خبرگزاری فارس: سیدعلی فاطمی در گفتگو با برنامه «تهران ما سلامت» با تکذیب اخبار منتشره مبنی بر عرضه واکسن کرونا در بازار آزاد گفت: بر اساس بررسیهای انجام شده و در ارتباط با همکاران معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی واکسنی در بازار غیر رسمی یافت نشده است و خبرهای منتشر شده صحت ندارد و در حد شایعه است.
وی خاطر نشان کرد: پیش از این در مهر و آبان مواردی تحت عنوان واکسن آنفلوآنزا در بازارهای غیر رسمی ناصر خودرو با قیمت گزاف فروخته میشد. ولی تا روز یکشنبه 21 دی که با همکارانم صحبت کردم هیچ واکسن کرونایی در بازار غیر رسمی برای فروش یافت نشده است.
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران با تاکید بر کنترلهای بسیار سخت در کشورها و ناممکن بودن قاچاق این واکسن به کشور اظهار داشت: گزارشی مبنی بر فروش واکسن تقلبی هم به ما داده نشده است و خبرهای منتشره در حد شایعه است. متاسفانه پدیده داروهای تقلبی وقاچاق در بازار معضلی همیشگی است. در دنیا حدود 10 درصد از داروها تقلبی هستند. این مقدار در کشورهای توسعه نیافته حتی به 50 درصد میرسد و داروهای قاچاق در کشورهای توسعه یافته حدود 1 درصد داروها را در بر میگیرند که برخی از داروهای قاچاق، تقلبی بوده و میتواند سلامت افراد را به خطر اندازد.
وی درباره پیگیری پلیس اینترپل در موضوع کلاهبرداری فروش واکسنهای تقلبی تصریح کرد: قاچاق واکسن آنفلوآنزا خیلی فراگیر نشده است. اما اخیرا پلیس اینترپل به کشورها هشدار داده است تا کلاهبرداریهایی که در قالب فروش واکسنهای تقلبی در فضای مجازی صورت میگیرد را پیگیری کنند.
فاطمی در ادامه با اشاره به اینکه واکسنهای موجود در بازار سلامت به زنجیره سرد و یا به زنجیره فوق سرد نیازدارند اظهار داشت: واکسن کرونا به دلیل اینکه از مواد ژنتیکی تهیه میشود به زنجیره فوق سرد منفی 70 درجه نیاز دارد که فراهم کردن شرایط آن کار آسانی نیست. برای نگهداری این واکسن به فریزرهای خیلی قوی و جعبههای یخ خشک نیاز است. به همین دلیل هر واکسن کرونای دیگر با تکنولوژی ویروس غیر فعال و MRNA به زنجیره سرد و فوق سرد نیاز دارند و قابل عرضه در بازارهای غیر رسمی نیستند و اگر هم وجود داشته باشند قطعا تقلبی بوده و با مواد دیگر پر شده اند.
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران با تکذیب عرضه متادون در داروخانهها اظهار داشت: متادون هیچ گاه در داروخانهها وجود نداشته است که ادامه پیدا کند. در مردادماه سال 98 ستاد مبارزه با مواد مخدر طی مصوبهای عرضه متادون را به داروخانهها محوّل کرد. در مهر سال جاری هم سازمان غذا و دارو بر اساس مصوبه ستاد مبارزه با مواد مخدر ضابطهای را نوشته اند، ولی هنوز این اتفاق نیفتاده است.
وی افزود: درمانگران اعتیاد به این مصوبه اعتراض دارند و معتقدند عرضه کننده و تجویزکننده داروی مخدر باید یک نفر باشد، ولی در تمام دنیا تجویزکننده پزشک است و عرضه کننده داروخانهها و داروسازان هستند و هیچ پزشکی نباید در منافع حاصل از فروش این داروها سودی داشته باشد. اعتراض آنها از نظر عرف و قانون موضوعیت ندارد. این رویهای اشتباه است که متاسفانه در کشور ما وجود دارد.