سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
***********
روزنامههای امروز سه شنبه 7 آذرماه در حالی چاپ و منتشر شد که تمدید آتشبس غزه برای دو روز دیگر، معرفی «دیلمان»، جدیدترین ناوشکن نیروی دریایی ارتش و مساله آلودگی هوای تهران و کلانشهرها در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
مخالفان مشارکت در انتخابات(اصلاحطلبان ساختاری) در مطالبی با به چالش کشیدن دیدگاه های اصلاح طلبان موافق برای حضور در انتخابات خطاب به آنان تاکید می کنند، در شرایط کنونی مضرات حضور در انتخابات برای جبهه اصلاحات بیش از فوایدی است که موافقان ذکر می کنند. تحریمیها معتقدند که سرمایه اجتماعی اصلاحات و همچون آدمبرفی در حال آب شدن است.
محمود صادقی نماینده لیست امید در مجلس دهم در گفتگو با روزنامه شرق برای شورای نگهبان خط و نشان کشیده و در ادامه بر مسیر تحریم نور انداخته است، در بخشی از گفتگوی این نماینده سابق مجلس با روزنامه شرق آمده است:
خیلی از نخبگان کشور اساسا در انتخابات ثبتنام نکردهاند و مقداری هم که ثبتنام کردهاند با این رفتار هیأتهای اجرایی روبرو شدهاند. در واقع میخواهم به شورای نگهبان و حاکمیت هشدار بدهم که روشهای تنگنظرانه در نظام انتخاباتی چطور آثار خودش را در نظام قانونگذاری نشان میدهد.
جواد امام سخنگوی جبهه اصلاحات(نهادی که انتخاباتی بوده و اصالت آن به ستادهایش است) نیز در گفتگو با روزنامه اعتماد از بازگشت به جامعه یا همان خیابان به جای تمکین به صندوق رای خبر داده و گفته است:
در وهله نخست این جریان اصلاحطلب باید به آغوش جامعه باز گردد. یعنی ارتباطش با جامعه را باید بیشتر کند. موضوعاتی که به جامعه باز میگردد در حوزههای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، مدنی، صنفی و... باید مدنظر این جریان قرار بگیرد و برای آن برنامهریزی کند اما در عین حال یکی از چالشهای جدی آن است که امروز با نگاههای امنیتی در خصوص فعالیتهای سازمانهای مردمنهاد مواجهیم. امروز به راحتی نمیتوان یک خیریه و ان جی او و... تشکیل داد، نهادهای امنیتی حتی اجازه نمیدهند در این حوزهها با جامعه ارتباط گرفت(وارد خیابان شویم)، جریانات سیاسی میخواهند فعالیت کنند، در حوزه جذب نیرو، کادرسازی و... باید فعالیت کنند، اما اجازه این فعالیتها داده نمیشود. حتی امکان برپایی راهپیمایی مطابق اصل 27 قانون اساسی هم برای احزاب و گروهها وجود ندارد!
مروری بر کنش های سیاسی و رسانه ای طیفهای مختلف اصلاحات نشان می دهد شکاف های آنان علاوه بر عمیق تر شدن نشان از متهم سازی طرفین به عدول از اصول اصلاح طلبی منجر شده است به شکلی که تحریمی های اصلاح طلب، حامیان شرکت در انتخابات را «حاکمیت محور» تعریف می کنند.
بررسیها در این زمینه بیانگر آن است که پس از نقد کنش های انتخاباتی تحریمی های جریان اصلاحات از سوی موافقان مشارکت در انتخابات که از دوپاره شدن این جریان شامل طیف «جامعه محور» - «انتخابات محور» سخن به میان آورده اند، طیف مقابل ضمن رد این دوگانه تاکید می کنند که آنان بنای ندارند نقش بال چپ نظام را بازی کنند!
نگاه رادیکالها بر آن است که در آینده سیاسی کشور باید شرایطی تمهید شود و فضایی به وجود بیاید که عوامل متاثر از آشوب بتواند در سرنوشت سیاسی خود نقش ایفا کند. اصلاحطلبان ساختاری همچنین تأکید میکنند که جریان اصلاحات باید شرطهای خود را بهصراحت در فضای عمومی مطرح کند که ما در انتخابات شرکت میکنیم؛ بهشرط اینکه مردم از پیش انتخابات ما را انتخاب کرده باشند!
ائتلاف با روحانی شاید؛ لیدری هرگز!
حسن روحانی پس از حضور در ستاد انتخابات کشور و نام نویسی برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری طی بیانیه ای تاکید کرد: حرکت در مسیری سخت و ناهموار را آغاز کردم. نمیتوانم در این شرایط حساس کنج عافیت و عزلت را ترجیح دهم. برای بنبستشکنی باید از دوگانهٔ خانه و خیابان فراتر رفت.
برخی معتقدند که بیانیه حسن روحانی به معنای پیامی برای رهبر اصلاحطلبان در نتخابات پیشر بوده است، به عقیده آنها به دلیل کنارهگیری خاتمی از تحولات روحانی به صحنه آمده و آستینها را بالا زده است، البته این اقدام از جانب او مخالفان اساسی دارد، روزنامه آرمان ملی دراینباره به روحانی هشدار داده که خیال خام رهبری جبهه اصلاحات را از سر بیرون کند، در بخشی از این گزارش آمده است:
آقای روحانی سوابق خوبی در جبهه اصلاحات ندارد و پایگاه و جایگاه ویژهای نیز در میان اصلاحطلبان ندارد که بخواهد از آن پایگاه فراخوان دهد و مثلا فراکسیونی را ایجاد کند. اکنون در صفبندیهای سیاسی مانند سابق فقط دو جناح اصلاحطلب و اصولگرا نداریم و افراد مستقل و میانهرو ممکن است به فراخوانی که آقای روحانی بدهد بپیوندند و در نهایت لیستی درست شود. ارائه چنین لیستی از بین تمام کسانیکه تأیید صلاحیت نهایی میشوند مقدور به نظر میرسد؛ افرادی مستقل و میانهروکه با آقای روحانی مشکلی ندارند!
به نظر میرسد که روحانی همچنان برای اصلاحطلبان نقش رحم اجارهای را بازی میکند، سال 1392 ابراهمی اصغرزاده درباره ائتلاف با روحانی از واژه «رحم اجارهای» استفاده کرده و گفته بود: ادعا میشود اصلاحطلبان چون میدانستند در انتخابات 92، آقای عارف نمیتواند رای بیاورد، او را کنار میگذارند و از روحانی حمایت میکنند. این در شرایطی انجام شده است که سیاستهای روحانی مورد پسند اصلاحطلبان هم نبود، چند وقت پیش به دوستانی به شوخی گفتم این رحم اجارهای برای پرورش یک نطفه است. وقتی به شما اجازه نمیدهند احزاب جریان سیاسیات فعالیت داشته باشد، مجبور به ائتلاف میشوید، مدتی بعد از این سخنان عبدالله ناصری آن توصیف زشت را تائید کرد!