تیر ماه سال 99 را باید یکی از شگفت انگیز ترین تیر ماه های قرن چهاردهم هجری شمسی برای بورس و اقتصاد ایران دانست. دلار بالای 20 هزار تومان و رکورد زنی پی در پی شاخص کل و ورود به کانال 1.5 میلیون واحدی، دو اتفاق خاص این روزها است که در سایه رکود تورمی اقتصاد کرونا زده در حال رخ دادن است.
10 سال اخیر در اقتصاد ایران 10 سال عجیب و غریبی بود. از زمانی که محمود احمدی نژاد برای بار دوم پس از اعتراضات انتخابات این سال وارد نهاد ریاست جمهوری شد تا به امروز که روزگار کرونایی اقتصاد ایران را در آخرین سال سده سیزدهم هجری شمسی در دوران تراژدیک دولت دبیر و امید سپری می کنیم و باید منتظر نقش آفرینی های قالیباف و عارف و دیگران در اقتصاد و سیاست ایران عصر 1400 باشیم، اقتصاد ایران، فراز و نشیب بسیاری را تجربه کرده است.
احمدی نژاد، دلار زیر 1000 تومان را از سید محمد خاتمی تحویل گرفت. تحریم، برجام، اختلاس، دادگاه دانه درشت های اقتصادی، تراژدی بنزین، کاهش 400 درصدی ارزش پول ملی در بهار و تابستان 97 همه و همه، بخشی از پازل هایی است که سبب شده تا اوضاع اقتصاد ایران، روزهای بسیار سختی را تجربه کند.
وضعیت شاخص کل بورس ایران و نمادهای پربیننده در دومین هفته تیر ماه سال 1399
کسی فکر نمیکرد دلار زیر 3000 تومان، ظرف چند ماه، به 19 هزار تومان برسد و افزایش ناگهانی بنزین و ایپدمی کرونا، ده ها هزار هموطن را به بیماری و مرگ بکشاند و صدها میلیون دلار به اقتصاد ایران آسیب بزند.
به هر حال، ما 10 سال خیلی سخت را در اقتصاد پشت سر گذاشتیم. تجربه های فراوانی از این ده سال خیلی سخت آموختیم که می تواند ارمغان خوبی برای ارتقا اطلاعات و مهارت های ما برای ورود به ایران عصر 1400 از سال آینده باشد. اقتصاد ایران، مجبور است از اقتصاد تمام نفتی خارج شود.
شاخص کل بورس ایران ظرف بهار 99، بیش از 150 درصد رشد کرد و حجم روزانه معاملات بورس ایران به بیش از 1 میلیارد دلار رسیده است. این از یک انقلاب در اقتصاد ایران 1400 خبر می دهد.
نفت زیر 20 دلار در فروردین 99 نشان داد که اتکا به درآمدهای نفتی، نوعی خودکشی است. اقتصاد دانش بنیان را ایرانی ها 10 سال است که جدی گرفته اند. مجبوریم بیش از قبل جدی بگیریم. چند سال است که نظام مالیاتی، به سمت مکانیزاسیون به پیش می رود. این کار را باید 30 سال پیش میکردیم.
دولت الکترونیک را باید از اواخر دهه شصت جدی میگرفتیم تا در عصر کرونا، دولت برای سر کار آمدن 2.5 میلیون کارمندش، عزادار نشود! ماتم های امروز اقتصاد ایران، به دلیل ناکارآمدی سیستماتیک و نبود فرهنگ برنامه ریزی بلند مدت است.
به هرحال، 10 سال سخت اقتصاد ایران سپری شد و کم تر از یک سال دیگر، از قرن عجیب و سخت چهارهم، وارد سده پانزدهم هجری خورشیدی می شویم.
ما در سده چهاردهم شمسی، میلیون ها هموطن را در جنگ و انقلاب ها و اعتراضات و آشوب ها و تصادفات جاده ای و سکته های مختلف، از دست دادیم. این ها سرمایه انسانی بود که در فراز و نشیب تاریخ معاصر ایران، از بین رفت.
سرمایه های انسانی را باید جدی تر بگیریم. حفاظت از شخصیت های نظامی، سیاسی و غیره، در کنار باز تعریف سرمایه انسانی و حمایت از آن در قانون کار، خواست ملی است که باید دولت جدی بگیرد. حفاظت از همه چیز در قرن 21 مهم است. حفاظت از اطلاعات تا حفاظت از سرمایه انسان در بستر پدافند غیرعامل.
اقتصاد ایران در 10 سال اخیر، واقعیت هایی را بر ما هویدا کرد که از زبان آمار، باید آن ها را بررسی و ارزیابی کنیم. این تغییر در فرم و محتوای اقتصاد ایران در یک دهه اخیر، درس های فراوانی برای کارآفرینان، سرمایه گذاران، فعالان اقتصادی، کارگران، بازنشسته ها، دانشجویان، دانش آموزان و حتی زنان خانه دار دارد. ما در حالی سال 99 را شروع کردیم که هر دلار آمریکا، حدود 20 هزار تومان است و هر سکه تمام بهار آزادی، بالای 8 میلیون تومان قیمت دارد.
قیمت خانه آنقدر سرسام آور شده است که با حداقل حقوق ماهانه سال 99 که حدود 2.5 میلیون تومان در نظر گرفته شده، حتی 1 متر خانه در بیغوله های جنوب پایتخت هم نمی توان خریداری کرد.
آینده اقتصاد ایران
در 10 سال آینده، رسم و منش اقتصاد ایران موازات با اقتصاد جهانی، دستخوش تغییرات ژرف و شگرف می شود. فناوری اطلاعات از هوش مصنوعی تا بلاکچین در کنار انقلاب اپ ها، دنیای عجیب و شگفت انگیزی را خلق کرده که تنورش را ارزهای دیجیتالی به پادشاهی بیت کوین، داغ کرده است.
ما در دهه سوم قرن بیست و یکم، با بلاگرها و یوتیوبرها و معامله گران جوان و میلیونری طرفیم که نه ارث پدری داشتند و نه مهارت شگفت انگیز و نه سرمایه فیزیکی خارق العاده ای. مسیر پول و ثروت و موفقیت در 10 سال آینده ایران و جهان، برای مبنای هوش تجاری در بستر آنلاین، اندیشه شفاف و مهارت اندوزی و فرصت آفرینی استوار است که نیاز به مطالعات دقیق بازار و پرهیز از تعصب گرایی دارد.
پس اگر قصد درآمدزایی عالی در 10 سال آینده اقتصاد ایران داریم، مجبوریم هویت دیجیتالی داشته و برای برندینگ در فضای مجازی، ابزارهای دیجیتال مارکتینگ و تولید محتوا را جدی بگیریم. ردپای همه کسب و کارها در ایران دهه سوم قرن بیست و یکم بایستی در فضای مجازی، محسوس و قوی باشد. نباشد، محکوم به حذفیم. مدیکال توریسم، آموزش آنلاین، مشاوره آنلاین، همه و همه مثال هایی از فرصت آفرینی عالی برای درآمد زایی اینترنتی است که اقتصاد دیجیتال ایران را تحت تاثیر قرار داده است.
ورود شاخص کل بورس به کانال 600 هزار واحدی را نشان داد که 4 تیر 99 به 1 میلیون و 400 هزار واحد رسید
برنده بازارها در 11 سال گذشته
بررسی ها نشان می دهد که در 10 سال اخیر، برنده بازارها در اقتصاد ایران، بازار سرمایه بوده است. بازار سرمایه از 50 سال اخیر تا کنون در ایران، برنده بازارها بوده و در سال های اخیر که همه چیز اینترنتی شده، شاهد نقش آفرینی فوق العاده بورس در میان بازارهای موازی مثل ارز و سکه و طلا و خودرو هستیم.
حتما بخوانید: پیش بینی طلا در سال 1399
اکنون اکثریت 83 میلیون نفر جمعیت ایران، کد بورس دارند. 2 میلیون نفر به صورت فعالانه حضور دارند و این را عرضه اولیه صبا تامین در 20 فروردین 99 عیان کرد. شاخص کل بورس امروزه در کانال 1.4 میلیون واحدی است و 60 میلیون نفر کد بورس دارند.
بورس، برنده بازارها در 11 سال اخیر بوده است
شاخص کل بزودی کانال 2 میلیون واحدی را فتح خواهد کرد و به دلیل تورم در ایران، تا چند سال آینده بالای 5 میلیون واحد تثبیت خواهد شد. این شاید یک تخیل از نظر بعضی ها قلمداد شود. اما چه کسی فکر میکرد شاخص کل ظرف 10 سال اخیر بیش از 30 برابر شود؟ چه کسی فکر میکرد حجم روزانه معاملات بورس ایران از زمستان 97 تا بهار 98 بیش از 50 برابر شود؟
از ابتدای سال 1387 تا اول دی ماه سال 1398 فقط، شاخص کل بورس ایران بیش از 30 برابر افزایش یافت. سکه بهار آزادی بیش از 19 برابر شد و هر دلار آمریکا نیز حدود 15 برابر افزایش یافت. گزارش تحولات 10 ساله مسکن در تهران را در گزارش بانک مرکزی بخوانید.
سود بانکی در این بازه زمانی، فقط 8.5 برابر شد. قیمت مسکن در تهران حدود 10 برابر شد و تورم در مناطق شهری نیز حدود 9 برابر شد. این ها نشان می دهد که برنده بازارها در بازه زمانی 10 سال اخیر، بازار بورس بوده است و به نظر می رسد که با تزریق حجم عظیم نقدینگی در بورس ایران ، همچنان شاهد یکه تازی بورس در اقتصاد کشور باشیم.
خرید روزانه 10 هزار میلیارد تومان سهام ظرف 3 ساعت و 30 دقیقه توسط ایرانی ها، خبر از یک اتفاق شگفت انگیز در سال های آینده دارد. کسی سوال نمیکند چرا پراید 5 میلیون تومانی 70 میلیون تومان شد؟ کسی سوال نمی کند چرا زمین و مسکن در 20 سال اخیر ده ها و صدها برابر شد.
روند 10 سال اخیر سکه بهار آزادی را مشاهده می کنید که هدف 10 میلیون تومانی (سقف کانال) را پیش رو دارد
همه سوال میکنند چرا قیمت فلان سهم که فقط یک سوله و زمین و تولیدات محدود دارد، چند ده برابر شده است و این با اقتصاد همخوانی ندارد!! این تفسیرهای تخیلی، هر روز در حال افزایش است و بعضی ها با این تحلیل، از بورس فرار میکنند و تنها تماشاچی سودهای دیگران در بازه بلند مدت و شنونده های اخبار اقتصادی و رشد بورس هستند.
امسال، سال شگفت انگیز بورس ایران است. بیش از 25 شرکت، عرضه اولیه خواهد شد و بخش قابل توجهی از سرمایه های دولت وارد بورس می شوند و مردم می توانند سهامدار شرکت ها و نهادهایی شوند که قبلا سهامی خاص بود. نهادهای زیر مجموعه دفتر رهبری و مراکز نظامی و دولتی، امسال در فرابورس عرضه می شوند و شاهد انفجار فرابورس خواهیم بود.
اتفاقات شگفت انگیزی در بازار بورس در حال رقم خوردن است. به هر حال، تاریخ در بورس تکرار می شود. برای حضور فعالانه در اقتصاد ایران و جهان در قرن بیست و یکم، تفکرات سنتی متعصبانه، باید جایگزین تفکرات شفاف دانش بنیان فناورانه قرن جدید شود. اقتصاد سال های آینده را حتما الگوریتم ها، متحول خواهند کرد. خود را برای این دنیای جدید از امروز آماده کنیم. بورس، بزودی بخشی از سبک زندگی ایرانیان خواهد شد.