شاخص جهانی نوآوری (GII) سال 2024 که توسط سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) منتشر شده است، 133 اقتصاد را بر اساس قابلیتها و عملکرد نوآوری آنها رتبهبندی میکند. گزارش سال جاری این شاخص تغییرات در رهبری نوآوری جهانی را با تمرکز بر اقتصادهای نوظهور برجسته کرده است که رهبران سنتی را به چالش میکشند.
به گزارش ایمنا، امتیاز هر اقتصاد در سال جاری با استفاده از یک نقشه حرارتیمانند جهانی به تصویر کشیده شده و نمرات پایینتر به صورت سایههای تیرهتر آبی نشان داده شده است که با افزایش امتیاز به سبز و سپس زرد تبدیل میشوند.
روششناسی
شاخص جهانی نوآوری، هر اقتصاد را بر اساس هفت ستون زیربنایی نوآوری میسنجد که در مجموع شامل 78 معیار است. این موارد بهطور خلاصه عبارتند از:
- دانش و خروجیهای فناوری برنامههای ثبت اختراع
- تولید با فناوری پیشرفته
- سرمایه انسانی و پژوهشگران به ازای هر میلیون جمعیت
- سرمایهگذاران جهانی تحقیق و توسعه
- پیچیدگی کسبوکار و اشتغال بر اساس دانش
- همکاری تحقیق و توسعه دانشگاه و صنعت
- پیچیدگی بازار مالی برای استارتآپها
- دریافت سرمایهگذاری مخاطرهآمیز
- ارزش برند جهانی
- زیرساختهای عملکرد زیستمحیطی
- دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات
- کیفیت نظارتی و سیاستهای انجام کسبوکار نهادها
نوآورترین کشورهای جهان در 2024 بر اساس میانگین معیارها:
سوئیس 67.5
سوئد 64.5
ایالات متحده آمریکا 62.4
سنگاپور 61.2
انگلستان 61
کره جنوبی 60.9
فنلاند 59.4
هلند 58.8
آلمان 58.1
دانمارک 57.1
چین 56.3
فرانسه 55.4
ژاپن 54.1
کانادا 52.9
در سال جاری ایالات متحده آمریکا که همچون سال گذشته در رتبه سوم GII قرار دارد، بالاترین رتبه را در پیچیدگی بازار (1) و پیچیدگی کسبوکار (2) به خود اختصاص داده، اما امتیاز کلی آن با رتبه پایینتر آن در زیرساختها (30) شاهد کاهش بوده است.
موضوع اصلی GII در سال جاری، عملکرد بیش از حد نوآوری و برجستهسازی کشورهایی است که بالاتر از سطح انتظارات نسبت به سطح توسعه خود عمل میکنند. سه کشور برتر در این زمینه هند، مولداوی و ویتنام هستند که هر سه طی 14 سال گذشته از سال 2011 عملکرد بیش از حد داشتهاند.
شاخص جهانی نوآوری 2024 همچنین بینشی از وضعیت فعلی نوآوری جهانی ارائه میدهد که بعضی از نکات برجسته آن عبارت است از:
پیشرفت فناوری: میزان پیشرفت در فناوریهای سبز از میانگین رشد در دهه گذشته عقبتر است. یک چالش کلیدی در این زمینه کاهش مصرف انرژی ابررایانهها محسوب میشود.
پذیرش فناوری: 5G، رباتیک و وسایلنقلیه الکتریکی همه شاهد افزایش سطح نفوذ هستند.
تأثیر اجتماعی و اقتصادی: GII پیشرفتهای متفاوتی را گزارش میدهد که تا حدی بهدلیل همهگیری کووید -19 است. بهعنوان مثال، سطح فقر بالاتر از سطح ثبتشده در سال 2018 است، در حالی که امید به زندگی در سطح سال 2015 باقی مانده است.