گروه سیاست سایت فردا: روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«شرق» امروز گفتوگویی دارد با ابراهیم اصغرزاده فعال سیاسی اصلاح طلب. احمد غلامی سردبیر این روزنامه در گفتگوی مذکور نیز مثل چند گفتگوی قبلی در پی تشریح تاثیر انتخابات آمریکا بر ایران و استقبال ضمنی از بایدن است. اهم اظهارات اصغرزاده در این گفتگو به شرح زیر است:
*اشتباه آقای روحانی و دولتش از ابتدا این بود که سیاست داخلی و خارجی را جدا از هم میدید. آقای روحانی با چنین تصویری سیاست خارجی را بدون توجه به سیاست داخلی پیش برد و دیدیم که با وجود دستاورد بسیار مهم برجام -بدون توجه به تثبیت آن در داخل- زمینههای لازم را برای الگوسازی برجام در داخل فراهم نکرد؛ بنابراین برجام دستاورد چندانی در داخل نداشت و با مقاومتهایی جدی مواجه شد.
*انتخابات آمریکا قطعا بر اوضاع اقتصادی ایران اثرگذار است. انتخاب هر کدام از این دو گرایش میتواند موجب نزدیکی یا دورشدن آمریکا به برجام شود و شرایط را برای مناسبات ایران با دنیای خارج سختتر یا آسانتر کند.
*ما و آمریکا راهی جز گفتگو نداریم؛ منتها این گفتگو و مذاکره باید از موضع برابر باشد. ضمن اینکه مذاکرهکردن یک ابزار است، قرار نیست وارد مرحله تشنجزدایی شویم.
*منافع ملی صرفا منافع ایدئولوژیک نیست. مسئولان ایران نشان دادهاند بین آرمانگرایی و واقعگرایی حرکت میکنند.
«کیهان» پیشنهاد دیروز عباس عبدی مبنی بر کنارهگیری روحانی را دستمایه گزارشی کرده و به بررسی رویکرد اصلاح طلبان میپردازد. در این گزارش آمده است: «اصلاحطلبان که در انتخابات ریاستجمهوری 92 و 96 تمامقد از روحانی حمایت کردند و بر صدر تا ذیل پستهای مدیریتی دولت تدبیر و امید چنبره زدند و به عبارتی شیره دولت را کشیده و با عملکرد ضعیف خود آن را زمینگیر کردند، امروز به رئیسجمهور مورد حمایتشان پیشنهاد میدهند که استعفا دهد!»
این روزنامه همچنین مینویسد: «آخرین تقلای لیبرالها برای شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت، این است که آدرس غلط بدهند و به افکار عمومی القا کنند که علت اصلی مشکلات کشور، آمریکا و تحریمهاست. ازاینرو پیشنهاد کنارهگیری رئیسجمهوری در این بستر مطرح شده که روحانی اراده و یا اجازه مذاکره با آمریکا را ندارد!»
«آفتاب یزد» اختلافات اخیر در دولت را گزارش کرده و هشدار میدهد که دود آن به چشم مردم میرود. این روزنامه اصلاح طلب و البته منتقد دولت، مینویسد: «مدتی است که وزارت بهداشت با دولت برسر پولی که قرار بود برای مهار کرونا به وزارت بهداشت اختصاص داده شود، دچار اختلاف شده اند. اختلافی که یقینا دود آن بر چشم مردمی خواهد رفت که در این روزهای کرونایی بیشتر از هر زمان دیگری نیاز به کمک دارند.»
در ادامه این گزارش به شرح آنچه نمکی نوشت و همتی جواب داد، پرداخته شده و آمده است: «فارغ از آنکه حق با چهکسی است این دعوای وزارت بهداشت و دولت یک بازنده دارد و آنهم مردم هستند. چرا که ضرر اصلی این اختلاف به مردم وارد میشود مخصوصا آنهایی که در بستر بیماری هستند. بهتر است که دولت و وزارت بهداشت اختلافشان را سریعتر حل کنند چرا که مردم گناهی ندارند که علاوه بر مشکلات اقتصادی و سختیهای زندگی، بخواهند دغدغه درمان هم داشته باشند. ضمن آنکه آنقدر این روزها اخبار بد مخابره میشود که دیگر جایی برای پیگیری دعوای مسئولان باقی نمیماند. بهتر است این دعواها در خانه بماند.»
«آرمان ملی» گفتوگویی دارد با پروانه سلحشوری عضو فراکسیون امید در مجلس دهم. اهم اظهارات وی در این گفتگو به شرح زیر است:
*طراحان مبحث ریاست جمهوری زنان به امید تشویق جامعه به رای دادن چنین کاری کردهاند. ولی بهنظر من مردم از این آستانه عبور کردهاند و اگر شرایط اقتصادی کشور بهبود پیدا نکند و وضعیت معیشتی مردم بهبود پیدا نکند و از طرفی سقوط اقتصادی که شیب تندی به خود گرفته است و شرایط اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی در بین مردم و حاکمیت در موضع مدارا و همبستگی نیست، پیشبینی سخت میشود. من امکان زیادی برای مشارکتی پرشور نمیبینم.
* نه شعار و نه اعلام برنامه و نه زن و مردبودن و نه گروه سیاسی هیچیک باعث افزایش مشارکت مردم نخواهد شد تنها عامل افزایش مشارکت میتواند بهبود وضعیت کشور در ماههای منتهی به انتخابات باشد.
*برقراری عــدالت و مقابله با تبعیض بایــد رخ بدهد ولی میبینیم در جایی از کشور ما برای جــوانی که سرقت کرده است دســت قطع میشود و در جایی دیگر برای کسی که از بیتالمال و اموال عمومی همه مردم با آن شدت دزدی کرده و اختلاس داشته و این کار او سالها مداومت داشته است مجازاتی چندینساله میشود درحالی که این دستها باید قطع شوند.
«وطن امروز» در یادداشتی به قلم حمید کمار با عنوان «سانسور آمارها؛ جلوگیری از التهاب یا سرپوش بر ناکارآمدی؟!» سخنان اخیر محمد سلامی، وزیر راهوشهرسازی را مورد نقد قرار میهد. او اخیرا در مصاحبهای اعلام کرده بود که «دلیلی ندارد با انتشار بخشی از آمار و اطلاعات به بازار مسکن التهاب وارد کنیم». «وطن امروز» در انتقاد از این رویکرد، مینویسد: «بیپروایی وزیر راهوشهرسازی در اعلام این دستور هم در نوع خود حامل پیام تلخی است. اقدام وزیر راهوشهرسازی در اعلام علنی دستور خود برای سانسور قیمت مسکن نشاندهنده رایج بودن این سنت در سطوح مختلف مدیریتی است. پیش از این هم بارها انتشار آمارهای مختلف به سانسور گرفتار شده است.»
در ادامه این یادداشت آمده است: «انگیزه مسؤولان کشور از سانسور این آمارها به طور کلی از 2 حالت خارج نیست. در خوشبینانهترین حالت دلیل این اقدام مسؤولان کشور، درک نکردن علت اصلی مساله است. در چنین شرایطی واضح است مسؤولی که توان درک علت شکلگیری مساله را ندارد، قادر به مدیریت مسائل آن حوزه هم نیست. در حالت دوم انگیزه مسؤول مربوط از سانسور آمار، چیزی جز جلوگیری از آگاهی مردم از ضعف عملکرد و سرپوش گذاشتن بر ناتوانی مدیریتی خود نیست. در هر صورت اقدام مدیران در سانسور آمارها، بیکفایتی آنها در فهم مساله یا بیمسؤولیتی در پذیرش نتایج حاصل از مدیریت آنها را نشان میدهد.»
«ایران» امروز بیشتر اقتصادی بود و کمی هم ورزشی. این روزنامه در گزارشی با عنوان «پیشفروش نفت در 1400» به شرح سخنان محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه پرداخت و نوشته است: «از سال آینده نفت بخرید و با خرید بشکههای نفت سرمایهگذاری کنید؛ نفت بشکهای 40 دلار که بر مبنای نرخ نیمایی محاسبه میشود. در اصل این، همان پیش فروش نفت است که چندی پیش از سوی مسئولان طرح شد و با مخالفتها و کش و قوسهای فراوان به پستو رفت، دوباره روی میز مسئولان قرار گرفته و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور درباره آن میگوید که هماکنون در شورایعالی هماهنگی این موضوع نهایی شده است.»
«جوان» افزایش سقف وام مسکن را نقد کرده و آن را وامدرمانی میخواند. این روزنامه اصولگرا در گزارش انتقادی خود مینویسد: «افزایش وام خرید مسکن جوانان شاید دل عدهای را به خانهدار شدن خوش کند، اما اگر بازار مسکن کنترلنشود این وامها کفاف ودیعه اجارهنشینی را هم نمیکند».
در ادامه این گزارش نیز آمده است: «با وجودی که در دولت یازدهم و دوازدهم بارها و بارها وام مسکن به بهانه کمک به متقاضیان مسکن و خروج مسکن از رکود افزایش یافت، ولی این اقدام نهتنها وضعیت بازار را بهبود نبخشید، بلکه رشد وام مسکن در واقع مانع از کاهش نرخها شد، زیرا به واسطه تسهیلات مسکن مبادلاتی رقم خورد که به رشد نرخها وجاهت بخشید.»
«اعتماد» که بعد از پایان مجلس دهم و خروج آقای مدیرمسئول از این نهاد، بیپرواتر شده امروز عکس نخست خود را به شرح وضعیت مهدی کروبی بعد از عمل جراحی اختصاص داده است. روزنامه حضرتی که در طی سالهای گذشته بارها از سوی اصلاح طلبان به کاسب حصر بودن، متهم شده است این بار به نقل از فاطمه کروبی، همسر وی مینویسد: «10 سال است که آقای کروبی تحت شدیدترین محدودیتها در حصر خانگی روزگار میگذرانند و در این مدت باتوجه به شرایط سنی که دارند، چندین مرتبه تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند. البته چنانچه اشاره کردم خوشبختانه ایشان روحیه فوقالعاده خوبی دارند و استوار، مقاوم و بیاعتنا به مسائلی که برای ایشان پیش آوردهاند، حتی به ما هم روحیه میدهند، اما مگر میشود این فشارها بر جسم انسان تاثیر نداشته باشد! آنچه محل تعجب و نگرانی ماست، این است که حاکمیت به خوبی از همه این مسائل باخبر و مطلع است و ظاهرا به دنبال فرسایشی کردن روند حصر ایشان هستند. از حدود 10 سال پیش حصر ایشان آغاز شده، اما هیچ زمان مشخصی برای آزادی و رفعحصر اعلام نشده و نمیشود. این رویه و چنین حبس و حصری در طول تاریخ هرگز سابقه نداشته است. نه دادگاهی برگزار شده، نه تفهیم اتهامی صورت گرفته و روند قضایی طی شده است.»