این پرسش عجیب زمانی مطرح شد که ستارهشناسان میکوشیدند بفهمند کدام نوع از ستارگان در کهکشانهای نزدیک رایجتر هستند. پاسخ این پرسش، سایهای از رنگ بژ است که «لاته کیهانی» نام دارد. در اصطلاح رایانهای، این رنگ با کد #FFF8E7 شناخته میشود.
به گزارش دیجیاتو،برای رسیدن به این نتیجه، ستارهشناسان میانگین نوری را که از یکی از بزرگترین نمونههای کهکشانی بررسیشده منتشر میشود، محاسبه کردند. این نمونه شامل 200 هزار کهکشان بود که در پروژه نقشهبرداری انتقال به سرخ 2dF بررسی شدند.
«نقشه انتقال به سرخ کهکشانی میدان 2 درجه» یا «Two-degree-Field Galaxy Redshift Survey» که بهاختصار 2dF نیز نامیده میشود، یکی از بزرگترین پروژههای نقشهبرداری کیهانی است که اواخر دهه 1990 و اوایل دهه 2000 انجام شد. در این پروژه، ستارهشناسان انتقال به سرخ بیش از 200 هزار کهکشان را با استفاده از تلسکوپ 2dF در رصدخانه Anglo-Australian اندازهگیری کردند. این نقشهبرداری اطلاعات ارزشمندی درباره انبساط جهان، توزیع ماده و انرژی تاریک ارائه داد.
دانشمندان دریافتند طیف کیهانی حاصل شامل تابشهایی در تمام بخشهای طیف الکترومغناطیسی است اما درنهایت به رنگ ترکیبی واحد منجر میشود که بهصورت بصری قابلدرک است. این رنگ طی 10 میلیارد سال گذشته، کمتر به آبی گرایش داشته است و این نشان میدهد تعداد ستارگان سرخ نسبت به گذشته افزایش یافته است!
در رقابتی برای یافتن نامی بهتر برای این رنگ، پیشنهادهای جالبی مانند «عاج آسمان» (Skyvory)، «بژ کیهانی» (Univeige) و «لاته کیهانی» (Cosmic Latte) مطرح شد که درنهایت نام لاته کیهانی انتخاب شد.
این رنگ فراتر از سایه بژ ساده است؛ زیرا داستانی از تحول کیهان و تغییرات جمعیت ستارگان در میلیاردها سال را روایت میکند.