مراسم گرامیداشت رئیسی رئیس جمهوری فقید ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد برگزار شد.
به گزارش عصرایران به نقل از رویترز، امریکا و چند کشور غربی دیگر این مراسم را بایکوت کردند. امریکا دلیل این اقدام خود را با طرح این ادعا مطرح کرد که او "در نقض های متعدد و وحشتناک حقوق بشر دخالت داشته است".
هنوز مقامات ایرانی درباره این موضع گیری و اتهام مطرح شده از سوی مقامات امریکایی واکنش نشان نداده اند.
سقوط بالگرد در 30 اردیبهشت گذشته در استان آذربایجان شرقی، منجر به جان باختن سرنشینان آن از جمله سیدابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه شد.
رویترز نوشت در رویه معمول، مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای سران کشورهای جهان که به هنگام حضور در سمت، فوت می کنند مراسم بزرگداشت برگزار می کند.
مراسم بزرگداشت رئیسی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به مدت 50 دقیق طول کشید.
علاوه بر آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد و سفیر ایران در سازمان ملل متحد، مقامات پاکستان، برونئی، قطر و اوگاندا هم سخنرانی کردند.
برخی کشورها از جمله امریکا و آلمان و فرانسه در این مراسم شرکت نکردند.
193 کشور عضو سازمان ملل متحد هستند. دو کشور فلسطین و واتیکان هم عضو ناظر هستند.
سخنگوی نمایندگی امریکا در سازمان ملل متحد (نیت ایفانز) قبل از برگزاری مراسم گفته بود: امریکا در مراسم گرامیداشت سازمان ملل متحد برای رئیس جمهور رئیسی در روز پنجشنبه، در هیچ سطحی شرکت نمی کند.
وی ادعا کرد: "رئیسی در نقض های متعدد و وحشتناک حقوق بشر دخالت داشت {...}. در دوره ریاست جمهوری او برخی از بدترین نقض های مشهور حقوق بشر رخ داد".
دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد از واکنش به اقدام امریکا در بایکوت مراسم رئیسی خودداری کرد.
دویچه وله هم نوشت در این مراسم هیچ نماینده ای از کشورهای غربی حضور نداشت و پیامی هم از سوی آنها قرائت نشد.
دبیرکل سازمان ملل متحد در بیانیه کوتاهی که در این مراسم در مقابل حاضران در مجمع عمومی قرائت کرد ضمن تسلیت درگذشت رئیس جمهوری و وزیر خارجه ایران گفت که رئیسی، ایران را در زمانه ای رهبری کرد که مملو از چالش هایی برای کشور، منطقه و جهان بود.
وی افزود: "سازمان ملل متحد با ملت ایران و تلاشش برای تحقق صلح و توسعه و رسیدن به آزادی های اساسی، اعلام همبستگی می کند".
دبیرکل ادامه داد: در همین راستا، سازمان ملل متحد در تلاش است برپایه منشور خود، به تحقق صلح و امنیت، توسعه پایدار و حقوق بشر برای همه کمک کند".
روز پنجشنبه، دنیس فرانسیس، رئیس مجمع عمومی سازمان ملل، نشست گرامیداشت را آغاز و "عمیق ترین تسلیت های این نهاد جهانی را به دولت و مردم ایران" ابراز کرد.
فرانسیس درباره رئیسی گفت: "رئیسجمهوری در طول دوران حرفهای خود نقشهای مهمی در جامعه و دولت ایران داشت و بهعنوان رئیسجمهوری، سهم کشورش در شکلدهی اصول نظام چندجانبه و همکاریهای بینالمللی را رهبری کرد."
یورونیوز هم نوشت برخی کشورها از جمله امریکا و فرانسه به این مراسم نماینده ای نفرستادند و برخی کشورها هم سالن را ترک کردند. همچنین
هیچکدام از سفرای کشورهای غربی در سازمان ملل در این مراسم سخن نگفتند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هم نوشت که مراسم گرامیداشت رئیسی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد از سوی کشورهای اروپایی و امریکای شمالی رد شد.
در این مراسم فقط نمایندگانی از گروه های منطقه ای آفریقا، آسیا-اقیانوس آرام و آمریکای لاتین و کارائیب صحبت کردند. هیچ سخنرانی از سوی کشورهای اروپای غربی یا شرقی انجام نشد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد در حالی که مراسم ادای احترام در سالن مجمع عمومی سازمان ملل تحد در حال برگزاری بود بیش از 100 نفر با در دست داشتن تابلونوشته هایی، مقابل مقر سازمان ملل تجمع برگزار و به برگزاری این مراسم گرامیداشت سازمان ملل اعتراض کردند. بر روی یکی از این تابلوهای در دست تجمع کنندگان نوشته شده بود: "ننگ بر سازمان ملل ".
در این تابلوها، اتهاماتی علیه رئیسی مطرح شده بود.
تصاویر منتشر شده از تجمع کنندگان نشان می دهد بخشی ازآنها از اعضا و حامیان "مجاهدین خلق" (منافقین) هستند.