تحریره دنیای تغذیه
همایش ملی غنیسازی آرد و سلامت جامعه در محل انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور برگزار گردید. در این همایش دکتر مجید حاجیفرجی، رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور و دانشکده تغذیه شهید بهشتی گفت: «حدود 6 سال قبل در محل انستیتو تغذیه، عدهای از متخصصین، صاحبان صنعت و متفکرین و همکاران محترم وزارت بهداشت گرد هم آمدند تا در مورد کمبود شدید ریزمغذی آهن و اسید فولیک در جامعه فکری بیندیشند، زیرا علیرغم سالها تلاش در زمینه غنیسازی و مکملیاری، هنوز این مشکل وجود داشت. با همت دفتر بهبود تغذیه، در محل انستیتو اتاق فکری تشکیل گردید و به طرحی به نام «برنامه غنیسازی آرد با آهن و اسید فولیک» انجامید. به این ترتیب دولت توجیه شد تا این کار را با همکاری بخش صنعت آغاز نماید و امید است روزی این برنامه در تمام استانها شکل بگیرد و کل نانها از این دو عنصر مهم غنی شوند».
وی افزود: «بحث نان بسیار مهم است، زیرا قوت غالب جامعه ما میباشد و 95-90 درصد جامعه از نانهای سنتی استفاده میکنند. در نتیجه باید تلاش کنیم تا نان با کیفیت مطلوب قابل خوراک و قابل پذیرش با غنیسازی در اختیار مردم قرار بگیرد.»
دکتر حاجی فرجی گفت: «هدف این همایش، ایجاد حساسیت در دستاندرکاران غنیسازی آرد، چه در سیاستگزاران مملکت و چه در مدیران بهداشت و متولیان سلامت، محققین و به ویژه بخش صنعت میباشد. به این ترتیب با درخواست خود صنعت قرار شد این همایش برگزار گردد و مشکلات آن مطرح شود تا برنامه غنیسازی با چالشهای موجود آن ادامه پیدا کند. از جمله چالشهای موجود در این طرح، فراهم زیستی آهن و اسید فولیک در بدن، آزمونهای ارزشیابی کارآمدی این طرح بعد از غنیسازی و در دسترس قرار گرفتن نان و میزان اثربخشی آن بر روی کاهش شیوع کمبود آهن و اسید فولیک در جامعه، افرادی که بیشتر در معرض خطر هستند، میزان تغییر دامنه غنیسازی برای دستیابی به نتیجه بهتر، تغییر پرهمیکس و احتمال و ظرفیت آن برای افزودن سایر ریزمغذیها، آزمونهای کنترل کیفی، اشکالات موجود در کارخانجات، اشاره به استانداردهای مختلف اجباری آرد تا نان و... است و در کل تمرکز این همایش بر روی غنیسازی آرد میباشد».
دکتر زهرا عبدالهی، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کشور و دبیر علمی همایش نیز عنوان نمود: «از جمله اثرات بهداشتی کمبود این ریزمغذیها، افزایش مرگ و میر، کاهش ایمنی و افزایش ابتلا به عفونت، عواقب مرگ مادران، افزایش نیاز برای مراقبت کودکان با وزن کم و نارس، کاهش ظرفیت کاری، کاهش درآمد خانوار، کاهش اقتصاد ملی، افزایش هزینه مراقبتهای بهداشتی، کاهش بهره هوشی، کاهش قدرت یادگیری و... میباشد». وی از جمله سایر ریزمغذیهایی که شواهد کمبود آنها در کشور وجود دارد را ویتامینهای D، B2، B12 و مواد معدنی کلسیم و روی دانست و گفت: «این ریزمغذیها هم در صورت امکان باید به آرد اضافه شوند».