ماهان شبکه ایرانیان

با بیماری پوستی اسکلرودرما آشنا شوید (۲)

زخمهای پوستی با استفاده از پانسمان بسته قابل بهبود است. زخمهای نوک انگستان با استفاده از یک پوشش پلاستیکی کوچک سر انگشتان قابل محافظت کردن است.

با بیماری پوستی اسکلرودرما آشنا شوید (2)

درمان

1- درمان سیستمیک: پنی سیلامین، متوتروکسات، فتوفرزیز، ریلاکسین، اینترفرون و سیکلوسپورین در مطالعات بالینی کنترل شده استفاده شده و نتایج متفاوتی داشته است. سایر داروهای مورد بررسی در گزارشهای موردی و نتایج درمانی موثر نداشته است.

پنی سیلامین mg/day1500-500 غالباً درمان انتخابی در اسکلروز سیستمیک پیشرونده است.

2- درمان عوارض پوستی: زخمهای پوستی با استفاده از پانسمان بسته قابل بهبود است. زخمهای نوک انگستان با استفاده از یک پوشش پلاستیکی کوچک سر انگشتان قابل محافظت کردن است. در صورت وجود عفونت، قرمزی، ادم و درد دیده می شود که ناشی از وجود استافیلوکوک است.

بیماران باید کمتر حمام کنند و مرتب از نرم کننده استفاده کنند. خارش ممکن است در فرم منتشر بیماری دیده شود که خصوصاً در ناحیه بازو دیده می شود و برای چند ماه یا چند سال باقی می ماند. استفاده از نرم کننده های ضد خارش مثل محلول Sarna ممکن است مفید باشد.

برای درمان کلسینوز تاکنون درمان رضایت بخشی وجود نداشته است. درمان جراحی در صورتیکه پوست به صورت سطحی درگیر می باشد و کلسیم در آن ارتشاح پیدا نکرده باشد قابل انجام است.

پاسخ التهابی در اطراف گرانولهای هیدروکسی آپاتیت که همراه با تب می باشد معمولاً با استفاده از کلشی سین خوراکی mg5/0 یکبار یا دوبار در روز برای مدت 7 تا 10 روز مفید است.

درمان فیزیکی مثل برنامه فیزیوتراپی برای حرکات بهتر مفاصل لازم است.

اسکلرودرمای موضعی

فنومن رینود، آکرواسکلروز درگیری احشاء در نوع موضعی دیده نمی شود. 3 نوع مختلف دارد:

1- مورفه آ                     2- اسکلرودرمای خطی                 3- en coup de saber

مورفه آ

مورفه آ در خانمها شایعتر است و در هر سنی دیده می شود ولی در سن پس از 30 سالگی شایعتر است. این بیماری با سفتی یا اسکلروز پوست همراه است.

پس از چند هفته تا ماه، بخش اعظم ضایعات (قسمت مرکزی آن) که کمرنگ تر است سفت، بدون مو و به رنگ عاج می شود. در طی فاز حاد، پلاکهای گرد یا بیضی بتدریج از حاشیه شروع گسترش می کند ولی از نظر سایر زیاد بزرگتر نمی شود. ضایعات ایجاد شده در فاز حاد 1 تا 25 سال باقی می ماند. ضایعات غیر فعال بدون تغییر باقی می مانند. اگرچه سفتی پوست بیشتر اوقات نامشخص است، ضایعات ایجاد شده قبلی ممکن است با اتروفی و هیپرپیگمانتاسیون حاشیه آن همراه باشد.

ضایعات باقیمانده معمولاً هیپوپیگمانته باقی می مانند.

درمان

پلاکهای بدون نشانه ممکن است بدون درمان رها شوند و تا خودبخود بهبود یابند. استروئید موضعی و پانسمان می تواند باعث بهبودی مختصر شود.

اتروفی ایجاد شده با کاربرد تریامسینولان باعث کاهش سفتی و محدودیت حرکت می شود.

هیدروکسی کلروکین برای درمان بیماران با ضایعات متعدد مفید بوده و در فاز حاد التهاب را کنترل می کند. دوز بالغین این دارو mg200  ، دو بار در روز است.

سفتی بتدریج طی 2 تا 4 ماه کاهش پیدا می کند. درمان پس از بهبودی ضایعات بایستی قطع شود. ته چشم باید قبل از درمان این دارو توسط چشم پزشک بررسی شود.

کلسی تریول خوراکی 5/0 تا mg75/0 برای 3 تا 7 ماه اثرات سودمندی در مورفه آی پیشرونده دارد. پماد کلسی پوترین (Dovonex) %005/0 درمان موثری در درمان اسکلرودرمای موضعی است.

اسکلرودرمای خطی

ضایعات اسکلرودرمای خطی باعث ایجاد پوست اسکلروتیک در مفاصل شده و باعث سفتی حاصل می شود.

پروسه التهابی و فیبروتیک می تواند بافت زیر جلدی و ماهیچه ها را نیز درگیر کند. نسبت درگیری زنان به مردان 4 به 1 است. و 83% بیماران کمتر از 25 سال هستند. ضربه می تواند باعث ایجاد ضایعه در محل شود.

بیشتر ضایعات اندام را درگیر می کند سفتی مفاصل در 56% بیماران دیده می شود. بیماران با ضایعات فعال برای 3-2 سال باقی می ماند.

درمان: فیزیوتراپی برای بهبودی حرکات مفاصل توصیه می شود. متوتروکسات mg/kg 6/0-3/0 در هفته و متیل پرونیزولون تزریقی به صورت درمان پالس، mg/kg 30 برای 3 روز در یک ماه به مدت 3 ماه درمان مفیدی است. فتوتراپی با دوز کم درمان بسیار موثری برای پلاکهای اسکلروتیک است حتی در بیماران که ضایعات اسکلرودرمای موضعی به همراه ضایعات به صورت پیشرونده دارند.

درمان کرم – PUVA ممکن است موثر باشد.

En coup de sabse

در صورت تظاهرات مورفه آ بیشتر ناحیه پیشانی (Frontoparietal) و پوست سر را درگیر کند، به این نام خوانده می شود و باعث ایجاد یک خط عمودی تیره و مشخص بر روی صورت می شود.

خصوصیات آن مثل مورفه آ است. در طی بیماری اتروفی یکطرفه صورت ممکن است دیده شود.

اسکلرودرمای Frontoparietal ممنک است در طول خط Blaschko دیده شود.

برای خواندن بخش اول - با بیماری پوستی اسکلرودرما آشنا شوید - اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان