خبرگزاری ایسنا: ژان ایو لودریان در گفت و گویی با شبکه رادیویی فرانس اینتر که متن آن در پایگاه اینترنتی سفارت فرانسه در لندن منتشر شد، درباره سیاست «اول آمریکا»ی دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا و این که آیا جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا از این سیاست دنباله روی خواهد کرد یا نه، گفت: «اول آمریکا» به معنای آمریکای تنها بود. موضوع «اول آمریکا» به شکل آمریکای تنها تجلی پیدا کرد و در طول آن مدت، بسیاری از ما از جمله اروپاییها سعی کردیم همه چیز را از جمله معاهده تغییرات آب و هوایی، توافق هستهای ایران، اقدامات سازمان تجارت جهانی و چند جانبه گرایی را سر جای خود نگه داریم. خلاصه این که ما تلاش کردیم همه امور را مدیرت کرده و به قوت خود حفظ کنیم. اکنون زمینههای جدیدی در حال ایجاد شدن هستند. وقتی پیشتر گفتم که سعی میکردیم همه چیز را سر جای خود نگه داریم، شامل توافق وین موسوم به برجام نیز بود که ما را قادر ساخت با وجود تمام پیامدها از اشاعه تسلیحات هستهای و دست یابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری کنیم.
لودریان مدعی شد:، اما به موازات خروج آمریکا از توافق هستهای در سال 2018، ایران به طور پیش رونده ای، اجزای کلیدی (توافق را) از هم گسیخت. آنها غنی سازی اورانیوم را تا سطح 20 درصد برای تولید اورانیوم فلزی از سر گرفتند. موقعیت بسیار خطرناکی است، چراکه دستیابی ایران به یک سلاح هستهای دارای پیامدهای بزرگ ژئو استراتژیک خواهد بود.
او افزود: ما باید راهی برای بازگشت به توافق وین پیدا کنیم و این در برگیرنده ایران نیز هست. ما در شرایط مقابل آن چیزی هستیم که ترامپ میخواست. ترامپ میخواست «فشار حداکثری» مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای شود.
وزیر خارجه فرانسه در ادامه این گفتگو مطرح کرد: با وجود فشار حداکثری، نتیجه این شده ایران از دستیابی به یک سلاح هستهای فاصلهای ندارد، بنابراین ما باید مذاکرات بر مبنای توافق وین، برجام را آغاز کنیم. خواهید پرسید که چه کسی باید شروع کند. خب این بخشی از دیپلماسی است. باید دید که همه چیز چطور پیش میرود. اما چیزی که مورد توجه من است، تمایل آمریکا برای آغاز دوباره این روند (مذاکره) است و این منبع رضایتمندی برای ما است و قادرمان میسازد به تعهدات قبلی بازگردیم، اما همه باید به تعهدات قبلی بازگردند، از جمله ایران و این که راه درازی در پیش است.
بر اساس این گزارش، ابراز نگرانی وزیر خارجه فرانسه درباره فعالیت هستهای ایران و ادعای مرتبط بودن آن با دست یابی به سلاح هستهای در حالی مطرح میشود که طبق فتوای مقام معظم رهبری کشورمان، تولید، نگهداری و بکارگیری تسلیحات هستهای حرام است و مقامات ایران نیز بر این اساس تاکید کرده اند که فعالیت هستهای ایران اهداف نظامی ندارد و تنها اهداف صلح آمیز را دنبال میکند.
توافق هستهای در سال 2015 میان ایران و شش قدرت جهانی از جمله آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و آمریکا انجام شد که به موجب آن، ایران متعهد شد در ازای بهره مندی از منافع اقتصادی با رفع تحریمهای اعمال شده بر آن، فعالیت هستهای اش را محدود کند.
دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا در سال 2018 با ناقص تلقی کردن این توافق از آن خارج شده و تحریمهای متعددی بر ایران اعمال کرد.
ایران با گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام و تعلل کشورهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در زمینه عادی سازی روابط اقتصادی با ایران و کاهش تاثیر تحریمهای آن، اعلام کرد که تعهدات داوطلبانه اش در توافق هستهای را کاهش میدهد. البته به گفته مقامات ایران، این اقدامات در صورت عملی شدن تعهدات تمامی اعضای برجام، بازگشت پذیر خواهند بود.
جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا در وعدههای انتخاباتی اش گفته بود که در صورت «بازگشت ایران به پایبندی کامل به تعهداتش» به توافق هستهای هستهای باز میگردد.