ماهان شبکه ایرانیان

به مناسبت سالروز شهادت امام حسن(ع)؛

دروس مراجع قم تعطیل شد/ نظرات مراجع درباره ۷ صفر

گروه حوزه‌های علمیه: همزمان با هفتم صفر، سالروز شهادت امام حسن مجتبی(ع) بنابر اقوال مشهور، مراجع دروس خود را تعطیل کردند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) براساس سنت مراجع معظم تقلید و به ویژه بنیانگذار حوزه علمیه قم، روز هفتم صفر دروس مراجع تعطیل و برخی از آنان در بیوت خود به اقامه عزا می‌پردازند و این در حالی است که 7 صفر در تقویم رسمی کشور، سالروز ولادت امام موسی کاظم(ع) درج شده است.

امروز مراسم عزاداری از ساعت 10 با سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین رفیعی در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) که آیت‌الله‌العظمی فاضل لنکرانی بنیانگذار آن هستند، برگزار می‌شود زیرا ایشان معقتد بودند که روز هفتم صفر برای شهادت امام حسن(ع) دقیق‌تر از تاریخ‌های دیگر است.

همچنین مسئول رسانه‌ای دفتر آیت‌الله‌العظمی مکارم شیرازی به ایکنا گفت: این مرجع تقلید نیز امروز درس خود را به مناسبت شهادت امام حسن(ع) تعطیل کرده‌اند.
روز هفتم ماه صفر در تقویم رسمی کشور به عنوان روز ولادت امام موسی کاظم(ع) نامگذاری شده است، اما این روز در میان مراجع و علما به خصوص در شهر قم به عنوان روز شهادت امام حسن مجتبی(ع) روز عزا و تعزیه است و علمای شیعه همواره به این موضوع ملتزم بوده‌اند.

سابقه این موضوع در شهر قم به زمان آیت‌الله‌العظمی حائری شیرازی می‌رسد و هنوز هم علما و مراجع بر اساس همان سنت، روز هفتم صفر را روز شهادت امام حسن مجتبی(ع) می‌دانند و مجلس عزاداری برپا می‌کنند.

دیدگاه مراجع

آیت‌الله‌العظمی صافی گلپایگانی در پاسخ به سؤالی در این باره تاکید کردند که برپائی مجلس میلاد ائمه علیهم السلام بسیار خوب و مناسب است، اما چون هفتم صفر بنا بر بعضی اقوال مصادف با سالروز شهادت امام حسن مجتبی علیه السلام است و از طرفی تمام ماه محرم و صفر ماه‌های حزن آل الله و کاروان داغدار و مصیبت زده حضرت سیدالشهداء علیه السلام است، سزاوار است در این دوماه مجلس روضه وعزا برپا نموده و از مجالس جشن و سرور جدا اجتناب نمود.
آیت‌الله‌العظمی وحید خراسانی
آیت‌الله‌العظمی وحید خراسانی نیز در این خصوص تصریح دارند که به آنچه فقیه محقق، موسس حوزه علمیه (قدس سره) فرموده‌اند باید عمل شود.
آیت‌الله‌العظمی شبیری زنجانی
به گفته آیت‌الله‌العظمی شبیری زنجانی، نیز عزاداری روز هفتم ماه صفر به عنوان سوگواری سبط (علیه السلام) و تعطیل بازار که سنت شیعیان بوده از شعائر دینی است که باید محفوظ بماند و با ذکر مناقب امام هفتم (علیه السلام) منافات ندارد.

گفتنی است، حجت‌الاسلام باباخانی از اعضای دفتر این مرجع تقلید نیز ضمن تسلیت شهادت این امام همام گفت: جلسه عزا، در صبح روز یک‌شنبه، 9 آذر از ساعت 10/30 تا اذان ظهر در دفتر مرجع تقلید شیعیان برگزار می‌شود و از عموم مردم مؤمن و ولایتمدار برای شرکت در این جلسه دعوت به عمل می‌آید.
وی با بیان توصیه و تاکید حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی دام ظلّه به برقراری پرشکوه مراسم عزاداری حضرت امام مجتبی علیه السلام به استفتاء فوق در این زمینه اشاره کرد.

آیت‌الله‌العظمی بهجت(ره)
بنا به گفته آیت‌الله العظمی بهجت(ره)، مناسب است در جمع بین دو قول در روز هفتم صفر به شهادت سبط اکبر، امام مجتبی و تولد امام موسی الکاظم علیه السلام، ترتیب مجالس برای هر دو امام بزرگوار به اینکه مصائب امام دوم علیه السلام و مناقب امام هفتم علیه السلام علیه السلام را متذکر و یادآور باشند و به همین احتیاط حاصل می‌شود.

آیت‌الله‌العظمی مکارم شیرازی
آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی نیز با اشاره به نظر مشهور، تصریح دارد: طبق آنچه مرحوم کلینی (ره) در کافی آورده، شهادت آن حضرت در آخر ماه صفر است، ولی با توجه به روایت دیگری که مربوط به هفتم ماه صفر است، سزاوار است نسبت به آن روز نیز احترام رعایت شود.

آیت‌الله‌العظمی فاضل لنکرانی(ره)

بنابر گفته آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی(ره)، در این که باید یک روز اختصاص به حضرت امام مجتبی علیه السلام داشته باشد تردیدی نیست و با توجه به اینکه روز 28 صفر روز رحلت خاتم الانبیا (ص) هم هست و بدین لحاظ شهادت سبط اکبر علیه السلام تحت الشعاع قرار می‌گیرد، لذا خوب است که روز هفتم صفر را به این عنوان اختصاص دهند که مشهورهم همین است.
آیت‌الله‌العظمی سیستانی
آیت‌الله‌العظمی سیستانی نیز در این خصوص بیان داشته‌اند که بزرگداشت شهادت سبط اکبر امام حسن مجتبی علیه السلام و ترتیب مجالسی برای آن حضرت و ذکر مصائب و یادآوری مناقب آن امام از مصادیق تعظیم شعائر است و من یعظم شعائرالله فانها من تقوی القلوب.
آیت‌الله‌العظمی میرزا جواد تبریزی
از آیت‌الله‌العظمی میرزا جواد تبریزی نیز نقل شده است که محرم و صفر ماه‌های حزن بر سیدالشهداء و خاندان اهل بیت علیهم السلام است و باید به مجالس عزاداری روضه خوانی بگذرد. والله العالم.

آیت‌الله‌العظمی سبحانی

همچنین آیت‌الله العظمی جعفر سبحانی چند سال قبل در نامه‌ای به صدا و سیما تاکید کرد: در مسئله هفتم صفر واقع‌اش این است که ما در این کنکاش هستیم. عراق با ایران ارتباط تنگاتنگ دارد، شیعه عراق، ایران را جزء وطن خود می‌داند، آنها هفتم صفر عزادارند اما در اینجا رسانه‌های ما شادی دارند و به اصطلاح عید گرفته‌اند و این تضاد هم از نظر دینی بد است و هم از نظر سیاسی دو ملت را از هم جدا می‌کند. آنها سینه می‌زنند و ما دست‌افشانی‌می کنیم.

این مرجع تقلید در نامه‌ای به رئیس وقت صدا و سیمای جمهوری اسلامی از وی خواسته بود با توجه به ادله محکم و قطعی در خصوص شهادت امام حسن مجتبی(ع) در روز هفتم صفر این دوگانگی را رفع کند.

تشکیل ستاد مردمی

همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین حبیب‌الله فرحزاد چند روز قبل در گفت‌وگو با خبرنگاران از تشکیل ستاد مردمی احیای امر امام حسن مجتبی(ع) خبر داد و بر اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی این موضوع از طریق رسانه‌ها تاکید کرده بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا فوادیان، معاون پژوهش بنیاد مهدی موعود(عج) نیز در گفت‌وگو با ایکنا در این باره گفت: از نظر محدثان اگر بخواهیم این مسئله را بررسی کنیم باید بگوییم که بزرگانی چون شیخ کفعمی، شهید اول و ثانی، کاشف‏‌الغطا، موسس قمی و... قائل به این هستند که روز شهادت امام حسن(ع) در روز هفتم صفر است اگر چه اقوال دیگری از سوی بزرگان و محدثان و علمای جهان اسلام نیز بر شهادت حضرتش در 28 صفر تاکید دارند.
فؤادیان یادآورشد: جدای از فضای تاریخی وقتی فضا را بررسی می‎کنیم به این نتیجه می‎رسیدم که سنت حضرات ومعصومین(ع) و مراجع عظام نیز به اقامه دوماهه عزای اهل بیت(ع) و سیدالشهدا(ع) در دوماه محرم و صفر بوده است و متدینین کلا با اینکه گناهی نیز از نظر فقهی برآن مترتب نیست از هرگونه برگزاری مجلس شادی در این دو ماه پرهیز می‎کنند.
وی گفت: بنابراین اگر حتی برای ما محرز نیز نشود که این روز روز شهادت است یا ولادت، بازهم به حرمت ماه صفر، اکثر علما و مراجع فرموده‎اند که باید این روز را اقامه عزا کرد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان