مدیران میتوانند بزرگترین حامی سلامت روانی - یا بزرگترین عامل تنش- تیمشان باشند و اغلب توانایی مدیریت استرسشان است که تفاوت را رقم میزند. هرچند اغلب مدیران فقط بر روش مدیریت وظایف و نتایج کارها تمرکز میکنند اما سلامت روان و حال خوب باعث میشود تا وقتی چالشها به اوج خود میرسند، بر عملکرد تیمشان تاثیر مثبت بگذارند.
براساس گزارش وضعیت جهانی محل کار موسسه گالوپ ، در بحبوحه ترس از رکود اقتصادی و تورم بیامان، تنشها در محل کار در سال 2023 به اوج خود رسیده است. مطالعه انجمن روان شناسی آمریکا نشان میدهد روی هم رفته نزدیک به سه چهارم از بزرگسالان آمریکایی میگویند بر اثر تنشها در سال 2020 دچار مشکلات سلامتی مثل سردرد، سرگیجه، اضطراب و افسردگی شدهاند.
مدیران در قلب این تلاطماند.
همانطور که گروهشان را از دل چالشهای چند سال اخیر هدایت میکنند، سلامت ذهنیشان به خطر میافتد. این اثرات تا ردههای بالایی سازمان پیش می رود. مطالعه دیلوید نشان میدهد که یک سوم از مدیران همیشه با سرگیجه، استرس و احساس درماندگی، تنهایی یا افسردگی دست و پنجه نرم میکنند. نتیجه، آمار قابل توجه استعفا در بین مدیران است.
تنشی که مدیران احساس میکنند میتواند به کارکنان انتقال پیدا کند و سلامت و عملکرد آنها را تحت تاثیر قرار دهد. هاروارد بیزینس ریویو نشان میدهد مدیران از طریق اقدامات بیهدف یا غیرعادی، بیثباتی عاطفی، بدبینی بیش از حد و نادیده گرفتن احساسات افراد میتوانند منجر به اضطراب کارکنانشان شوند. گروههای تحت مدیریت مدیرانی که از افرادشان کنارهگیری میکنند یا «تندخو» ترند، 62٪ بیشتر احتمال دارد شغلشان را رها کنند و 56٪ بیشتر احتمال دارد دست از همکاری بردارند.
این آمار نشان میدهد مدیریت استرس واقعاً یکی از مهارتهای کلیدی رهبری است. مدیرانی که به خوبی از پس این کار برمیآیند میتوانند شاهد بهبود روابط با تیمشان و مهارتهای مدیریت پروژه و حل اختلاف بهتری باشند. وقتی مدیران استرس تیمشان را کم میکنند میتوانند روحیه افراد را بالا ببرند، تمرکز را بیشتر کنند، بهرهوری را بهبود ببخشند، روزهای مرخصی و آسیبدیدگی را کاهش دهند و با پایین آوردن فشار خون و تقویت سیستم ایمنی، سلامت جسمی را ارتقا دهند.
بدون شک مدیران خواستههای زیادی از زمان شان دارند اما برداشتن چند گام ساده برای مدیریت استرس میتواند مزایای گستردهای به همراه داشته باشد. موارد زیر ایدههایی در همین بارهاند:
1- به علائم هشداردهنده استرس توجه کنید: این نشانهها میتواند شامل درد، درد قفسه سینه، فرسودگی یا بیخوابی، فشار خون بالا، گرفتگی عضله یا دندان قروچه و مشکلات معده باشد.
2- تقویت شبکههای حمایتی: حمایت اجتماعی و عاطفی از دوستان، خانواده، همسایهها و سایر گروهها میتواند توانایی افراد برای کنار آمدن با وضعیتهای تنشزا را افزایش دهد. این حمایت میتواند شامل درخواست کمک تخصصی از روانشناسان و سایر متخصصان سلامت روانی نیز باشد.
3- استفاده از ابزار مناسب مدیریتی: در صورتیکه امور شرکت وسازمان با یک نرم افزار مدیریت پروژه و یا ابزار مدیریت کسبوکار مناسب مدیریت شود،مدیر در لحظه از وضعیت پروژههای خود آگاه است و میزان استرس و فشار کاری به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
4- مقابله با انگ زدن با طرفداری و حمایت: گفتگو در مورد تجربه شخصی از چالشهای سلامت روانی، تاثیر بسیار زیادی بر انگزدایی از سلامت روانی در محل کار خواهد داشت. با این کار به کارکنان نشان میدهیم اشکالی ندارد اگر حالمان خوب نیست.
5- مراقبت از سلامت جسمی: حفظ سلامت جسمی میتواند سلامت عاطفی ما را ارتقاء دهد. خوردن غذاهای سالم، خواب کافی و ورزش همگی راهکارهای مهمی برای کنار آمدن و مقابله با استرس هستند.
6- اول تمرین خودآگاهی عاطفی، بعد پاسخ: پیش از برداشتن گامهای درست برای هر نوع پاسخی، بسیار مهم است که منبع فرسودگی و اضطراب خود را بشناسید. شناخت احساسات و سپس ارزیابی موقعیت میتواند کمک کند پاسخ درستی را در پیش بگیرید.
راههای زیادی برای مدیریت استرس در محل کار وجود دارد که حتما باید از آنها کمک بگیرید.
حضور در محل کار اجتنابناپذیر است. اما این که رهبران چه طور استرس را مدیریت میکنند نقش بسیار مهمی در سلامت روانی اعضاء گروهشان خواهد داشت. مدیرانی که برای کاهش استرسشان راهکارهای خاصی در پیش می گیرند، نه تنها بهتر میتوانند رهبری کنند بلکه سلامت روانی و رفاه کارکنانشان را نیز ارتقا میدهند.