سرویس سیاست مشرق - سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در 28 خرداد 1400 همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانههای داخلی و بررسی رسانههای معاند میپردازیم.
********
علی مطهری: رد صلاحیت من، خطای سهوی شورای نگهبان بود
«علی مطهری» فعال سیاسی اصلاح طلب و عضو لیست امید در مجلس دهم که در روزهای گذشته از ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری خبر داده بود، در مصاحبه با روزنامه آفتاب یزد گفت: «به نظر من رد صلاحیت برای مجلس یازدهم خطای سهوی شورای نگهبان بود زیرا هیچ دلیل قانع کنندهای وجود نداشت. تا حدی هم این تصمیم حاصل برخوردی بود که ما در شورای نگهبان با آنها داشتیم؛ یعنی بعد از رد صلاحیت، بنده را دعوت کردند و در جلسهای که با حضور یکی از حقوقدانان شورای نگهبان که کارشناس پرونده بود برگزار شد بعد از حرفهای کلی موارد مورد نظرشان را گفتند و سه مورد از اظهار نظرات بنده را به عنوان خلاف نظر نظام ذکر کردند که در انتها من از حرفهای گفته شده ناراحت شدم. تعجب کرده بودم که چطور ممکن است یک عضو حقوقدان شورای نگهبان که ممکن است استاد دانشگاه هم باشد چنین نگاهی دارد و همانجا گفتم متاسفم و حیف خون شهید مطهری که به زمین ریخت و جلسه را ترک کردم».
مطهری در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «من اظهار نظر را هیچ وقت دلیل بر عدم التزام عملی به نظام نمیدانم زیرا کسی ممکن است در جایی نظری مخالف نظر رسمی داشته باشد و باید آزاد باشد و بتواند حرفش را بزند. عدم التزام عملی به نظام یعنی قیام مسلحانه یا اینکه مثلا کسی آَشوب درست کند که مردم به خیابان بیایند و سطل آشغال آتش بزنند. به این موارد عدم التزام میگویند ولی اینکه باید همه افراد دقیقا یک حرف را بزنند اصلا مقدور و درست نیست. طبیعتا من هیچ وقت چنین رویهای را قبول ندارم».
وی در این مصاحبه تصریح کرد: «امیدهایی در مردم مانند احتمال رفع تحریمها، احتمال احیای برجام و طبعا احتمال بهبود وضعیت معیشتی به وجود آمده است. اگر این رویه به خوبی پیش برود در همین بیش از دو ماهی که به انتخابات باقی مانده است و اگر کاندیداهای مورد نظر مردم بتوانند در صحنه حاضر باشند من فکر میکنم مشارکت خوبی از سمت مردم خواهیم داشت وخیلی جای نگرانی نیست...حدس من حدود 60 درصد مشارکت است».
مطالبه اقشار مختلف از آقای رئیسی برای حضور در انتخابات
«منوچهر متکی» سخنگوی شورای وحدت اصولگرایان در نشست خبری در باشگاه خبرنگاران جوان در پاسخ به سؤالی مبنی بر نامه برخی سیاسیون به رهبری و درخواست از ایشان برای توصیه به کاندیداتوری حجت الاسلام رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری گفت: «مطالبه از آقای رئیسی برای حضور در صحنه انتخابات در اقشار مختلف و در جای جای کشور را مشاهده میکنیم. در قشرهای دانشجویی و مردمی و اجتماعی این مطالبه وجود دارد اما اینکه گروههای مشخصی که شما نام بردید آن هم در قالب نامهای به رهبر انقلاب را اطلاعی ندارم».
متکی در پاسخ به این سؤال که عدهای نیز از رهبر انقلاب درخواست کردند که توصیه به عدم حضور آقای رئیسی در عرصه انتخابات داشته باشند، خاطرنشان کرد: «در ارتباط با عدم حضور ایشان نیز خبر ندارم اما آنهایی که این درخواست را از رهبر انقلاب مطرح کردهاند دو گروه هستند؛ یا معمولاً خودشان یک نامزدی را دارند و مایلند از او حمایت کنند یا معتقدند که آقای رئیسی با عملکرد مثبتی که در قوه قضاییه داشتند چشمانداز قوه بعد از ایشان خیلی روشن نیست و خوب است که ایشان در قوه قضاییه بمانند».
وی درباره نامهای که اخیراً از سوی آیت الله موحدی به 10 نفر از نامزدهای انتخاباتی ارسال شده است، گفت: ما براساس پاسخهایی که به دبیرخانه شورای وحدت برسد برنامه خود را عملیاتی میکنیم، اقدام ما در طراحی شورای وحدت موکول به کسانی است که به نامه رئیس شورای وحدت پاسخ میدهند.
صادقی: مردم میگویند باز میخواهید رأی بیاورید و بگویید نگذاشتند کار کنیم!؟
«محمود صادقی» عضو فراکسیون امید در مجلس دهم و عشو شورای مرکزی جبهه اصلاحات در مصاحبه با پایگاه خبری جماران گفت: «در فضاهای مجازی اغلب مردم می پرسند که چه کار می خواهید بکنید؟ برنامه و تیم شما چیست؟ دقیقا هم اسم می برند که مثلا شما برای معضل گرانی می خواهید چه کار کنید؟ برنامه شما برای بیکاری چیست؟ اصلاح طلبان مورد این سؤال جدی هم قرار گرفته اند که با محدودیت هایی که وجود دارد و می گویید نگذاشتند کار کنیم، باز هم می خواهید رأی بیاورید و بگویید نگذاشتند کار کنیم؟».
صادقی افزود: «شاید کسانی که کاندیدا می شوند باید بگویند با همه محدودیت های موجود ما می توانیم این کار را انجام بدهیم. چون خیلی از مردم می گویند مگر شما نمی دانستید که نمی گذارند، پس چرا می آیید؟ اگر می آیید، در حدود اختیاری که دارید وعده بدهید».
وی در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «عملکرد فراکسیون امید در مجلس دهم ایده آل نبود. اولا از عملکردش گزارش نمی داد و ثانیا مدیریت فراکسیون خیلی مدیریت کارآمدی نبود. یعنی از ظرفیتی که وجود داشت ما به مراتب می توانستیم بهتر استفاده کنیم. یعنی خود من انتقاد دارم و معتقدم به اندازه امیدی که مردم داشتند فراکسیون مؤثر واقع نمی شد».
شایعه سازی انتخاباتی اصلاح طلبان علیه قالیباف
روزنامه سازندگی در شماره 30 فروردین در مطلبی با عنوان «شروط سه گانه قالیباف» نوشت: «منابع خبری سازندگی اعلام کردند که محمدباقر قالیباف اخیرا به اصولگرایان پیام داده که به سه شرط حاضر است در انتخابات نامزد نهایی آنها باشد. اول، رئیسی نیاید؛ دوم، رسما اعلام شود پرونده عیسی شریفی به او مرتبط نیست و سوم او در انتخابات هیات رئیسه مجلس کاندید خواهد شد. باید دید واکنش اصولگرایان به شروط سه گانه سردار چیست؟».
پس از انتشار این مطلب، مهدی چمران، نائب رئیس شورای مرکزی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم با تکذیب این خبر گفت: «روز گذشته جلسهای با حضور رئیس و دبیر شورای ائتلاف و برخی چهرههای نزدیک به آقای قالیباف برگزار شد اما در این جلسه به هیچ عنوان ادعاهای روزنامه سازندگی طرح نشده بود».
سلیمی نمین: تعداد کاندیداها در دو جناح برابر هستند
«عباس سلیمینمین» فعال سیاسی اصولگرا در مصاحبه با پایگاه خبرآنلاین گفت: «من فکر می کنم امروز گفتمان کارآمدی اهمیت فوق العاده ای دارد، یعنی کسی بتواند کارآمدی را در کشور در مورد مدیریت اقتصادی تقویت کند. اگر چنین امری شکل بگیرد علی القاعده حوزه اقتصاد را هم متاثر از خودش خواهد کرد لذا کارآمدی در مدیریت بسیار حائز اهمیت است و من فکر می کنم این امر در حوزه های مختلف مثل حوزه مسائل فرهنگی و سیاسی یک تحولی ایجاد کند».
سلیمی نمین در ادامه در پاسخ به این سوال که «نظرتان درباره احتمال کاندیداتوری آقای قالیباف چیست؟» گفت: «من فکر می کنم اگر اجماع صورت گیرد قطعا ایشان خواهند آمد و حتما پاسخ مثبت به این اجماع می دهند. اگر اجماع اصولگرایان حول ایشان باشد قطعا وارد میدان می شود و اگر حول یک شخصیت دیگری این اجماع باشد او هم باید در این زمینه وارد میدان شود و همراهی کند».
وی در بخش دیگری از این مصاحبه تصریح کرد: «من فکر می کنم تعداد کاندیداها در دو جناح برابر هستند، یعنی جریان اصلاح طلب هم کاندیدای زیادی دارد».
نگرانی اصلاح طلبان از تکثر کاندیداها در این طیف
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «همگرایی و پیروزی یا تکروی و شکست؟» نوشت: «اصلاح طلبان نگرانند که مبادا به دلیل حضور برخی چهرههای اصلاحطلب خارج از چارچوب فعالیتهای ستادی و اجماعی این جریان سیاسی و تکروی این چهرهها، موفق به حضور یکپارچه در صحنه رقابت نشده و در حالی که به دلایل متعدد نسبت به میزان و مجموع آرای احتمالی خود نیز چندان امیدوار نیستند با تکثر کاندیداها شاهد چند قسمت شدن سبد رای خود و در نتیجه شکست مقابل رقیب یا رقبای اصولگرا باشند».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «مسعود پزشکیان، ازجمله معدود اصلاحطلبان راهیافته به مجلس یازدهم که چندی پیش با اعلام شعار انتخاباتیاش صراحتا از کاندیداتوری خود گفته بود، اخیرا به خبرگزاری تسنیم گفته که نه تنها به نفع لاریجانی و عارف کنار نمیرود بلکه حتی در صورت «تکرار» این درخواست از جانب بزرگان جریان اصلاحات نیز حاضر به کنارهگیری نیست».
روزنامه اعتماد در ادامه نوشت: «محسن رهامی، فعال سیاسی اصلاح طلب نیز با کنایه خطاب به اعضای «جبهه اصلاحات ایران» گفته که اگر آنان بخواهند همچون شورای نگهبان رفتار کنند، حاضر به همکاری نیست. اظهارنظرها و مواضعی که میتواند زنگ خطر را برای اصلاحطلبان به صدا دربیاورد که مبادا انتخابات 1400 را نه به دلیل کاهش مشارکت احتمالی یا رد صلاحیت گسترده کاندیداها بلکه همچون انتخابات سال 84 به دلیل تکروی برخی اصلاحطلبان به رقیب واگذارند».
روزنامه حامی دولت: محبوبیت ظریف کاهش یافته است
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «چالش های انتخاباتی ظریف» نوشت: «حتما محبوبیت ظریف در سالهای اخیر نسبتبه دورانی که برجام منعقد شده بود و اثرات مثبتش در کشور دیده میشد، کاهش یافته است؛ زیرا شرایط بغرنج اقتصادی، خروج ترامپ از برجام، عملکرد ضعیف دولت در موضوعات مختلف، برخورد قهری با اعتراضات و دهها عوامل دیگر زمینه نارضایتی از وضع موجود، مردم را به عملکرد دولت بدبین کرد و طبیعتا نمیتوان انتظار داشت در چنین وضعیتی وزیر امور خارجه در حاشیهای امن باشد و همان محبوبیتی را داشته باشد که برای مثال در سال 95 داشت».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «گرچه ظریف طرفداران خاص خود را دارد و همانطور که بیان شد جزء معدود افرادی است که هنوز به صفت شخصیاش رأی دارد، اما همه اینها شاید نتواند میزانی از رأی باشد که باعث پیروزی انتخاباتی او شود. البته این موضوع صرفا درباره ظریف صدق نمیکند، بلکه درباره تمام نامزدهای غیراصولگرا صادق است».
روحانی با حمایت هاشمی، خاتمی، ناطق و سیدحسن، رئیس جمهور شد
«سید محمد غرضی» فعال سیاسی اصلاح طلب در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم گفت: «به محض اینکه مسئولیت پیدا کردم، تورم را صفر میکنم. شاید دهها رانتخواری قانونی وجود داشته باشد، همه را برمیگردانم. ظرف کمتر از یکی دو سال ایران به پای کشورهای اسکاندیناوی میرسد».
غرضی در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «اگر هاشمی، خاتمی، سید حسن خمینی و ناطق نوری حمایت نکرده بودند، روحانی رای نمی آورد؛ نه اینکه شعار ایشان مردم را تشویق کرد تا به او رای بدهند. مردم برای اینکه طرف مقابل رای نیاورد، به روحانی رای دادند؛ روحانیای که نه دولتی اداره کرده بود، نه در وزارتخانهای بود و نه کار اقتصادی کرده بود».