سلامت نیوز: یکشنبه 17 بهمن روز شلوغ و پرهیاهوی شورای شهر بود. روزی بود که قالیباف شهردار تهران به همراه یک تیم از همراهان، دوستان، معاونان و مسوولان آتشنشانی ساعت حدود 10 صبح وارد صحن علنی شورای شهر شد تا گزارشی در خصوص دلایل رخداد فاجعه پلاسکو و نحوه عملکرد سازمان آتشنشانی ارائه دهد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جهان صنعت، ابتدا خودش به مدت نیم ساعت در خصوص قوانین مختلف مجامع صنفی و قوانین شهرداریها توضیحاتی خارج از حوزه ارتباطی پلاسکو ارائه داد. سپس حسنی، معاون حملونقل وی به تشریح دلایل آتشسوزی و نحوه عملکرد تیم آتشنشانی برای خاموش کردن آتش پرداخت. حسینی از وجود پیامک از سوی شهروندان محبوس شده در پلاسکو و پیدا شدن اجسادشان در موتورخانه خبرداد. امری که هفته گذشته تکذیب و امروز بار دیگر در صحن شورای شهر تکرار شد.
شهردار تهران در ادامه گفت: در تمام کشور فرماندارها ریاست بحران را برعهده دارند اما در شهر تهران استثنائا رییس مدیریت بحران شهردار است. باید این نکته را بپذیریم که خود مدیریت بحران در کشور دچار بحران است. جایی که باید از مردم عذرخواهی کنیم، مدیریت بحران است نه حادثه پلاسکو.
شهردار تهران با تاکید بر اینکه برخی اظهار نظرها در خصوص کند بودن عملیات آواربرداری در ساعات ابتدایی به کلی نادرست است، گفت: یک لحظه هم روند کاری کند نبود. البته به دلیل سازه آهنی که ریخته بودند، در ساعات اولیه جبهه کاری باز نشده بود. به محض رسیدن در محل حادثه بر اساس عادتی که از زمان دفاع مقدس باقیمانده از همه نقاط این ساختمان بازدید میدانی داشتم. به دلیل نمای آهنی این ساختمان در هنگام ریزش ساختمان این نما همانند کاوری آوار را محصور کرده بود که خود عملیات آواربرداری و امداد و نجات را با مشکل مواجه میکرد. در جریان عملیات آواربرداری به هیچ عنوان مشکل جرثقیل نداشتیم. این در شرایطی بود که برخی افراد در آنجا به من اعلام میکردند که چرا از بالگرد استفاده نمیکنید. اما توضیح اینکه در محل حادثه چرثقیل 360 تنی وجود دارد و بالگرد در بهترین حالت میتواند تنها 20 تن را حمل کند کار بسیار دشواری بود.
وی تاکید کرد: قطعا بالگرد برای آتشنشانی لازم است و باید به سمت تامین آن برای آتشنشانی حرکت کنیم اما بیتردید این کار نباید توسط شهرداری انجام شود. باید این کار توسط نهادی به صورت تخصصی انجام شود چراکه استفاده از بالگرد به خلبانی نیاز دارد که حداقل شش هزار ساعت پرواز کرده باشد تا بتواند در عملیاتهای آتشنشانی شرکت کند. به اعتقاد من بهترین نیرویی که میتواند این بالگردها را تامین کند هلالاحمر است. این در حالی است که سرخو عضو شورای شهردر پاسخ به این مساله عنوان کرد چه کسی به شما گفته خلبان بالگرد باید شش هزار ساعت پرواز کرده باشد؟
با گرفتن آهن داغ به داخل آوار رفتم
شهردار تهران با تاکید بر اینکه در حادثه پلاسکو به هیچ عنوان نیازمند بالگرد نبودیم، افزود: به محض رسیدن به محل حادثه در خلال بازدید میدانی به سرعت هرچند که کار به لحاظ ایمنی درست نبود اما با گرفتن آهنهای داغ به داخل آوار رفتم تا اگر امکان نجات فردی از میان آوار وجود دارد در کمترین زمان ممکن این کار را انجام دهم اما با مشاهده درون آوار متوجه حرارت بسیار بالا در میان آوار شدم به طوری که در مرحله بعد نیز در آنجا ثبت درجه حرارت 200 تا 300 درجه را نیز داشت. من به برادر یکی از شهدا گفتم احساس میکنم که فرزندان خودم درون آوار هستند. ولی اظهار نظرهایی که گفته میشد افراد از زیر آوار پیامک دادهاند که ما این زیر گرفتار شدیم و غذای کافی داریم عجله نکنید، بسیار تلخ بود و فشار مضاعفی را وارد میکرد.
دانشور خطاب به قالیباف: با عذرخواهی کردن از مردم، چیزی از مسوولان کم نمیشود
فاطمه دانشور با بیان اینکه مسوولان شهرداری یادشان رفته که باید در مقابل مردم سرشان را خم کنند، گفت: شهردار توضیحاتش را معطوف به قوانین کرد و این در حالی است که ما از قوانین آگاه هستیم. وی با بیان اینکه به فرض آنکه وزارت کار مقصر باشد باید مجلس پیگیری سوال از وزیر کار را در دستور کار قرار دهد گفت: اما سوالم این است که شهردار چه کرده است؟ اگر وزارتخانهای قصور داشته شما چه کار انجام دادهای؟
رییس کمیته آسیبهای اجتماعی شورای شهر تهران با انتقاد از تصاویر پخش شده در شورای شهر در مورد حادثه پلاسکو گفت: تصاویری که نشان داده شد، سوءگیری داشته و با حرفهایی که کسبه و مردم گفتهاند فرق داشت. به گونهای که در عکسها نردبان مسلط بر ساختمان است اما کسبه چیز دیگری میگویند و حرفهای ضد و نقیض زیاد است و به همین دلیل باز هم به لزوم تشکیل کمیته حقیقتیاب میرسیم که باید جزییات پلاسکو روشن شود.
دانشور تاکید کرد: عذرخواهی کردن از مردم چیزی از مسوولان کم نمیکند. وی با بیان اینکه شورا، شهرداری و مسوولان در حادثه پلاسکو مقصر هستند، گفت: غرور در مقابل مردم را کنار بگذاریم و سرمان را در مقابل آنها پایین بیندازیم. چراکه آنها صاحب همه چیز هستند. چرا مردم را اذیت میکنیم. چرا آنها را دست کم میگیریم.
حکیمیپور: اجاره سولههای مدیریت بحران به نورچشمیها!
احمد حکیمیپور هم با بیان اینکه به سهم خود بهعنوان عضو شورای شهر به دلیل وقوع حادثه پلاسکو از مردم عذرخواهی میکنم، گفت: متاسفانه ما در مدیریت بحران این حادثه از همان ابتدا شاهد ناهماهنگی، بیتدبیری و اغتشاش بودیم. به نحوی که پیش از فروریختن پلاسکو خبرنگار شبکه خبر به دلیل نبود سایر مسوولان میخواست با آقای گیلآبادی مصاحبه کند که ممکن بود این تفکر ایجاد شود که فرمانده حادثه روابط عمومی شهرداری است. روز حادثه شهردار از مسیر قم به سر صحنه حادثه آمد. این در حالی است که براساس قانون وقتی شهردار میخواهد حوزه مسوولیت خود را ترک کند، باید شورای شهر را در جریان بگذارد و بگوید به جای من چه کسی مسوول تهران است.
همچنین در همین جلسه شورای شهر نیز ناهماهنگی وجود دارد. در جایی که رییس سازمان مدیریت بحران و مدیرعامل آتشنشانی حضور دارند، چرا معاون حملونقل ترافیک درباره حادثه توضیح میدهد.
انصاری: آتشنشانان در گفتوگو با من گفتند آقای نیکبخت اجازه خروج از ساختمان را نداد
غلامرضا انصاری با بیان اینکه شهر تهران روی سه گسل فعال زلزله قرار گرفته گفت:با سه نردبان بلند 55 متری و 10نردبان 32 متری و امکانات حداقلی که در این حادثه استفاده شد، آیا میتوانیم با بحرانهای بزرگ مقابله کنیم. وی با تاکید براینکه اعتبارات مصوب آتشنشانی را به این سازمان تحویل ندادیم، اظهار کرد: آیا وقتی ایستگاههای آتشنشانی را توسعه دادیم، امکانات متناسب با آن را نیز تامین کردیم.
وی با اشاره به نبود تشک نجات در صحنه حادثه گفت: اگر این تشک وجود داشت، آتشنشانانی که از طبقات آویزان بودند، میتوانستند خود را نجات دهند. این عضو شورای شهر با بیان اینکه شهردار تهران وظیفه دارد از جان پرسنل آتشنشان خود محافظت کند، خاطرنشان کرد: ما در این حادثه 16 نفر از بهترین نیروها را از دست دادیم. در حالی که بسیاری از آنها زیر دو سال سابقه خدمت داشتند و باید افرادی برای اطفای این آتشسوزی بزرگ به صحنه حادثه میرفتند که بیش از پنج سال سابقه داشتند. آتشنشانان در گفتوگو با من عنوان کردند وقتی اسم آقای نیکبخت میآید تن و بدنمان میلرزد. آنان تاکید کردند ایشان اجازه خروج نیروهای آتشنشان پیش از فروریختن را نداده است. آیا در پرسنل آتشنشانی هیچ فرد متخصصی نبود که بهعنوان مدیر این سازمان انتخاب شود. آیا استفاده از نیروهای غیرتخصصی توهین به یک سازمان تخصصی نیست. رییس آتشنشانی در چند صحنه حادثه مدیریت داشته و چند دوره مربوط به آتشنشانی را گذرانده است؟
انصاری با بیان این سوال که در حادثه چند درصد از آتشنشانان بیسیم داشتند، تصریح کرد: اگر همه آنها بیسیم داشتند و تشک نجات نیز مهیا بود شاید میتوانستند جان خود را نجات دهند. آیا نمیارزد که یک مسوول به خاطر از دست رفتن جان آتشنشانان عذرخواهی کند؟ استعفا پیشکش! آیا نباید سازمان آتشنشانی نقشه ساختمان پلاسکو را داشته باشد تا با ساختمان آشنا شده و نقاط آسیبپذیر آن را شناسایی میکرد؟
سرخو: آقای قالیباف برای مصوبات شورا تره هم خرد نمیکند
محسن سرخو در واکنش به گزارش قالیباف در صحن علنی شورای شهر گفت: از روز گذشته تعدادی از رسانههای لجنپراکن طرفدار شهردار شروع کردند به تهمتزنی و ما را تهدید کردند که سکوت کنیم. آنها میخواستند ما را عصبانی کنند تا در این جلسه هرچه از دهانمان میآید، بگوییم ولی عصبانی نمیشویم و حرف کارشناسی میزنیم. وی با بیان اینکه سه مصوبه در ارتباط با آتشنشانی در شورای شهر داشتیم، اظهار کرد: شهردار تهران برای مصوبات شورا تره هم خرد نمیکند. آقای قالیباف دو ساعت گزارش میدهد و در گزارش خود به هیچ یک از مصوبات شورا درخصوص آتشنشانی اشاره نمیکند و تنها نقد میکند که ما چرا درباره ناوگان هوایی صحبت کردهایم.
سرخو خطاب به حسینی، معاون شهردار تهران گفت: شما متخصص سازه هستید و میدانید که براساس استانداردها، یک آتشنشان برای پوشش حریق حداکثر تا دو ساعت میتواند برای پوشش حریق اقدام کند. به چه علت پس از گذشت سه ساعت از حریق پلاسکو آتشنشانها همچنان در ساختمان بودند؟ این در حالی است که ساختمان قبل از فرو ریختن منبسط میشود و ترک میخورد و ناگهان فرو نمیریزد و همه یک ربع پیش از فرو ریختن ساختمان میفهمند که بنا در حال فروریختن است.
وی خاطرنشان کرد: وقتی چنین استانداردهایی وجود دارد چرا اجازه دادیم آتشنشانان در ساختمان بمانند؟ چرا در صحنه حادثه بعضی ماسک فیلتردار داشتند و برخی از ماسکهای معمولی استفاده میکردند و تجهیزات مدرنی که اشاره میکنید، کجا بود؟ از برخی آتشنشانان پرسیدم آنها گفتند ما نیروهای قراردادی هستیم و رسمی نیستیم. یعنی چه؟ نیروهای قراردادی باید ماسک غیراستاندارد پارچهای استفاده کنند یا بدون ماسک باشند؟
مسجدجامعی: حداقل از آتشنشانان عذرخواهی کنیم
احمد مسجدجامعی نیز در ادامه گفت: در ساعات اولیه حادثه حتی یک نفر از معاونان و خود شهردار در محل حادثه حضور نداشتند و یک بلاتکلیفی حاکم بود و مدیر عملیات نیز مدام عوض میشد در حالی که این کار به تخصص نیاز دارد. همانگونه که معاونان شهردار مثلا معاون مالی به جای معاون فرهنگی میرود، فرمانده عملیات نیز در ساعات اولیه عوض میشد با این تفاوت که اینجا بحث جان مردم مطرح بود. چرا این اتفاق رخ میداد؟
این عضو شورای شهر خاطرنشان کرد: در مورد ضعف امکانات و کمبودها همه صحبت کردند. چرا باید در هر شرایطی بگوییم موفقیم و نقطه ضعف نداریم؟ مدتها قبل نسبت به افزایش تعداد جانباختگان آتشنشانی خطاب به اقای چمران اظهار نگرانی کردم.
در دو سال و نیم گذشته تعداد شهدای آتشنشان، بیش از شهدای آتشنشان در طول هشت سال دفاع مقدس بوده است. حداقل با این وضعیتی که برایشان درست کردیم، از آتشنشانها عذرخواهی کنیم. آتشنشانان در گفتوگو با من عنوان کردند نردبانهای ما تا طبقه دهم بیشتر نمیسرید، چطور تجهیزات ما کامل بوده؟ امیدوارم به خاطر این حرفها حراست، آتشنشانان را نخواهد که از گفتن حقیقت بترسند.
تندگویان: چرا آتشنشانان مجهز به جیپیاس نبودند
محمدمهدی تندگویان با اشاره به صحبتهای قالیباف در صحن علنی شورا گفت: قانون برای رفع مسوولیت نیست، همه میتوانیم کولهباری از قوانین را پیدا کنیم که بگوید در مورد مسالهای مسوول نیستیم یا مسوول هستیم. آقای قالیباف کلی از قانون صحبت کرد اما قانون برای رفع مسوولیت نیست، برای مسوولیتپذیری است.
قالیباف مدیر بحران شهر تهران است اگرچه اگر شهردار هم نبود و بحرانی اتفاق میافتاد بهعنوان فرد توانمندی که یا از روی تدبیر یا از روی رفاقت میتواند هماهنگیهایی انجام دهد از او استفاده میشد اما وی بهعنوان شهردار چه دوره تخصصی در رابطه با مدیریت بحران گذرانده است، لطفا شهردار گزارش آن را به ما بدهد.
وی اظهار کرد: در حادثه پلاسکو متخصصانی که کنار شهردار تهران بودند چه کسانی بودند و چه مسوولیت و نقشی داشتند و چه کردند؟ در این باره نیز لیستی از اسامی به ما داده میشود زیرا لازم بوده در این حادثه از متخصصان آواربرداری، رسانه و... استفاده شود به ویژه آنکه اعصاب مردم از تکذیبهای مداوم به هم ریخته بود.
این عضو شورای شهر تهران گفت: شهردار توضیح دهد چند بار در تهران مانور بحران برگزار شده و نتایج آنچه بوده و چه میزان از اشکالات به دست آمده در این مانورها رفع شده است؟ مانور بحران در این زمینهها بسیار مهم است زیرا شاهد بودیم که مردم باورشان نمیشد ساختمان پلاسکو بریزد و به داخل ساختمان میرفتند در حالی که مشخص بود ساختمان میریزد. باید معلوم شود در شهری که زلزله رخ خواهد داد، چند بار مانور برگزار شده است در حالی که قطعا در تهران زلزله رخ خواهد داد.
تندگویان با اشاره به صحبتهای معاون شهردار که اطفای حریق با آب را بهترین گزینه خواند، افزود: اینها یک ادعاست، همانطور که من ادعا میکنم آب در این شرایط به سازه شوک حرارتی وارد کرد و همچنین در جایی که انبار پارچه است و جاذب بالای آب، چقدر آبپاشی میتواند درست باشد؟ اجازه دهیم این مساله در جای تخصصی نظر داده شود.
وی گفت: در مورد تجهیزات نیز باید کارگروهی از خارج نظر دهد و مطالعات میدانی و جهانی انجام و تطبیق دهد که آیا تجهیزات آتشنشانی ما کافی بوده است یا خیر. چرا پس از این همه مدت درحالی که زندانیان ما نیز در این زمانه میتوانند جیپیاس داشته باشند آتشنشانان ندارند تا بفهمیم در کجا دفن شدهاند؟
تندگویان ادامه داد: گفته میشود برخی آتشنشانان دستگاه بیسیم هم نداشتند تا متوجه دستور خروج از ساختمان باشند، شاهد بودیم که برخی آتشنشانان روی پنجره بودند و میدانستند که ساختمان فرو میریزد اما نردبانی نبود که آنها را پایین آورد و شهردار بهعنوان مدیر مافوق آتشنشانی نمیتواند در این مورد نظر دهد!
بهجای هزینه در همایشهای بیتاثیر تبلیغاتی، بودجه آتشنشانی را بدهید
عضو شورای شهر تهران خطاب به شهردار گفت: بهتر است بودجههایی که صرف همایشهای بیتاثیر و خرید کیف و کلاههای تبلیغاتی میشود را قطع و در ایمنسازی هزینه کنید.
این عضو شورای شهر گفت: گفته میشود با زدن یک کلید برق آتشسوزی ایجاد شده و آتشنشانان در مرحله اول آتش را مهار کردند اما از آنجا که مغازهدارها از فضای داخل سقف کاذب بهعنوان انبار پوشاک استفاده میکردند، آتشنشانان نتوانستند آتش موجود در آن بخشها را ببینند و ناگهان آتش در طبقه یازدهم شعلهور شده است که این مساله از مصادیق قصور شهرداری است زیرا باید این مساله را به کمیسیون ماده «100» میبرده است. معصومه آباد گفت: این سازمان 17 هزار ساختمان را شناسایی کرده که باید به وضعیت ایمنی آنها رسیدگی شود.
وی با بیان اینکه سوالات زیادی در مورد حادثه پلاسکو وجود دارد، عنوان کرد: آیا با توجه به سازه و ساعت حادثه مجاز بودهایم که از ساعت 8 تا 11:30 به پمپاژ آب بپردازیم، آیا از ساعت 11:02 دقیقه که عملیات تمام شد فرصت نبود این عزیزان را خارج کنیم.
آباد عنوان کرد: اکنون بالابرهایی در دنیا وجود دارد که ظرف هفت ثانیه افراد را از ساختمان بیرون میآورد. باید شبهعملیاتی انجام دهیم و ببینیم در این ساعت با تجهیزات موجود چند نفر را میتوانستیم از ساختمان 15 طبقه تخلیه کنیم.
حقانی: عضای شورا باید استعفا دهند، ما مقصریم
عضو شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه در حادثه پلاسکو شورای شهر هم مقصر است، گفت: اگر 30 نفر اعضای شورا استعفا دهند، من هم بهعنوان نفر سی و یکم استعفا میدهم.
وی اظهار کرد: لعنت خدا و رسول خدا بر پدر و مادر کسی که بخواهد از خون این 16 شهید استفاده سیاسی کند. یکی از این شهیدان چهار ماه دیگر عروسیاش بود و یکی دیگر در اتاقی 30 متری در حومه تهران زندگی میکرد.
این عضو شورای شهر اظهار کرد: مسوولیت شهرداری فقط به پیگیری اخطار خلاصه نمیشود. هیات مدیره ساختمان پلاسکو میگفتند ما در اینجا مانور هم گذاشتهایم و گفتند هیچ مشکلی نیست و فقط پلهها تنگ است.
آیا وظیفه بنیاد مستضعفان تنها جمع کردن اجاره بوده است؟
وی با بیان اینکه عامل اجرایی از عامل نظارتی دوری میکند، گفت: مقصر شهردار تهران نیست بلکه شورای شهر تهران است اما ما سیاسی عمل نمیکنیم. وقتی میگوییم 1800 میلیارد صرف دوربینهای خیابان شده چرا دوباره دو هزار میلیارد صرف آن کنیم در حالی که میتوانیم آن را به مترو بدهیم.
صابری: فرهنگ پوزشخواهی نداریم، به سهم خودم عذرخواهی میکنم
عضو حقوقدان شورای شهر تهران گفت: شهردای از دادستانی تقاضای پلمب پلاسکو را نکرده بود.
علی صابری در جلسه شورای شهر تهران گفت: شهرداری باید در مورد اخطار به مالکان ساختمان پلاسکو از دادستان عمل مشخص درخواست میکرد؛ یعنی بهطور مثال تقاضای پلمب میکرد. براساس قانون دادستان موظف است بدون فوت وقت دستور و حتی نیرو بدهد.
وی با بیان اینکه فرهنگ معذرتخواهی در کشور ما وجود ندارد، گفت: به سهم خودم از مردم عذرخواهی میکنم و البته عذرخواهی حتما به معنی مقصر بودن نیست.
مختاباد: نمره ما در مدیریت نجات صفر است
عضو شورای شهر تهران با اشاره به اینکه نمره ما در مدیریت نجات صفر است، گفت: در حادثه پلاسکو مدیرعامل آتشنشانی با کت و شلوار در محل حادثه حاضر شده بود!
عبدالحسین مختاباد در جلسه دیروز شورای شهر تهران با بیان اینکه مدیریت بحران و مدیریت نجات دو موضوع جداگانه هستند، گفت: متاسفانه در مدیریت نجات نمره ما صفر است. در دنیای امروز نجات جان حتی یک انسان وابسته به تکنولوژی است و ناوگان آتشنشانی تهران بهعنوان پایتخت جمهوری اسلامی ایران باید مدرنترین ناوگان آتشنشانی آسیا باشد.
مختاباد خاطرنشان کرد: ما مدیریتی تحت عنوان مدیریت چوب پنبه داریم، به این معنی که مسوول همیشه بالاست، مانند چوب پنبه که زیر آب نمیرود. مسوول معتقد است من همیشه کارم خوب بوده و مقصرند دیگران این در حالی است که در این حادثه هرکس که خاطی بوده چه رییسجمهور، چه وزیر، چه شهردار باید جوابگو بوده و به افکار عمومی پاسخ دهند.
سروری، پیرهادی و مجتبی شاکری دیگر اعضای شورای شهر بودند که در دفاع تمامقد از اقدامات شهرداری با مخاطب قراردادن نمایندگان اصلاحطلب شورا عنوان کردند: قیمت نان تغییر کرده و چرا در بحرانهای قبلی این همه انتقاد نمیکردید. سروری نیز تاکید کرد: چرا هنوز دلایل حادثه پلاسکو بررسی نشده دائم میگویند شهردار باید استعفا دهد و عذرخواهی کند؟ ما باید نشان افتخار بر سینه آقای قالیباف نصب کنیم و از او تشکر کنیم که از لحظه اول تا انتها در تمام مراحل بحران تماموقت حضور داشت.
پس از اتمام چالشها و پرسشهای متعدد و بسیار مهم اعضای شورای شهر به خصوص اعضای اصلاحطلب، داوری معاون عملیات آتشنشانی به نمایندگی از آتشنشانان پاسخ گفت. وی عنوان کرد: اظهاراتی وجود دارد که آتشنشانان پس از پنج دقیقه به محل حادثه آمدند و برگشتند و 15 دقیقه بعد دوباره به محل حادثه آمدند. در این حادثه سه گروه به محل حادثه اعزام شد، اولین گروه با تکیه بر امکانات ساختمان وارد عمل میشوند تا زمان را از دست ندهند اما تجهیزات ساختمان عمل نکرده است.
همچنین خاموشکنندهای را از طبقه پایین به بالا میبرند اما حجم آتش بسیار گسترده بوده و تلاش میکنند از فایر وال استفاده کنند اما متاسفانه ساختمان پلاسکو فاقد سیستم خشک بوده و سیستم تر نیز به دلیل نقص کار نکرده در نهایت گروه اول اعزام شده به محل حادثه نتوانستند از سیستمهای داخلی ساختمان برای تسریع در عملیات استفاده کنند.
وی ادامه داد: همزمان دستور لوله کشی برای رساندن آب از طریق پلههای ساختمان داده میشود که همین موضوع باعث میشود زمان بیشتری برای بردن لولهها به طبقه پنجم به بالا صرف شود. پس از رسیدن لولهها به طبقات بالایی عملیات اطفای حریق آغاز میشود و در همین حین نخستین گروههایی که به محل حادثه رسیده بودند در مسیر اعلام میکنند که دود و شعله زیادی از ساختمان دیده میشود. این جملات برای ستاد فرماندهی نشانهای از گستردگی آتش است و به تبع آن گروههای بیشتری به محل حادثه اعزام شدند.
داوری با بیان اینکه تعداد زیادی از مردم داخل ساختمان پلاسکو قرار داشتند، ادامه داد: کسی اجازه ورود مردم را نداده بود اما مردمی که داخل ساختمان بودند خارج نمیشدند. برخی از آتشنشانان میگویند در ابتدا در هر طبقه میتوانستیم حدود 50 نفر را مشاهده کنیم.
وی درباره استفاده از آب و فوم در حادثه پلاسکو ادامه داد: فوم ویژه مایعات قابل اشتعال به خاطر سیال بودن و باقی ماندن روی سطح است چنان که در مخازن نفتی تعداد زیادی از خودروهای فوماتیک را به کار گرفتیم. بیتردید یک مخزن 20 لیتری گازوییل میتواند منبع یک فاجعه در حجم گسترده آتش باشد.
وی در خصوص نرسیدن نربانها به طبقه دهم گفت: اگر نردبانها در طبقه دهم کار میکنند به این علت است که مرکز عملیات ما آنجا بود. بیش از 25 نفر از آتشنشانان به وسیله همین نردبانها نجات پیدا کردند که بیشتر در طبقه نهم و دهم حضور داشتند.
داوری با بیان اینکه 32 دقیقه قبل از ریزش ساختمان دستور تخلیه صادر شده بود، تاکید کرد: تا 10 دقیقه قبل از ریزش همچنان مردم مصر به حضور در ساختمان بودند. 15 دقیقه قبل از ریزش به یکی از آتشنشانان ماموریت دادم برای خالی کردن مجدد به داخل ساختمان برود که در لحظات آخر حدود 150 نفر را با استفاده از زور به بیرون از ساختمان هدایت کردند. این درحالی است که برخی آتشنشانان و فرمانده عملیاتها در مصاحبه با جهان صنعت عنوان کرده بودند: وی یکی ازدو نفری بود که اجازه خروج از ساختمان در 20 دقیقه پایانی را به آتشنشانان نداده بود.
وی ادامه داد: اگر تنها همین پنج شهروند در این حادثه فوت میکردند و هیچ آتشنشانی به شهادت نمیرسید شاید گفته میشد در مقابل چشمان آتشنشانان پنج شهروند از دست رفتند.
داوری درخصوص پرسش برخی از اعضای شورا مبنی بر استفاده از تشک نجات نیز گفت: با توجه به شرایط ساختمان پلاسکو استفاده از تشک نجات کارایی نداشت چرا که این تشکها از جنس لاستیک و به شدت در مقابل حرارت آسیبپذیر هستند.
قالیباف پس از انتقاد اعضای شورای شهر پشت تریبون رفته و به پاسخگویی پرداخت.
قالیباف: شرمنده مردم هستم که نتوانستم در راه خدمت به کشور جانم را بدهم
شهردار تهران خود را از نوکر مردم پایینتر خطاب کرد و گفت: شرمنده مردم هستم که نتوانستم جانم را در راه خدمت به آنها بدهم و سالهاست به کشورم خدمت و عذرخواهی میکنم که نتوانستم جانم را بدهم.
محمدباقر قالیباف در جلسه نوبت عصر شورای شهر تهران که به منظور بررسی ابعاد حادثه پلاسکو انجام شد، گفت: من از نوکر مردم هم پایینتر هستم و فقط و فقط از مردم به این خاطر که هر روز در هر میدانی پای کار آمدند تا جان بدهند عذرخواهی میکنم و شرمنده مردم هستم که نتوانستم جان خود را در راه خدمت به آنها فدا کنم.
وی درخصوص اینکه تخصص مدیریت بحران را دارد، گفت: در سالهای 71 و 72 بحث پدافند غیرعامل و مدیریت بحران را در دانشگاهها در سطح دکتری تدریس میکردم اما ادعایی در این زمینه ندارم.
همچنین در حوزه تجهیزات هرگز ادعا ندارم که تجهیزات ما کامل است چراکه قطعا اگر به مانند حادثه پلاسکو دو اتفاق دیگر همزمان رخ میداد، قادر به اداره کردن آن نبودیم. در بقیه دنیا حریق ساختمانهای بلندمرتبه را با نردبان خاموش میکنند یا آییننامه مقرراتی را اجرا میکنند؟
قالیباف با بیان اینکه چه کسی مسوول این است که آتشنشانان ما تجهیزات خود را با پله از ساختمانی به ارتفاع 800 تا 1000 متر بالا بردند، گفت: حالا که میگوییم ساختمانی بلندمرتبه در کوچه شش متری ساخته شده تاریخش را هم بفرمایید و بگویید که چه کسی باید رسیدگی کند.
وی با اشاره به مغرور خواندنش که میگویند آنقدر خود را قبول دارد که عذرخواهی نمیکند، گفت: من اگر مورد خطاب قرار نگرفته بودم، صحبت نمیکردم اما باید بگویم هیچوقت ادعایی نداشتهام ولی ما در کشوری زندگی میکنیم که به نسبت کارهای دیگران قضاوت میشویم. شهردار تهران با اشاره به حادثه قطار در سال 82 گفت: انشاءالله خدا به ما عرضه بدهد. ما بیعرضه هستیم؛ قبول. 43 نفر در حادثه حریق اتوبوس در جاده قم در آتش سوختند اما حرفی زده نشد. پلاسکو هر جای دیگری بود بیش از اینها تلفات میداد. ما مجروح نداشتیم. این اظهارات شهردار در حالی مطرح شد که 230 مجروح از حادثه پلاسکو باقی ماند و 21 کشته و ایشان اینها را تلفات کمی میداند.