سایت Top500 برای اولین بار یک سیستم مبتنی بر پردازنده ARM را به عنوان قدرتمندترین ابرکامپیوتر دنیا معرفی کرد. این سیستم برخلاف اکثر سوپرکامپیوترهای لیست که ساخت آمریکا یا چین هستند، توسط ژاپن ساخته شده است.
قلب تپنده این ابرکامپیوتر که «Fugaku» نام دارد، چیپست 48 هستهای فوجیتسو A64FX است. 158 هزار و 976 عدد از این چیپستها در همکاری با یکدیگر بنچمارک 415.5 پتافلاپ و حداکثر عملکرد 1 اگزافلاپ را ثبت میکنند. تا پیش از این سوپرکامپیوتر «سامیت» (Summit) با توان محاسباتی 148.8 پتافلاپ عنوان قوی ترین ابرکامپیوترهای جهان در لیست Top500 را به خود اختصاص داده بود، اما حالا سوپرکامپیوتر ژاپنیها با 2.8 برابر قدرت بیشتر به رده اول رسیده است.
فوجیتسو برای طراحی پردازنده ابرکامپیوتر Fugaku از معماری ARM استفاده کرده است. این سیستم بیش از یک میلیارد دلار ارزش داشته و ساخت آن حدود 6 سال طول کشیده است. بر اساس گزارش «نیویورک تایمز»، محققان از حالا استفاده از این سیستم را برای تحقیق در زمینه ویروس کرونا آغاز کردهاند.
در سالهای اخیر سیستمهای مبتنی بر x86 مجهز به پردازندههای اینتل و AMD، لیست Top500 را تحت سلطه خود درآوردهاند و در حال حاضر تنها چهار ابرکامپیوتر مبتنی بر ARM در لیست دیده میشود. نکته جالب دیگر در مورد Fugaku اینکه هیچ پردازنده گرافیکی اختصاصی برای بکارگیری در پردازشهای هوش مصنوعی ندارد.
پیش بینی میشود همانند ادوار گذشته، ابرکامپیوتر Fugaku نتواند برای مدت زمان زیادی به جایگاه نخست تکیه بزند. شرکت Cray Computing در همکاری با AMD در حال ساخت یک سیستم با توان پردازشی 1.5 اگزافلاپ برای وزارت انرژی ایالات متحده و آزمایشگاه ملی اوک ریج (Oak Ridge National Laboratory) این کشور است. پیش بینی میشود این ابرکامپیوتر سال 2021 از راه برسد.
با این وجود ساخت سوپرکامپیوتر Fugaku و کنار زدن آمریکا و چین دستاوردی بزرگ برای ژاپنیها محسوب میشود. در مجموع 340 سوپرکامپیوتر لیست Top500 متعلق به این دو کشور است.