انگلهای مالاریا از طریق نیش پشههای آلوده منتقل میشوند
دانشمندان در رواندا از شناسایی یک نوع زنجیره انگلی مقاوم دربرابر دارو که باعث بروز مالاریا میشود، خبر دادهاند. در تحقیقاتی که در مجله علمی نیچر به چاپ رسیده، آمده که این زنجیره انگلها توانایی مقاومت دربرابر داروی آرتمیسینین را دارد. این دارو از جمله داروهای موثر در مقابله با مالاریاست.
این اولین باری است که دانشمندان شاهد مقاومت این انگلها در مقابل داروی آرتمیسینین در آفریقا هستند. پیش از این مواردی از مقاومت انگلهای عامل مالاریا در برابر این دارو در کشورهای جنوب شرق آسیا گزارش شده بود.
محققان هشدار دادهاند که این میتواند "تهدیدی مهم برای سلامت عمومی" در این قاره باشد. دانشمندان از انستیتو پاستور با همکاری برنامه ملی کنترل مالاریا در روندا، سازمان بهداشت جهانی، بیمارستان کوچین و دانشگاه کلمبیا در آمریکا نمونههایی از خون بیماران روندایی را بررسی کردند.
آنها به نوعی جهش خاص انگلی مقاوم به داروی آرتمیسینین در 19 نفر از 257 نفر پی بردند؛ که این میزان 7.4 درصد از بیمارانی را شامل میشود که این گروه از محققان در یک مرکز بهداشتی بررسی کردند. زمانی که اولین داروی مقابله با مالاریا کلروکین به بازار آمد، پژوهشگران تصور کردند که این بیماری طی سالها ریشه کن خواهد شد.
اما از دهه 1950 میلادی، انگلها در جهت مقاومت دربرابر داروها پی در پی تکامل یافتند.
به گفته جیمز گالاگر، پی بردن به مقاومت زنجیرهای از انگلهای عامل مالاریا در مقابل داروی آرتمیسینین، نگرانی عمیقی را در آفریقا ایجاد میکند. به این دلیل که از هر ده مورد ابتلا به مالاریا، نه مورد آن در آفریقا اتفاق میافتد.
در حال حاضرعموما برای مداوای بیماران مبتلا به مالاریا ترکیب دو داروی آرتمیسینین و پایپرکویین استفاده میشود. اما انگلهای مالاریا بتدریج نسبت به داروی آرتمیسینین از خود مقاومت نشان دادند که اولین بار در جنوب شرق آسیا در سال 2008 این موارد دیده شد.
در آن زمان پژوهشگران نگران مقاومت انگلهای مالاریا نسبت به این دارو در آفریقا شدند، که به گفته آنها چنین مسئلهای میتواند نتایج فاجعه باری به همراه داشته باشد.
در سال 2018، 90 درصد از بیش از 400 هزار مرگ و میر در کشورهای آفریقایی به دلیل ابتلا به مالاریا بوده است. مالاریا یکی از بیماریهایی است که بشر در مهار آن توفیق چندانی نداشته با این حال از آغاز قرن بیست و یکم تا به حال موارد مرگ بر اثر این بیماری دو سوم کاهش داشته است.
مالاریا در سال ٢٠١٧ هم جان ٤٣٥ هزار نفر را گرفت که بیشتر قربانیان کودکان زیر پنج سال در آفریقا بودند.