سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز یکشنبه یکم بهمن ماه در حالی چاپ و منتشر شد که شهادت مدافعان حرم در دمشق، 20 هزار نوزاد فلسطینی در چند قدمی مرگ، چشم ایران در فضا ماهواره ثریا در مدار، آینده ایران در منطقه پرآشوب خاورمیانه در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
سه تشکل سیاسی در جریان اصلاحطلب و اعتدالی، رایزنیهای انتخاباتی خود را برای رسیدن به یک لیست مشترک در انتخابات آغاز کردهاند و در این راستا، حزب کارگزاران سازندگی، حزب ندای ایرانیان و حزب اعتدال و توسعه در حال بحث و بررسی برای نحوه ورود به آوردگاه 11 اسفند هستند.
پیش از این، سخنگوی حزب اعتدال و توسعه از آمادگی تشکل متبوعش برای ورود به انتخابات مجلس دوازدهم خبر داده بود و گفت: ما از احزابی هستیم که لیستمان در استان ها و حتی در تهران آماده شده و باید در روزهای آینده و در 12 هفته آینده نحوه چینش و سلسله مراتب آن را تنظیم کنیم و این اقدام با نظر شورای مرکزی حزب انجام می شود. به تازگی نیز حسین مرعشی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در گفتگویی تصریح کرد که عدم حمایت اصلاح طلبان از همتی در انتخابات 1400 اشتباهی بود که به شکست ما ختم شد.
با وجود آنکه جناح چپ به اندازه لازم نامزد انتخاباتی داشته و حتی جلساتی را نیز برای بستن لیست برگزار کرده اما اصلاحطلبان رادیکال درصدد هستند با فشار بیرونی مانع از دادن لیست از سوی اصلاحطبان شوند، روزنامه آرمان ملی به نقل از سعید شریعتی عضور رده بالای حزب اتحاد ملت نوشته است:
اصلاحطلبان اصلا لیستی ندارند که بتوانند ارائه کنند. لذا این حرفها بیشتر به درد مصارف داخلی جناح اصولگرا میخورد. وی افزود: من نمیدانم که در نهایت جمعبندی نهایی اصلاحطلبان چه میشود اما آن طور که رئیس و سخنگوی جبهه اصلاحات انجام داده و میدهند این است که هیچ انگیزهای برای اینکه در این انتخابات فعالیت با چراغ یا بدون چراغ انجام دهند دیده نمیشود.
شریعتی اذعان کرد:
این مسائل موضوعیت و طریقتی برای پایگاه اجتماعی نیروهای اصلاحطلب ندارد. این هم که همان اوایل جبهه اصلاحات اعلام کرد که ما توصیهای نداریم برای این بود که چشمانداز روشن بود و ما میدانستیم که هیأت اجرایی تندتر از هیأت نظارت عمل خواهند کرد.
کنشهای لایههای رادیکال جریان اصلاحات نشان میدهد که برای این بخش از جریان اصلاحات مساله مشارکت یا مشارکت مشروط در انتخابات نه تنها مساله اصلی نیست که راهبرد اصلی آنان تلاش برای «کاهش مشارکت» است. گفته میشود بیشتر این اقدامات و تلاشها شهرهای بزرگ و به ویژه تهران را هدف قرار داده تا از این طریق با کاهش مشارکت و بازنمایی به عنوان نه به کلیت نظام، پروژه و پیامی سیاسی مخابره شود.
با این وجود بخشی دیگر از اعضای جبهه اصلاحات نیز تلاش دارند با فشار غیرقانونی روی شورای نگهبان بر تعداد نامزدهای خود در انتخبات بیافزاید، روزنامه هممیهن نوشته است:
ماجرا از این قرار است که نظرسنجیهایی که بهطور قطع به دست اصولگرایان صاحبان قدرت هم رسیده است، به آنان نشان داده که میزان مشارکت مردم در انتخابات پیش رو اصلاً مناسب نیست. نظرسنجیهایی که نهادهای نزدیک به خودشان انجام دادهاند. خُب! یک گروه عاقل در برابر این واقعیات چه کار خواهد کرد؟ مگر نه اینکه مقام رهبری بر افزایش مشارکت تاکید کردهاند؟ روشن است که باید تمام تمرکز خود را بر بهبود شرایطی بگذارند که مردم و گروههای سیاسی شرکت کنند، ولی به جای این کار، وقت خود را صرف بازیهای رسانهای و گفتارهای بیپایه و عاری از حقیقت کردهاند!
اصلاحطلبانی که به صندوق امیدوارند، همچنان محکم در میدان هستند و برای رقابت 11 اسفندماه فهرست ارائه خواهند کرد. البته در تلاشند تا شورای نگهبان را راضی کنند تا در بررسی صلاحیت برخی نامزدهای شناخته شدهشان تجدیدنظر کند.
کشف حجاب اصلاحطلبان پای صندوق رای
انتشار فیلمی کوتاه از کشف حجاب یک عضو حزب اتحاد ملت در شبکه انگلیسی و بررسی برخی مطالب منتشرشده در رسانههای جریان اصلاحطلب بیانگر آن است که آنان تلاش دارند با تجمیع سوژه حجاب اختیاری و انتخابات به چالش آفرینی ذهنی و سیاسی بپردازند.
روزنامه اعتماد هم سویههای این سیگنال را در شماره امروز خود منتشر کرده و نوشته است:
اینها حق دارند با هر سطح از حجاب در انتخابات حاضر شده و رای بدهند! از سوی دیگر، آمران به معروف و ناهیان از منکر دولتی وظیفه خود میدانند افراد را هدایت و ارشاد کنند و موضوع حجاب را جدی بگیرند. وقتی به این افراد اعتراض میشود که چرا این نوع برخوردهای سلبی را صورت میدهید و این حق مردم است که مطابق قانون اساسی پوشش خود را انتخاب کنند، صراحتا میگویند: «ما با اعتقادات شما کاری نداریم؛ قانون است و باید اجرایی شود»
در بخش دیگری از این گزارش آمده است:
به من بگویید این تناقضات را چطور میتوان حل کرد؟ وقتی فردی میخواهد رای دهد، شما به حجاب او کاری ندارید و میتواند رای دهد. اما زمانی که همان شخص میخواهد به یک اداره دولتی برود یا به بانک و فرودگاه و...مراجعه کرده و حقوق اجتماعی خود را پیگیری کند با صراحت میگویند ما به افراد کم حجاب و بیحجاب خدمات نمیدهیم!
به نظر میرسد که دوقطبی سازی حجاب یکی از پروژههای تعریفشده از سوی رادیکالهای اصلاحطلب در انتخابات است که با راه انداختن یک کارزار اینترنتی از هفته گذشته کلید خورده است، سرمنشأ برخی از این تحولات سیاسی در سفارت انگلیس در تهران است که این روزها به طرز عجیبی محل تردد سرپلهای کشف حجاب شده است، بازوی رسانهای این ماجرا بیبیسی فارسی است!