سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز یکشنبه هشتم مردادماه در حالی چاپ و منتشر شده است که واکنشها به لایحه حجاب، بازتاب محرم 1402 در سیاست، بازار مسکن و کاهش قیمت، پرواز قیمت مرغ از نرخ مصوب و آمد و رفت معنادار «رابرت مالی» به صحنه مذاکره در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
انتشار «متن نهایی لایحه حجاب و عفاف» در کمیسیون قضایی مجلس ایران، کافی بود تا موج وسیعی از نقدها، مخالفتها و اعتراضات را در خصوص این مصوبه در فضای مجازی معاند و رسانههای اصلاحطلب شکل دهد.
روزنامه سازندگی ارگان سیاسی و رسانهای حزب کارگزاران درباره این لایحه نوشته است:
متن نهایی لایه عفاف و حجاب که ابتدا قوه قضاییه تنظیم و به دولت ارائه کرده بود روز پنجشنبه پنجم مرداد با اعمال اصلاحاتی در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی این بار با نام لایحه حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب منتشر شد. اصلاحات و تغییراتی که کمیسیون قضایی مجلس پیشنهاد داده است مجازات عدم رعایت قوانین جمهوری اسلامی در قبال حجاب و مقاومت در برابر مجرمان قانون را نسبت به متن اولیه قوه قضاییه تشدید کرده است؛ هیچ قانونی نمیتواند با بخش بزرگی از جامعه به مقابله و ستیز بپردازد باید توجه داشته باشیم به اینکه زنانی که به حجاب الزامی باور ندارند از لحاظ شخصیتی شخصیت مجرمانهای ندارند و قانون اگر به مقابله با این بخش از جامعه بپردازد بیشک با شکست مواجه خواهد شد!
روزنامه هممیهن نیز لایحه جدید را غیر واقعبیانه و منتج به آشوبهای خیابانی خوانده و مینویسد:
در خصوص اینکه گرایش افکار عمومی نسبت به الزام قانونی حجاب چیست، شواهد فراوانی وجود دارد. با وجود این اگر تصمیمگیرندگان اصلی درباره آن تردید دارند، میتوان با انجام پیمایشهای معتبر آن را دریافت و با رجوع به اطلاعات و دیدگاههای کارشناسانه در خصوص اصلاح قانون و تغییر رویهها و رویکردها نسبت به مسائل زنان و سایر مسائل و مشکلات جامعه اقدام بهموقع به عمل آورد. در غیر این صورت پایههای مردمی حکومت روزبهروز فرسودهتر میشود و شکاف مردم و حاکمیت به نقطههای بحرانی میرسد که هزینههایش برای جامعه ایران قابل پیشبینی نیست.
این روزنامه اصلاحطلب نوشته است:
در عین حال، در موضوعات دیگری که شناخت گرایش افکار عمومی و اجماع کارشناسی با چنین روشهایی ممکن نباشد یا شکاف اجتماعی درباره آنها زیاد باشد، توسل به رفراندومهای معتبر برای دریافت نظر اکثریت مردم و عمل براساس آن، رویه خردمندانه و متعارفی است که در قانون اساسی هم پیشبینی شده و هر حکومتی که بنیادهای مردمسالارانه و مصالح بلندمدت جامعه و حکومت برایش اهمیت داشته باشد، گریزی جز توسل به آن به هنگام ضرورت ندارد.
روزنامه اعتماد نیز در گزارشی مشابه سایر روزنامههای زنجیرهای داخلی و رسانههای ضد انقلاب خارجی نوشته است:
این نوع مصوبات و قوانین هرگز دوامی نخواهند داشت. برخی قوانین در زمان رژیم پهلوی وجود داشتند که این قوانین متروک ماندند. نسخ نشدند و قانون بعدی آنها را کنار نزد؛ بلکه متروک به کناری افتاد. آنقدر با بیمیلی جامعه و بدنه کارشناسی مواجه شده بود و ناکارآمد و کژکارکرد بود که متروک ماند و کنار گذاشته شد. مصوبه اخیر حجاب و عفاف هم از این دست قوانین خواهد شد و متروک به کناری گذاشته خواهد شد. البته وقتی در مجلس به جای حقوقدانان، متفکران و متخصصان، افرادی سیاسی و غیر کارشناس حضور داشته باشند، طبیعی است که مردم شاهد یک چنین مصوباتی از کمیسیونی باشند که عنوان حقوقی و قضایی بر تارک آن وجود دارد!
رصد رسانهها نشان میدهد که در ادامه فضاسازیها و هجمه رسانههای اصلاح طلب به طرح مقابله با ناهنجاریهای اجتماعی فراجا، این جریان در تلاش برای معنادهی و جهت دهی به مخالفان مقابله با بی حجابی بوده و در برابر حاکمیت آرایشی تهاجمی اتخاذ کرده اند. تلاش برای قطبی سازی های «ملت – حاکمیت» و «اقلیت- اکثریت» در موضوع حجاب و نیز تعریف مقابله با بی حجابی به عنوان عامل شتاب دهنده به فروپاشی اجتماعی از جمله ادعاهای مطرح شده از سوی این رسانهها است که به صورت هماهنگ طراحی و منتشر شده است.
ناطق نوری رئیس ستاد انتخاباتی میشود؟
روزنامه آرمان ملی خبر داده است که ممکن است فعالیت ناطق نوری رئیس سابق مجلس در انتخابات افزایش یابد، در بخشی از این گزارش آمده است:
ناطق نوری با نقل خاطرهای از سالهای مسئولیت خود گفته است که با پایان مسئولیتام در وزارت کشور بعضی دوستان و مسئولان دولتی از من خواستند استخدام دولت شوم و حتی گفتند حکم مشاور رئیس دولت هم آماده است، اما گفتم افتخار من این است که استخدام امام حسینم و مستخدم او هستم و به استخدام دولت درنیامدم. ناطق نوری گفت بعد از انتخابات سال 76 هم یک خبرنگار خارجی از من پرسید شما بعد از این برای امام حسین(ع) منبر میروید و در کسوت مبلغ دین و روضهخوانی برای شهدای کربلا و امام حسین(ع) ظاهر خواهید شد؟ به او پاسخ دادم افتخارم نوکری امام حسین(ع) است و هیچ جایگاهی در هیچ سطحی را به جایگاه نوکری و روضهخوانی امام حسین(ع) ترجیح نمیدهم.
البته از سخنان ناطق خبری با عنوان آغاز فعالیتهای انتخاباتی برداشت نمیشود امادر شرایطی که طیف اصلاح طلبان ساختاری از تصمیم خود مبنی بر عدم حضور در انتخابات اسفندماه مجلس شورای اسلامی سخن به میان می آورند، طیف بوروکرات جریان اصلاحات گرچه به لحاظ انتقاد به شرایط انتخاباتی در صف سایر اصلاح طلبان قرار می گیرد اما بررسی مواضع برخی از چهره های این طیف، نشان می دهد آنان در حال بیان بخش هایی از راهبرد انتخاباتی خود در فضای سیاسی – رسانه ای کشور می باشند.
بر اساس احصاء صورت گرفته، بوروکرات های اصلاح طلب در تلاش برای تعریف آنچه که عقلا، دلسوزان و حامیان اصیل انقلاب اسلامی ذیل «نیروهای میانه»، می خوانند، از دو قطب «براندازان» و «حافظان وضع» موجود سخن به میان آورده و تصریح دارند در میان این دو جریان، نیروی سومی وجود داد که شامل عقلا و دلسوزان اصولگرا و اصلاح طلب می باشد که امروز منکوب است و صدایش شنیده نمیشود.
این طیف با اشاره به اینکه قوت گرفتن جریان میانه به افزایش مشارکت در انتخابات کمک میکند، فعال شده این طیف را منوط به پشتیبانی حاکمیت دانسته و تاکید می کنند، اگر جریان میانه قوام بگیرد، معنایش این است که حوزه اصولگرایان و اصلاحطلبانی که وضع موجود را برنمیتابند، در یک نقطه مشترک هستند؛ یعنی جلوگیری از تضعیف نظام و در قالب پروژههای عملیاتی. به باور اصلاح طلبان بوروکرات، سیستم سیاسی به نمایندگی از جریان میانه باید زیر پر و بال آن را بگیرد، تقویتاش کند تا آرایش فعلی از حوزه براندازی و بانیان حفظ موجود به آرایش دو جناح ریشهدار اصولگرایان و اصلاحطلبان به یک لیست مشترک50 درصدی برسند.