سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*********
نامۀ سرگشاده سیدمصطفی محقق داماد به مراجع تقلید قبل از ابلاغ قانون حجاب و عفاف مورد توجه روزنامههای اصلاحطلب قرار گرفته است، رسانههای جناح چگ در تلاش هستند تا لایحه را با فشار سیاسی تبدیل به مسئله اجتماعی در خیابان کنند، روزنامه هممیهن دراینباره نوشته است:
نامۀ سرگشاده یا سرگشودۀ آیتالله سیدمصطفی محقق داماد به مراجع تقلید و تقاضای چارهاندیشی ایشان قبل از ابلاغ قانون حجاب و عفاف را میتوان از دیگر واکنشها و نقدهای سیاسی و حقوقی و مدنی این روزها در به کارگیری چوب و فلک برای رعایت پوشش رسمی زنان، متفاوت و متمایز دانست. او نوشته است: «حسب اطلاع، قوۀ مجریه آمادگی اجرای قانونی را ندارد که با عنوان لایحۀ حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب به تصویب رسیده و آن را غیرقابل اجرا و برخلاف مصالح عامه میداند.»
در بخش دیگری از این گزارش در جملهای به ربط به لایحه حجاب آمده است:
در ادوار اخیر انتخابات ریاستجمهوری همواره یکی از گزینهها در حد گمانهها محققداماد بوده و هیچگاه نپذیرفته است. در تابستان 88 و اندک زمانی مانده به پایان دوران 10 ساله ریاست دستگاه قضا و وقتی در گرماگرم التهابات پساانتخابات دادگاه شماری از چهرههای مشهور سیاسی و مطبوعاتی به صورت دستهجمعی برگزار و از تلویزیون پخش شد قلم برداشت و نامۀ سرگشاده (یا سرگشوده) ای خطاب به آیتالله نوشت که میپنداشت از این غوغا گردی بر عبای او نخواهد نشست!
در 1 اسفند 97، مصطفی محقق داماد، از روحانیون تجدیدنظرطلب، در همایش «مدرسه تربیتی امام موسی صدر در مدرسه دارالفنون گفت "به نظرم در زمان فعلی در این دنیا باید این را از قرآن برداشت کنیم که ایمان و کفر قلبی است و در حقوق شهروندی اثری ندارد.
در آن زمان محقق داماد التقاط فرهنگی را به عنوان «الگوی فرهنگی» تئوری سازی کرده بود، هدف از این اقدام بسط مشی متقابل «اسلام سیاسی» حضرت امام (ره) و رهبر انقلاب بود.
روحی لیبرالیستی و اومانیستی حاکم بر تئوریهای محقق داماد را که حتی فرقه ضاله بهائیت را جایگذاری اجتماعی میکند در نامه به مراجع قم نیز میتوان حس کرد.
به نظر میرسد که نوعی زمینهسازی شوم و خطرناک از سوی برخی چهرههای رسانهای و سیاسی وابسته به جریانات اصلاحطلب در جریان است که فضا را به سمت به رسمیت شناختن بیحجابی و عریانی هدایت میکند.
چراغ سبز ظریف به ترامپ!
محمدجواد ظریف، با انتشار مقالهای در نشریه فارنافرز به نکاتی اشاره کرد که به نظر میرسد در آستانه روی کار آمدن دولت دوم دونالد ترامپ میتواند بهمثابه روشنکردن چراغ سبز مذاکرات تهران با واشنگتن باشد. چنان که در بخش مهمی از این نوشته، ظریف تأکید دارد: «او (پزشکیان) یک سیاست خارجی انعطافپذیر را اتخاذ کرده و به گفتوگوهای سازنده و روابط دیپلماتیک اولویت داده و از الگوهای قدیمی فاصله گرفته است.
روزنامه شرق درباره نامه ظریف آن را سیگنال دولت پزشکیان به ترامپ خوانده و نوشته است:
آنچه ظریف در مقاله خود به عنوان چراغ سبز مذاکره با غرب مطرح کرده و نیز آغاز گفتوگوهای عملی با اروپاییها، میتواند حکایت از ترسیم مسیر سیاست خارجی این دولت در روزهای پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ باشد. در همین زمینه، ظریف درباره آغاز روند مذاکرات معاونان وزارت امور خارجه ایران با کشورهای اروپایی عنوان کرد: «گفتوگو همیشه میتواند راهگشا باشد؛ البته طرف مقابل (اتحادیه اروپا) باید از موضع برتریطلبی و کانون هنجار جهانیبودن خارج شود». ظریف با اشاره به صحبتهای اخیر علی لاریجانی افزود: «ایران از برجام خارج نشده، ایران همچنان اعلام کرده که آمادگی دارد به برجام پایبند باشد. ایران در چارچوب برجام عمل کرده است. اما آمریکا از برجام خارج شده و تعهدات خود را نقض کرده است».
روزنامه اعتماد نیز در ادامه همین خط سخنان ظریف در نشست حزب اعتماد ملی را تیتر یک کرده و مینویسد:
باید به همان اظهاراتی توجه کنیم که دکتر پزشکیان در روزهای انتخابات مطرح کرد. اینکه ما از نگاه تهدیدمحور با توجه به همه تهدیدها میتوانیم نگاه فرصتمحور داشته باشیم؛ با جهان تعامل داشته باشیم. با اطمینان به نفس میتوانیم مذاکره کنیم. چون توانستهایم از امنیتمان بدون کمک خارجی دفاع کنیم. ما اعتماد به نفسی داریم که مردم خودمان را تهدید نمیگیریم. ایرانیان خارج از کشور را تهدید نمیگیریم. بنابراین لازم نیست قانون مشاغل حساس را تصویب کنیم. باید دید چند ایرانی خارجی از کشور جاسوس بودهاند؟ چند نفوذی در ایرانیان خارجی از کشور داشتهایم؟ آنقدر متوجه آدرسهای غلط شده بودیم که آدرسهای واقعی را فراموش کرده بودیم.
بی شک بالا آوردن خط مذاکره با غرب، در حالی که طرف مقابل در حال فتنه انگیزی و تهدید آفرینی مجدد در منطقه است، اشتباه محاسباتی بزرگی است.
ظریف احتمالا در یادش دارد که ده سال قبل (24 دی1393) در حالی که آقای ظرف سرگرم قدم زدن با جان کری و نمایش صمیمیت و نزدیکی بود، طرف آمریکایی داشت فتنه داعش را در عراق و سوریه بالا می آورد و این نگران کننده بود. همین دغدغه، موجب انتقال پیام مهمی از شهید سلیمانی به آقای ظریف شد!