفیت مورد بهره برداری قرار می‌گیرد و اگر تا 75 یا 80 درصد این نرخ را برسانیم، جهش مناسبی در تولید و اشتغال ایجاد می‌شود که این مسئله مستلزم افزایش نرخ بهره برداری از ظرفیت تولید است.

وزیر امور اقتصاد و امور دارایی با اشاره به روند رشد سرمایه گذاری در ایران گفت: در هشت سال گذشته تعداد سنواتی که رشد سرمایه گذاری منفی بوده است، بیشتر از سنواتی بوده که مثبت بود و این مسئله برای ما نگرانی ایجاد می‌کند و در برخی از سنوات حتی سرمایه گذاری به نرخ اسمی هم مختصر بود و ما باید تورم را مهار و کنترل کنیم.

دژپسند با بیان اینکه سرمایه گذاری در ماشین آلات افت قابل توجهی داشته و باید حل شود، اظهارداشت: دشمنان از همه عوامل خود استفاده می‌کنند تا راه ورودی منابع به کشورمان را مسدود کنند و آنان از هیچ تلاشی در این زمینه دریغ نکرده اند و ما در این شرایط باید تمام تلاش خود را معطوف به تأمین منابع کنیم و نباید فقط منحصر به تأمین منابع مالی خارجی باشد.

وی تصریح کرد: در همین زمینه دولت در حال تدوین لایحه‌ای جهت جذب سرمایه ایرانیان خارج از کشور است.

وزیر امور اقتصاد و امور دارایی بیان کرد: البته با وجود همه توطئه‌های دشمنان، وضعیت تجارت خارجی ما روند خوبی دارد و مثبت بوده است و صادرات غیرنفتی ما مانند سال گذشته تحقق یافت. در واقع تجارت خارجی ما کمترین تأثیر را از شیطنت‌های دشمنان داشته، در حالی که دشمنان تجارت خارجی ما را هدف قرار داده بودند، اما نتوانستند در این زمینه موفق باشند.

دولت از بانک مرکزی استقراض نخواهد کرد

دژپسند گفت: بازار سرمایه در سال گذشته و به ویژه چند ماه اخیر نشان داد که ظرفیت جدیدی در اقتصاد ایران برای تأمین مالی به وجود آمده است و همچنین دولت هم از طریق عرضه سهام و دارایی‌های خود در بازار سرمایه توانست تا حدی تأمین مالی کند و ما بعد از آسیب‌شناسی‌های متعدد به این نتیجه دست یافتیم که مناسب‌ترین راه برای حل مشکلات موجود، توجه به بازار سرمایه است.

وی افزود: بخش خصوصی هم با ورود به بازار سرمایه توانست تأثیر بسزایی در شرایط اقتصادی کشور بگذارد و همچنین با عرضه اولیه توانست برای خودش تأمین مالی کند.

وزیر امور اقتصاد و امور دارایی تأکید کرد: حجم زیادی از نقدینگی کشور در حال حاضر به بازار بورس وارد می‌شود و باید در این شرایط این مسئله را در نظر گرفت که اگر فقط 10 یا 20 درصد این نقدینگی به سمت بازار‌های اختلال‌زا سوق پیدا می‌کرد، چه شرایطی به وجود می‌آمد؟

دژپسند افزود: البته ما از شرایط بازار سرمایه غافل نیستیم و جلسات متعددی با کارشناسان ذیربط برگزار کرده و خواهیم کرد تا با عمق بخشیدن به این بازار، از این ظرفیت بیش از گذشته استفاده شود.

وی بیان کرد: تقاضای ما از بخش خصوصی این است که هر هفته حداقل یک بنگاه بخش خصوصی نیز در کنار بخش‌های دولتی در بازار سرمایه وارد شوند که در این صورت، منابع بانک‌ها هم به بنگاه‌های کوچک و متوسط اختصاص خواهد یافت.

وزیر امور اقتصاد و امور دارایی گفت: همه مستحضرید که شرایط نفت ما چگونه است و حتی اگر قیمت نفت شرایط فزاینده داشته باشد و صادرات نفت هم افزایش پیدا کند، امسال به معنای واقعی ما باید بودجه غیرنفتی را تجربه کنیم.

دژپسند با اشاره به اینکه سال گذشته جهت توجه به تولید، تدبیر خوبی اتخاذ کردیم، گفت: برخی از فعالان اقتصادی بدهی مالیاتی دارند که جریمه‌های زیاد هم به آنان غُل و زنجیر شده بود که ما با توجه به قوانین، جریمه‌ها را بخشیدیم تا بدهکاران مالیاتی بتوانند بدهی‌های خود را پرداخت کنند که این مسئله باعث شد درآمد‌های مالیاتی ما افزایش پیدا کند.

وی اظهار داشت: ما به دنبال افزایش درآمد مالیاتی هستیم، اما نمی‌خواهیم به مؤدیان مالیاتی خوش‌حساب فشار وارد شود و آنان گرفتار غُل و زنجیری شوند که نتوانند فعالیت اقتصادی کنند.

وزیر امور اقتصاد و امور دارایی گفت: برای تحقق درآمد دولت بنا نداریم که مؤدیان مالیاتی خوش‌حساب و تولیدگران تحت فشار قرار گیرند بلکه به دنبال ساماندهی معافیت‌های مالیاتی هستیم و در جا‌هایی که لازم است، باید معافیت‌ها برقرار باشد، اما در برخی جا‌ها معافیت‌ها باید لغو شود.

دژپسند بیان کرد: یک نگرانی در اقتصاد وجود دارد مبنی بر اینکه آیا دولت برای تأمین منابع به استقراض از بانک مرکزی روی می‌آورد یا خیر؟ باید بگویم که ما برنامه‌های جامعی داریم که متوسل به این امر نشویم.

وی افزود: زمانی که پروسه دریافت مالیات و واگذاری دارایی‌های دولت طی شود، گام بعدی ما استقراض از مردم و بخش خصوصی است چرا که معتقدیم استقراض از بانک مرکزی زیانبار است و ضرورتی ندارد به آن سمت حرکت کنیم.

وزیر امور اقتصاد و امور دارایی تأکید کرد: ما باید حداکثر تلاش خود را انجام دهیم که اعتبارات هزینه‌ای مدیریت شود، اما باید به این مسئله توجه کرد که برخی از هزینه‌ها اجتناب‌ناپذیر است.

دژپسند با تأکید بر ضرورت بهبود فضای کسب و کار، گفت: در برخی از کشور‌های دنیا فرآیند تشکیل یک شرکت اقتصادی کمتر از یک روز انجام می‌شود درحالی‌که در کشور ما تا 73 روز به درازا می‌کشید و ما با تشکیل پنجره واحد که هفته گذشته افتتاح شد، این 73 روز را به سه روز تقلیل دادیم و هرکسی که می‌خواهد شرکت تأسیس کند، با مراجعه به یک نقطه می‌تواند طی سه روز این کار را انجام دهد.

وی متذکر شد: رتبه ما در سال 2014 در زمینه بهبود فضای کسب و کار 152 بود که سال گذشته به 127 رسید و امیدواریم این رقم هم کاهش یابد و تا پایان برنامه ششم توسعه به اهداف این برنامه در زمینه بهبود فضای کسب و کار برسیم.

دژپسند: واگذاری‌های دولت نباید با رویکرد درآمدی باشد/ «امید» و «گروه ملی» تا پایان خرداد و تیر عرضه اولیه می‌شوند

وزیر امور اقتصاد و دارائی گفت: من معتقدم که واگذاری‌هایی که دولت می‌کند نباید با رویکرد درآمد باشد.

به گزارش فارس، فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد و امور دارایی امروز (یکشنبه 18 خرداد 99)، در صحن علنی مجلس در جریان گزارش تیم اقتصادی دولت در مجلس اظهار داشت: برخی از نمایندگان در جلسه امروز پرسیدند چرا بهبود فضای کسب و کار اجرایی نشده، باید بگویم که این قانون اینگونه نیست که یک ماده یا دو ماده باشد بلکه طیف مختلفی از قوا و دستگاه‌های اجرایی و حتی بخش خصوصی را شامل می‌شود؛ بنابراین باید ببینیم متناسب با آن چه اتفاقی افتاده است.

وی افزود: در این چند مدتی که بنده وزیر اقتصاد هستم با دقت این مسأله را بررسی و پیگیری می‌کنم و اصلاحاتی که در لایحه قانون فضای کسب و کار پیشنهاد شده در همین راستا بوده است و متناسب با آن دیدیم مشکلاتی وجود دارد که باید آن‌ها اصلاح شوند بنابر این پیشنهاداتی دادیم که این کار بهبود یابد.

وزیر اقتصاد و امور دارایی با بیان اینکه رتبه فعلی فضای کسب و کار ما 127 است، گفت: رتبه فضای کسب و کار از 152 سال 2014 به 127 در سال 2020 تغییر یافته و رایزنی‌های ما کاهش قابل توجه و بسیار جدی تری در این زمینه است.

وی در مورد پنجره واحد اقتصادی نیز گفت: می‌گویند پنجره واحد تشکیل نشده در حالی که آدرس آن در سایت وجود دارد و رئیس اتاق بازرگانی نیز اعلام کرده‌اند

دژپسند گفت: همین الان 55 درصد مجوز‌هایی که صادر می‌شود در درگاه‌های ملی صورت می‌گیرد یعنی عدد و وزن بسیار بالایی است.

وزیر اقتصاد و امور دارایی ادامه داد:‌امکان شکایت و پاسخگویی مشاوره در محیط وجود دارد به عبارتی سامانه‌هایی تعریف کردیم این کار را انجام می‌دهد به عنوان مثال اگر شکایتی وجود داشته باشد ظرف مدت 7 روز پاسخگویی صورت می‌گیرد و هیچگونه مشکل خاصی در این زمینه وجود ندارد.

وی تأکید کرد: ما معتقدیم باید سرعت و گسترش کار در این زمینه صورت بگیرد تا دامنه بسیار زیادتری را پوشش دهیم.

* لایحه اصلاحات بنیادی مالیات بر درآمد فردا در کمیسیون اقتصادی

وزیر اقتصاد و امور دارایی در خصوص مالیات نیز گفت: ما نمی‌خواهیم در خصوص مالیات در قالب قوانین موجود کار کنیم خوشبختانه دو لایحه مهم مالیاتی در مجلس دهم تصویب شد که پایانه فروش و مالیات بر ارزش افزوده از این جمله هستند و لایحه مهم دیگری ما به دولت فرستادیم که در اولین جلسه کمیسیون اقتصاد فردا (دوشنبه) بررسی می‌شود و ما در آن لایحه اصلاحات بنیادی در بحث مالیات بر درآمد مستقیم انجام دادیم.

وی افزود: ما پایه‌های مالیاتی، ساماندهی معافیت مالیاتی را در بحث لایحه مالیات بر درآمد مستقیم می‌بینیم. ما این مسائل را کاملا در مجلس با مشورت دوستان طی خواهیم کرد و یکی از بحث‌هایی که به دنبال آن هستیم و ممکن است تقاضای یک فوریت هم کنیم همین مسأله مالیات است که ان‌شاءالله به بودجه سال 1400 نیز برسد.

وی تأکید کرد: مالیات یکی از نکات محوری ما است و ما به این مقوله کاملا توجه داشته‌ایم.

وی درباره واگذاری‌ها در بازار سرمایه نیز گفت: ان‌شاءالله شرکت تأمین سرمایه امید تا پایان خرداد ماه اولین عرضه اولیه‌اش را خواهد داشت و گروه ملی نیز تا در تیر ماه عرضه اولیه خواهد داشت و ما متناسب با بازار سرمایه این کار‌ها را صورت می‌دهیم.

وزیر اقتصاد و امور دارایی افزود: ما واگذاری‌های دولت، شرکت‌های دولتی و شرکت‌های وابسته به بانک‌ها را صورت داده‌ایم و بنابر این ان‌شاءالله تا خرداد و تا پایان تیر ماه گروه ملی عرضه شود.

دژپسند با بیان اینکه در امر بازار سرمایه عارضه‌ای وجود دارد گفت: ورود نهاد‌های نظارتی سبب می‌شود ما اگر بخواهیم شناور عمل کنیم مورد اعتراض آقایان می‌شویم اگر هم به صورت بلوکه عرضه کنیم با مشکل عدم تقاضا برای عرضه مواجه خواهیم شد بنابر این باید یک ترکیب بهینه اخذ کنیم که در قالب ترکیب بهینه این کار را صورت دهیم.

وی تأکید کرد: آنچه مسلم است اراده و عزم دولت این است که در تبعیت از فرمایشات مقام معظم رهبری به سمت کوچک‌سازی دولت برویم و ما این کار را با یک برنامه مشخص انجام می‌دهیم و اخبار آن نیز اعلام می‌شود.

وزیر اقتصاد و امور دارایی درباره رابطه رشد سرمایه‌گذاری و بیکاری گفت: باید ظرفیت‌های شغلی با رشد سرمایه‌گذاری صورت بگیرد که البته بر روی این مسأله تأکید داشتم و کاملا بحث درستی است، اما ما با استفاده از مجوزی که مقام معظم رهبری و قانون مجلس توانسته‌ایم بخشی از اعتبارات در نقاط مرزی با تکنولوژی کاربر این کار را انجام دهیم.

* رشد منفی اقتصادی ناشی از نفت است

وی توضیح داد: اینکه می‌گویم رشد اقتصادی منفی شده عمدتا ناشی از بخش نفت است سهم نفت در اشتغال حدود نیم تا 0.6 درصد سهم دارد در صورتی که رشد غیرنفتی مثبت است و اشتغال ناشی از آن نیز ایجاد شده است که به طور مفصل این را می‌توان توضیح داد.

دژپسند تأکید کرد: ما برای مولدسازی دارایی دولت از سال گذشته در حال کار کردن هستیم و مولدسازی دارایی‌های دولت لزوما به درآمد منتهی نمی‌شود بلکه طیفی از فروش و تبدیل به احسن کردن تا کاربری جدید دارایی که ممکن است برای دولت هزینه هم داشته باشد.

وی در همین زمینه گفت: شما فرض کنید که اماکن تاریخی الان راکد است مولدسازی می‌شود و درآمدی ندارد بنابراین این کار از این زاویه می‌تواند انجام بپذیرد. در مورد مولدسازی ما همین طیف‌ها را در نظر داریم؛ از فروش تا مولدسازی تبدیل به احسن که دارایی‌ها و این کار انجام می‌گیرد.

وزیر اقتصاد و امور دارایی گفت: خوشبختانه الان دستگاه‌های اجرایی با این کار کاملا مواجه هستند.

وی گفت: حتی من معتقدم که واگذاری‌هایی که دولت می‌کند نباید با رویکرد درآمد باشد.

وزیر اقتصاد و امور دارایی تصریح کرد: یک برنامه جدی من این بود که بتوانم از تعامل و همکاری‌های 4 جانبه دولت، دانشگاه، بخش خصوصی و مجلس برای تنظیم سیاست‌ها و قوانین استفاده کنم؛ که برای این امر 8 هسته اندیشه‌ورزی درست کردم و خوشبختانه به محض انتخاب اعضای کمیسیون‌ها به اطلاع رؤسای کمیسیون‌ها می‌رسانم تا اعضای خود را معرفی کنند.

* حمایت از سهامداران خرد سریعتر قانونی شود

دژپسند با تأکید بر اینکه ما برای نقطه نظرات و مشورت‌ها و دیدگاه‌ها نمایندگان کاملا به گوش هستیم گفت: لایحه حمایت از سهامداران خرد را در مجلس داریم که خواهشمندیم سریع‌تر در مجلس تصویب شود و چند لایحه مهم را در آستانه ارسال همچون لایحه مالیات درآمد مستقیم، لایحه جامعه مدیریت شرکت‌های بخش عمومی که امیدواریم در این زمینه کمک خوبی داشته باشیم.

وی با بیان اینکه لایحه مالیات بر درآمد‌های مستقیم تا قبل بودجه 1400 در مجلس بررسی و مورد تصویب قرار گیرد تا بتوان از آن استفاده شود بنابر این ما در مدت باقیمانده تلاش داریم تا در یک تعامل مناسب و تعیین کننده و مشخص بتوانیم به معنای واقعی جهش تولید صورت دهیم بدون اینکه گرفتار حواشی شویم یا برنامه‌های مشخص در این زمینه تدوین کرده‌ایم.

وی گفت:‌انتظار داریم در یک رابطه تعیین شده تعامل و بالنده بتوانیم دیدگاه‌ها، سرمایه و توان خود را روی هم بگذاریم و به ارتقاء جایگاه ایران کمک کنیم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان