سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز سه شنبه دهم بهمن ماه در حالی چاپ و منتشر شد که بازدید چهار ساعته رهبر انقلاب از نمایشگاه توانمندیهای تولید داخل، ضربه شست مقاومت عراق به نیروهای آمریکایی، جان تازه به صنعت فضایی ایران، روزگار حسن روحانی پس از ردصلاحیت در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
چند روز پس از اینکه جبهه اصلاحات ایران با انتشار راهبرد انتخاباتی خود، اعلام کرد: «اصلاحطلبان نمیتوانند در انتخاباتی تهی از معنا، غیررقابتی، غیرمنصفانه و غیرمؤثر در اداره کشور شرکت کنند»، حزب اعتدال و توسعه بهعنوان حزبی اعتدالگرا، روز گذشته اقدام به برگزاری نشست خبری با حضور محمدباقر نوبخت، دبیرکل و جواد هروی، سخنگوی این حزب کرد تا آخرین موضع انتخاباتی حزبی که نزدیکترین جریان به حسن روحانی محسوب میشود، از سوی دبیرکل آن اعلام شود.
نوبخت در این نشست خبری همانطور که قابلپیشبینی بود، برای حضور در انتخابات اسفندماه مسیری را اعلام کرد که برخلاف سیاستهای جبههاصلاحات (بهعنوان تشکل ائتلافساز اصلاحطلبان) است، روزنامه هممیهن دراینباره نوشته است:
بهرغم وجود ردصلاحیتهای گسترده در کشور، نوبخت با تکرار موضعی شبیه به موضعی که حسن روحانی پس از ردصلاحیت گرفته بود، خبر داد که این حزب با وجود ردصلاحیتهای گسترده، بهدنبال ارائه لیست برای انتخابات مجلس دوازدهم است و در همین مسیر جلساتی با احزاب «کارگزاران سازندگی، ندای ایرانیان، اعتماد ملی و خانه کارگر (برخی از احزاب اصلاحطلب منتقد تصمیم جبهه اصلاحات)» برگزار شده و آنها قرار است لیست مشترکی را بعد از 19بهمن منتشر کنند.
در بخشی دیگر از این گزارش آمده است:
اما نکته مهمتر این است که این 5حزب در ارائه لیست انتخاباتی خود قرار است از دیگر اصولگرایان معتدل و طیف نزدیک به علی لاریجانی هم کمک بگیرند تا شاید بتوانند از خرداد 1403 فراکسیونی حداقلی را در مجلس دوازدهم تشکیل دهند. البته در این مسیر اگر آنها نتوانند از بین نیروهای خودشان گزینه داشته باشند، به سراغ افرادی خواهند رفت که تفکری مشابه با آنها دارد و با پذیرش ریسک، آنها را بهعنوان گزینه خود معرفی میکنند.
روزنامه آرمان ملی نیز درباره ائتلاف اصلاحطلبان در انتخابات نوشته است:
آنچه مسلم است دو نکته را نباید از نظر دور داشت. نخست بحث مهم مشارکت مردم در انتخابات و دیگری بحث رقابتهای انتخاباتی که هر کدام در جای خود قابل بحث و بررسی است. از طرفی در باب مشارکت در انتخابات گرچه مقام معظم رهبری بارها در مقاطع مختلف به لزوم مشارکت بالا اشاره داشتهاند و مؤلفههای 4 گانه مشارکت، رقابت، امنیت و سلامت را مطرح نمودهاند، اما روند تحولات در جامعه طی سالهای گذشته تاکنون و عملکردها باعث شده تا نارضایتیهایی در جامعه منبعث از برخی عملکردها و اقدامات ایجاد شود و تاثیر مستقیمی بر مشارکت در انتخابات داشته باشد.
برخی چهرههای نردیک به حسن روحانی با طرح این ادعا که کشور شاهد بحران ها و شکاف های مختلفی است، این وضعیت را ناشی از کاهش مدارا در سطح حاکمیت، جامعه و بازیگران سیاسی دانسته و لزوم اصلاح در برخی خط مشی ها و سیاست ها را مورد تاکید قرار می دهند. این چهره ها که در مدار بازسازی چهره دولت روحانی و نیز زمینه سازی برای حضور در عرصه سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و به دنبال آن حضور مجدد در قدرت می باشند.
گفتنی است تاکید بر مدارا، فقدان اعتدال و...در حالی از سوی حامیان روحانی طرح و بیان می شود که این طیف می کوشد تا در وهله اول کشور را دچار بحران های انباشته تعریف و تفسیر کرده و در گام بعد مشکلات کشور را حاصل حکمرانی موجود تعریف و تفسیر کند؛ ترجمان دیگری از این تلاش ها را باید در بیانیه انتخاباتی حسن روحانی پس از ثبت نام در انتخابات مجلس خبرگان رهبری دانست. روحانی در شرایطی که وظایف وظایف و حیطه ماموریت های مجلس خبرگان روشن و واضح است با طرح مطالبی در خصوص شرایط کشور، به بن رسیدن آن و حاکم شدن اقلیت بر اکثریت این پیام را تولید کرد که اساس آن بر منجی سازی از خود در مرجع و پستی بالاتر و مساله اصلاح رهبری و حکمرانی موجود می باشد.
با وجود آنکه حزب روحانی در انتخابات حاضر است، اما رئیسجمهور سابق ردصلاحیت شده است، این ماجرا در روزنامههای اصلاحطلب همچنان مورئ توجه است، روزنامه شرق نوشته است:
روحانی عملکردی بدون اشکال داشت؟ قطعاً و یقیناً خیر. چنین نگاه سیاه و سفید و صفر و صدی در سیاست معنی ندارد و هیچ مقام سیاسی در هیچ جایگاهی را نمیتوان خوب یا بد مطلق دانست. روحانی هم از این قاعده مستثنی نیست. اگر او باید محاکمه شود و مدارک و مستندات محکمهپسندی برای آن وجود دارد، این حق مردم ایران است که او را در جایگاه متهم ببینند. حتی نویسنده پیشنهاد میکند که او را در استادیوم صدهزارنفری آزادی و با پخش زنده تلویزیونی محاکمه کنند. اما اگر این حرفها از جنس همین اتهامهایی است که برشمردیم، صرفاً حرفهایی سیاسی و بیارزش است که نه در عرصه سیاست، بلکه در حلقه داخلی هواداران تندروها خریدار دارد.
حالا که رسانههای اصلاحطلب روی دلایل رد صلاحیت حسن روحانی شک و شبه دارند بهتر است تا بار دیگر با او جلسه گذاشته و دلایل ردصلاحیتش را از او بازخواست کنند؛ تحویل کشور با رشد اقتصادی صفر، کسری بودجه 300 هزار میلیاردی، بدهکاری 54 هزار میلیارد تومانی خزانه دولت به بانک مرکزی، 10 برابر شدن قیمت مسکن، تورم 60 درصدی و کاهش فروش نفت به زیر 400 هزار بشکه در روز تنها نوک کوه یخی است که برای رد صلاحیت روحانی آن را مشاهده میکنیم!