دانشمندان روکشی از جنس یک پلیمر به نام پیدوت برای ذخیره انرژی به روی آجرها کشیدند
پس از پیشرفتی اساسی در تکنولوژی ذخیره انرژی، آجر عادی ساختمانی میتواند برق وسایل الکترونیکی خانه را تامین کند. محققان دانشگاه واشینگتن در شهر سنت لوئیس ایالت میزوری کشف کردهاند که آجر ارزان و بیادعا میتواند به واحدی برای ذخیره برق تبدیل شود و بالقوه، خانهها را به ابَرخازنهای عظیم بدل کند.
خولیو دارسی، استادیار شیمی دانشگاه واشنگتن، گفت: «روش ما از آجرهای عادی یا بازیافتی کار میکند، در ضمن میتوانیم خودمون هم آجر بسازیم. در واقع، مقالهای که منتشرکردهایم… براساس تحقیق روی آجرهایی است که از «هوم دیپو» [یک فروشگاه زنجیرهای لوازم و مصالح ساختمانی]در شهر برنتوود (میزوری) خریدیم. قیمت هر آجر 65 سنت بود.»
پژوهشگران از مادهای استفاده کردند که رنگدانههای قرمزی در آجر به وجود میآورد: اکسید آهن، یا همان زنگ آهن. برای مهار استعداد ذخیره انرژی، دانشمندان روکشی از جنس یک پلیمر به نام پیدوت ساختند که متشکل از الیاف نانویی است که میتوانند در آجر متخلخل نفوذ کنند.
زدن این روکش به آجرها آنها را به خازنهای عظیم بدل کرد، که بعد برای روشن کردن لامپ دیود (الئیدی) به کار رفت. مقالهای در تشریح این آزمایش، روز سهشنبه در مجله «نیچر کامیونیکیشنز» منتشر شد.
دکتر دارسی گفت: «آجرهایی با روکش پیدوت برای ساختن بناهایی که برق لازم برای روشنایی را در مواقع اضطراری تامین میکنند، آرمانیاند. ما تصور میکنیم که وقتی آجرها به سلولهای خورشیدی وصل بشوند، این امر محقق شود. شاید پنجاه آجر در نزدیکی سلولهای خورشیدی لازم باشد.»
«این 50 آجر، پنج ساعت روشنایی اضطراری تامین میکنند. بهتر این که اگر یک دیوار به عنوان ابرخازن به کار رود، میتواند یکساعته هزاران بار شارژ شود.» به گفته برخی کارشناسان انرژی، هنوز راه درازی در پیش است تا این تکنولوژی جنبه تجاری پیدا کند.
پروفسور ریچارد مکماهون، استاد الکترونیک قدرت در دانشگاه واریک بریتانیا که در این تحقیق دست نداشت، گفت: «از دید علم مواد، کار جالبی است و ویژگیهای جالبی از این نوع خاص ابرخازن را مطرح میکند. اما از طرفی به نظر من میتوان گفت که هرچند این کار در نشان دادن امکانات بالقوهاش جالب است، تا یافتن کاربرد عملی راه درازی در پیش دارد.»
منبع: ایندیپندنت