به قلم : رکسانا خوشابی - کارشناس ارشد مشاوره
rox.khoushabi@gmail.com
تحریریه زندگی آنلاین : حتما شما هم به عنوان مادر یا پدر، در طول بزرگ کردن فرزندانتان شاهد خطخطی کردن آنها روی کاغذ و دفتر بودهاید. شاید برایتان جالب باشد که بدانید که خطخطی کردن، هم فواید خاص خود را دارد و هم معانی جالب توجهی را داراست، البته حتما میدانید که این روزها از تمام علائم یا استعدادهایی که از انسان بروز میکند، میتوان در جهت افزایش شناخت او کمک گرفت. این شناخت هر چه گستردهتر و عمیقتر باشد بهتر میتواند زمینه موفقیت فرد و شکوفایی استعدادهایش را فراهم کند. در این مطلب هم میخواهیم یکی از این ابزارهای ساده برای شناخت فرزندان و حتی برای شناخت خودتان را خدمتتان معرفی کنیم.
بیشتر بخوانید:
خطخطی کردن
وقتی پشت تلفن با کسی حرف میزنید و صحبت اوج میگیرد اگر زیر دستتان ورق و خودکار باشد چکار میکنید؟ حتما شما هم شروع میکنید به خطخطی کردن کاغذ یا شکل کشیدن. به نظر شما این اشکال که از ضمیر ناخودآگاهمان سرچشمه میگیرند میخواهند چه چیزی از وجود ما را آشکار کنند؟
بعضی از روانشناسان معتقدند وقتی بزرگسال یا دانشآموزی بیحوصله میشود، مانند زمانی که پای تلفن یا سخنرانیهای کسلکننده نشسته، با این کار ایجاد هیجان میکند یا فشار عصبی و استرس خود را تخلیه میکند، البته عدهای هم بیهدف و بدون جهت این کار را انجام میدهند و شاید هدف و انگیزه مشخصی برای این کار سراغ ندارند.
اما این خطخطیها یا اشکال که فعالیت خلاقانه نیمکره راست مغز را نشان میدهند برای افراد هنرمند نوعی نرمش به حساب میآیند. آنها با این کار مغز خود را به طور غیر مستقیم برای حرکت و یادگیری آماده میکنند. کاری که در بسیاری از نوجوانان هم مشاهده میشود. در همین زمینه تحقیق سادهای انجام شده: در یک سخنرانی، شنوندگان آزاد گذاشته شده بودند که به سخنرانی گوش دهند، یادداشت بردارند و یا خطخطی کنند و شکل بکشند و نتیجه این بود: گروهی که یادداشت بر میداشتند یا خطخطی میکردند، به یک میزان و هر دو بیش از شنوندگان موضوع سخنرانی را فهمیده بودند.
بعضی از روانشناسان هم معتقدند که این اشکال و خطوط، فرم تصویری رؤیاهای بیداریمان است که در این صورت میتوان شخصیت فرد را از روی آن شناخت و حتی با تفسیر جزئیاتش به فرهنگ و پیشینه و تحصیلات وی پی برد.
بیشتربخوانید:
پیشدبستانی ها و خطخطی کردن
در بچههای پیش از دبستان که قادر به نوشتن نیستند از تستهای نقاشی و خط خطی کردن استفاده میشود، چون مهارتهای کلامی، به ویژه در کودکان و نوجوانان و برخی از جوانان هنوز کامل نشده و این تستها در موردشان خیلی خوب جواب میدهد، مثلا میتوان از آنها خواست آینده را بکشند و سپس از روی آنچه کشیدهاند، که از پرنده صلح و آزادی گرفته تا میلههای زندان، نوع خاص تفکر و احساس آنها را حدس زد و فهمید.
در بررسی دستخط که یکی دیگر از تستها است، به اندازه، شکل و فضای بین حروف توجه میشود، اما در اشکال و خطوط، نمادها و تصاویر مهم هستند، البته اینکه تمام صفحه نقاشی شده و یا یک گوشه و اینکه قلم، روان و منعطف یا با فشار حرکت کرده، نکته دیگری است که بررسیکنندگان آنها باید در نظر داشته باشند. نتیجه تفسیرها و تحلیلهایی که روی کشیدن اشکال و خطوط وجود دارد را (که البته قطعی هم نیستند) میتوان چنین بیان کرد: کسانی که خط یا شکلی نمیکشند، اصولا افرادی دقیق، منظم و متمرکز بر هدف هستند.
برای آنهایی که زیاد این کار را میکنند، کشیدن پیکان و تیر توسط نوجوان میتواند بیانگر تمایلات جنسی باشد، اما اگر رو به بالا باشد، میتواند بلندهمتی و جاهطلبی او را نشان دهد و اگر افقی کشیده شود، بر قوه شهود فرد دلالت میکند و تیرهایی که در جهات مختلف رسم شدهاند ذهن باز فرد برای پذیرش حقایق بدون تعصب و محدودیت برداشتهای قبلی را نشان میدهند، اما فردی که فقط خطوط صاف میکشد، اغلب رک و بدون تعارف آنچه در ذهنش میگذرد را بر زبان میآورد که اغلب خام و ناپخته است. صفر و صلیب و خطوط متقاطع بیانگر فکر فردی است که اهل رقابت و مسابقه است. آرمانگرایان و معنویان اغلب ستاره میکشند و اگر این ستاره چند پر باشد، اشتیاق زیاد آنها برای رسیدن به هدف یا استعداد فوقالعادهشان را در تمرکز و مدیتیشن نشان میدهد.
بیشتربخوانید:
اشخاص رؤیاپرداز اغلب دایره میکشند، اما چهارگوشها نشاندهنده منطق، کارآزمودگی و دقیق بودن اندیشههای فرد است. برای قضاوتی دقیقتر، علاوه بر این معانی، زندگینامه و تربیت شخص در تفسیر علائم حائز اهمیت هستند. با وجودی که قطعیت این تفاسیر هنوز به اثبات نرسیده، اما به هر حال این اشکال و خطخطیها را دست کم نگیرید، چون تکنیکی به نام فرافکنی نگارهها وجود دارد که در بازجوییهای ساده گرفته تا خواندن افکار جنایتکاران، از آن استفاده میشود.
شما هم میتوانید یک تکه ورق بردارید و همین حالا شروع کنید. پیشنهاد میکنیم یک آدم بکشید که مثلا نماد خودتان است و بعد هر چه شکل که به ذهنتان رسید دور و برش بکشید. بعد که با دقت تصویر را نگاه کنید به نکاتی جالب از زندگیتان دست مییابید که شاید تا به حال به آنها توجهی نداشتهاید. در ضمن وقتی میخواهید مسئلهای را حل کنید و یا ایدهای را خلق کنید، میتوانید تمرکز کنید و بدون هیچ تفسیر و برنامهریزی قبلی، اشکال و خطوطی رسم کنید. بعد از چند ساعت ورق را بردارید و سعی کنید جواب و یا ایدهتان را پیدا کنید.
اگرچه شاید در ظاهر این کار یک تفریح محسوب شود، اما این تکنیک، بازتابی است از عواطف ما و با تمرین و مداومت میتوانیم به نقاط ضعف و یا احیانا وجوه منفی خود پی برده و آنها را اصلاح کنیم.
این تکنیک را به فرزندانتان هم یاد بدهید تا بعد از انجام آن به کمک شما، درباره خود و خواستهها و نقاط ضعف یا قوتشان مطالب جدیدی را کشف کنند.
بیشتربخوانید: