گزارش ۲۰۲۳ استاتیستا: ایران چهارمین کشور با بیشترین قطعی اینترنت و بیشترین خسارت (+جدول)

ایران در سال ۲۰۲۳ چهارمین کشور با بیشترین میزان قطعی و فیلترینگ اینترنت بوده است و این اختلالات ۳۳.۷ میلیون ایرانی را تحت تاثیر قرار داده است.

اعمال محدودیت اینترنت در طول سال 2023 برای ایران که چهارمین کشور با بیشترین میزان قطعی اینترنت است، 33.7 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار داده است. این آمار که برآمده از گزارش اخیر پایگاه داده‌ای استاتیستا است، نشان می‌دهد در طول سال گذشته میلادی، ایران چهارمین کشور با بیشترین میزان خسارت ناشی از قطعی و فیلترینگ اینترنت بوده است.

به گزارش زومیت، در جهان بزرگی که میلیاردها نفر از طریق اینترنت به هم متصل می‌شوند، دسترسی به اینترنت برای شماری از ساکنان زمین رویایی دور از دسترس است. از یک سو زیرساخت بی‌کیفیت و قطعی‌های غیرعمدی و از سوی دیگر اعمال فیلترینگ و محدودیت‌های شدید، سبب کاهش دسترسی به اینترنت و ایجاد نابرابری شده است.

زیرساخت بی‌کیفیت و قطعی‌های غیرعمدی و همچنین اعمال فیلترینگ و محدودیت‌های شدید، سبب کاهش دسترسی به اینترنت و ایجاد نابرابری شده است

پیش از این در دی‌ماه امسال، دومین گزارش کیفیت اینترنت در ایران، از ایستادن ایران در صدر کشورهایی با بدترین کیفیت اینترنت خبر داده و این وضعیت را خطرناک توصیف کرده بود. این گزارش می‌گفت مشکلات و اختلالات شبکه در کشور، وضعیتی تجویزی و خودخواسته است، نه از سر توسعه‌نیافتگی.

اکنون پایگاه تحقیقاتی استاتیسا در روز جهانی «علیه سانسور سایبری»، میزان قطعی و فیلترینگ اینترنت در ایران و کشورهای دیگر را بررسی کرده، خسارت‌های آن را تخمین زده و درنهایت از ضرورت برقراری آزادی دیجیتال گفته است.

چهارمین کشور با بیشترین قطعی و فیلترینگ

بر اساس گزارش‌های پیشین استاتیستا، تا سال 2022، چین کمترین سطح آزادی اینترنت در سطح جهان را داشت و میانمار و ایران به‌ترتیب پس از آن قرار داشتند. اکنون رده‌بندی جدید قطعی اینترنت در سال 2023، ایران در رتبه چهارم بیشترین میزان قطعی و فیلترینگ اینترنت جای گرفته است. پیش از ایران، هند، میانمار و اتیوپی به‌ترتیب در سه جایگاه اول قرار گرفته‌ و روسیه، تانزانیا، سنگال و جمهوری آذربایجان هم در رده‌های پس از ایران هستند.

گزارش 2023 استاتیستا: ایران چهارمین کشور با بیشترین قطعی اینترنت و بیشترین خسارت
کشورهایی با بیشترین میزان قطعی و فیلترینگ اینترنت در سال 2023

برپایه این گزارش در بسیاری از کشورها قطع کردن اینترنت و ایجاد اختلال در آن پاسخی به نارضایتی‌ها و ناآرامی‌هاست. این نوع خاموشی‌ها زمانی رخ می‌دهد که شخصی (معمولاً دولت) به‌عمد اینترنت یا دسترسی به شبکه‌های اجتماعی را مختل کند؛ اقدامی که البته همیشه مورد انتقاد و اعتراض بوده است. قطع اینترنت در جریان انقلاب 2011 مصر و کودتای نافرجام ترکیه در سال 2016 مصادیقی از این نوع برخورد با اینترنت از سوی حکومت‌هاست.

در هند که در سال 2023 بیشترین سهم را در قطعی اینترنت داشته، وقوع تنش‌های قومیتی بهانه‌ی قطعی هدفمند اینترنت از سوی دولت شد. طبق این بررسی، حدود 59 میلیون نفر در مجموع تقریباً 8هزار ساعت تحت تاثیر این خاموشی قرار گرفته و بیشترین خسارت را دیده‌اند. ناآرامی‌های مشابهی در میانمار و اتیوپی هم وضعیت امروز اینترنت ساکنان این کشورها را رقم زده است.

پیش از این در دومین گزارش کیفیت اینترنت، با اشاره به بررسی‌های وب‌سایت سرف‌شارک، آمده بود که اغلب قطعی‌های اینترنت ایران در سال 2023 در روزهای جمعه و در رابطه با حوادث سیاسی اجتماعی زاهدان رخ داده است. طبق این بررسی، ایران با 14 بار قطع، هند با 9 بار و پاکستان با سه بار قطعی به‌ترتیب محدودترین اینترنت‌های جهان در نیمه اول سال 2023 را داشته‌اند.

روند اختلال اینترنت و کاهش سرعت آن در ایران همواره ادامه داشته است. چنان که بر اساس گزارش ماهانه اسپیدتست، میانه سرعت اینترنت ثابت ایران در فوریه 2024 دچار کاهش شده و رتبه اینترنت ثابت کشور پنج پله افت کرده است.

با این همه بخش دیگری از قطعی اینترنت و کاهش کیفیت اینترنت ثابت کشور هم به کیفیت پایین زیرساخت نسبت داده شده است. پاییز امسال وزیر ارتباطات گفته بود: «زیرساخت‌های ارتباطات ثابت در ده سال گذشته نوسازی نشده و بدترین کیفیت را دارد.»

33.7 میلیون ایرانی تحت تاثیر خسارت قطعی و فیلترینگ

گزارش تازه استاتیستا از شیوع قطعی اینترنت و کاهش عمدی سرعت آن در جهان خبر می‌دهد؛ آن هم در شرایطی که اینترنت در زندگی روزمره جایگاه ویژه‌ای دارد و محدود کردن دسترسی به آن می‌تواند پیامدهای مالی در پی داشته باشد.

طبق بررسی پایگاه Top10VPN در روسیه، اتیوپی و میانمار، قطعی‌های متعدد اینترنت و مدت‌زمان طولانی این قطعی بسیار گران تمام شده است. چنان که حدود 1350 ساعت قطعی عمدی اینترنت و محدودیت هدفمند در 2023، به اقتصاد روسیه 4 میلیارد دلار ضرر زده است.

قطعی اینترنت و کاهش عمدی سرعت آن در جهان در حال شیوع است؛ آن هم در شرایطی که محدود کردن دسترسی به اینترنت پیامدهای مالی در پی دارد

بنا بر همین گزارش، در ایران هم 33 میلیون و 700 هزار نفر از شهروندان با تبعات مالی اختلال و قطعی اینترنت مواجه شده‌اند و میزان این خسارت 920 میلیون دلار تخمین زده شده است؛ این ارقام ایران را در جایگاه چهارمین کشور با بیشترین میزان خسارت جای داده است.

یک سال پیش از این (2022 میلادی) هم روسیه با 21.59 میلیارد دلار بیشترین آسیب را از قطعی اینترنت دیده و در صدر جدول خسارت‌ها قرار داشت و پس از آن میانمار و ایران در رده‌های بعد بودند. در آن سال ایران 11 مورد محدودیت اینترنتی را تجربه کرد که شامل فیلترینگ دو شبکه اجتماعی، 5 قطعی سراسری و 4 قطعی منطقه‌ای اینترنت بود. این وضعیت سبب شد سرف‌شارک ایران را دومین کشور دارای بیشترین محدودیت اینترنت در سال 2022 معرفی کند.

گزارش 2023 استاتیستا: ایران چهارمین کشور با بیشترین قطعی اینترنت و بیشترین خسارت
هزینه قطع اینترنت و فیلترینگ در سال 2023

طبق بررسی شرکت فناوری Top10VPN، روسیه پس از حمله به اوکراین، ابتدا با محدود کردن و سپس فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های خبری، خسارت‌بارترین انسداد اینترنت را در سال‌های 2022 و 2023 رقم زده است.

هزینه اقتصادی قطعی اینترنت در سال 2023 در حالی 4 میلیارد دلار تخمین زده شده که فیلترینگ در سراسر این کشور 113 میلیون نفر را تحت تأثیر قرار داده است. در واقع شمار بالای افراد تحت تاثیر اعمال قطعی‌ها و فیلترینگ، میزان خسارت را بالا برده است.

برآورد هزینه محدود کردن اینترنت، روسیه را از کشور اتیوپی که در رتبه دوم قرار دارد، جلوتر می‌اندازد. در اتیوپی تقریباً 30 میلیون نفر با هزینه اقتصادی 1.6 میلیارد دلاری تحت تأثیر این محدودیت‌ها قرار گرفتند.

میانمار به‌دلیل قطعی اینترنت در راستای سرکوب نارضایتی‌ها و همچنین محدود کردن دسترسی به شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) از زمان آخرین کودتای این کشور در سال 2021، سومین جایگاه را به خود اختصاص داده است. هزینه‌های اقتصادی برای این امر به حدود 1 میلیارد دلار رسیده است.

میانمار همچنین کشوری است که اینترنت را برای طولانی‌ترین زمان در سال 2023 قطع کرده است: تقریباً 19هزار ساعت. در همین حال فیلترینگ هدفمند در درازمدت حدود 24 میلیون نفر از شهروندان این کشور را تحت تاثیر قرار داده است.

رتبه یازدهم ایران از ابتدای 2024

گزارش top10vpn با عنوان «قطعی اینترنت: تبعات اقتصادی از 2019 تا 2024» نشان می‌دهد که از ابتدای سال 2024 تاکنون، 33 مورد مسدودسازی اینترنت در 15 کشور 1.53 میلیارد دلار خسارت در پی داشته است.

در کمتر از سه ماه گذشته ایران، 62 ساعت محدودیت اینترنت بر 4 میلیون نفر از شهروندان تاثیر گذاشته و 3ونیم میلیون دلار خسارت ایجاد کرده است

برآوردهای این پایگاه آماری از میزان خسارت اعمال محدودیت‌های اینترنت در سال 2024 (یعنی کمتر از سه ماه گذشته) نشان می‌دهد ایران با 62 ساعت محدودیت اینترنت که بر 4 میلیون نفر تاثیر گذاشته، با 3ونیم میلیون دلار خسارت در رتبه 12 قرار گرفته است.

جمع مدت‌زمان کل قطعی‌های عمدی اینترنت در این مدت در سراسر جهان 24871 ساعت بوده است و در میان کشورها میانمار با 793.6 میلیون دلار بیشترین آسیب را از قطعی اینترنت دیده و پس از آن هند و سودان قرار دارند.

گزارش 2023 استاتیستا: ایران چهارمین کشور با بیشترین قطعی اینترنت و بیشترین خسارت
خسارت اختلال اینترنت از ابتدای سال 2024
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان