نورافشانی هنگام نماز
امام صادق، علیه السلام، فرمودند: حضرت فاطمه، سلام الله علیها، «زهرا» نامیده شد برای آنکه وقتی در محراب عبادت به نماز می ایستاد، نورش برای اهل آسمان می درخشید، همان طوری که نور ستارگان برای اهل زمین می درخشد (1) .
نماز حضرت فاطمه، سلام الله علیها، و غذای بهشتی
حضرت فاطمه، سلام الله علیها، به نماز علاقه فراوانی داشت و هرگاه حاجتی از خدا داشت متوسل به نماز می شد . حضرت علی، علیه السلام، به منزل خود وارد شد، بعد از آن که سه روز بر حضرت علی و زهرا، سلام الله علیها، گذشت که غذا نخورده بودند، رسول خدا، صلی الله علیه و آله، نشسته و فاطمه، سلام الله علیها، نماز می خواند و بین آنها چیزی سرپوشیده بود . وقتی که فاطمه، سلام الله علیها، از نماز فارغ شد، روپوش از آن برداشت، دید که کاسه ای بزرگ مملو از نان و گوشت است .
حضرت علی، علیه السلام، فرمود: یا فاطمه! این از کجا برایت آمده؟
گفت: از جانب خدا نازل گردیده، خدا به هر که بخواهد روزی می دهد .
رسول خدا، صلی الله علیه و آله، فرمود: آیا می خواهید نظیر این را برای شما نقل کنم؟
گفتند: بلی .
فرمود: یا علی! مثال شما مثل زکریاست که هروقت بر حضرت مریم، سلام الله علیها، وارد می شد، می دید که او در محراب عبادت است و در پیشگاه وی خوراک مهیا نهاده است .
می فرمود: ای مریم! این از کجا آمده است؟ مریم در جواب می گفت: از جانب خدا، خدا به هر کس که بخواهد روزی می دهد . آن گاه آن غذا را یک ماه خوردند و آن کاسه همان ظرفی است که حضرت مهدی، عجل الله تعالی فرجه، در آن غذا می خورد . (2)
جواب سؤال نماز
زنی به خدمت حضرت زهرا، سلام الله علیها، رسید و عرض کرد: مادر پیر و ناتوانی دارم که در نماز بسیار اشتباه می کند، مرا فرستاده تا از شما بپرسم که چگونه نماز بخواند .
آن حضرت فرمود: هرچه می خواهی بپرس .
آن زن سؤالات خود را مطرح کرد تا به ده سؤال رسید و حضرت زهرا، سلام الله علیها، با روی گشاده جواب داد . زن از زیادی پرسش خود شرمنده شده، گفت: شما را بیش از این زحمت نمی دهم .
حضرت فاطمه، سلام الله علیها، فرمود: باز هم بپرس . آن گاه برای تقویت روحیه وی چنین فرمود: اگر به کسی کاری واگذار کنند، برای مثال از او بخواهند که بار سنگینی را به ارتفاع بلندی حمل کند و در برابر این کار صد هزار دینار به او جایزه بدهند آیا او با توجه به آن پاداش احساس خستگی می کند؟
زن جواب داد: نه .
آن حضرت فرمود: من در مقابل هر پرسشی که جواب می گویم از خدا پاداشی به مراتب بیشتر دریافت می کنم و هرگز ملول و خسته نمی شوم . از رسول خدا، صلی الله علیه و آله، شنیدم که روز قیامت دانشمندان اسلام در برابر خدا حاضر می شوند و به اندازه علم و تلاش و کوششی که در راه آموزش و هدایت مردم داشته اند از خدای خود پاداش می گیرند .
کار و قرآن
سلمان فارسی روایت می کند که داخل خانه زهرا، سلام الله علیها، شدم، دیدم در همان حالی که مشغول کار خود بود و جوها را آسیاب می کرد، قرآن نیز می خواند .
تسبیح حضرت فاطمه، سلام الله علیها
در دست فاطمه زهرا، سلام الله علیها، تسبیحی از نخ پشمینی که صد گره خورده بود وجود داشت و آن را در دست می گرداندند و تکبیر و تسبیح می گفتند، تا اینکه حمزه سیدالشهدا عموی پیامبر شهید شد . پس از شهادت حمزه برای ساختن دانه های تسبیح از تربت او استفاده شد . وقتی که حضرت اباعبدالله الحسین شهید شد مردم از تربت آن بزرگوار برای ساختن دانه های تسبیح استفاده نمودند; زیرا که در خاک و تربت سرور جانبازان عالم، فضیلتی عظیم وجود دارد . امام صادق، علیه السلام، فرمودند:
تسبیح از نخهای آبی درست شده بود و سی و چهار دانه داشت و آن تسبیح مادر ما فاطمه زهرا بود . وقتی حمزه شهید شد از خاک قبر او دانه های تسبیح ساخته شد که با آن بعد از هر نماز تسبیح گفته می شد . (3)
توسل به حضرت زهرا، سلام الله علیها
انس بن مالک روایت می کند: روزی پیامبر اکرم، صلی الله علیه و آله، با ما نماز صبح به جای آورد، پس از فراغت از نماز روی مبارکش را به سوی ما گردانید و فرمود:
«ای جماعت مسلمانان، هر کس که آفتاب را از دست بدهد، پس باید به ماه تمسک جوید و در فقدان ماه دست به دامان زهره شود و اگر زهره را نیابد به دو ستاره فرقدان پناه آورد» .
از پیامبر اکرم سؤال شد که: «یا رسول الله مقصود از آفتاب و ماه و زهره و فرقدان (دو ستاره نورافشان) چیست؟»
فرمود: «من آفتابم، علی ماه و فاطمه زهره است و دو ستاره حسنین هستند، آنان با کتاب خدا دو دستاویز بشرند و همواره به هم پیوسته اند و هرگز از یکدیگر جدا نمی شوند تادر کنار حوض کوثر به من ملحق شوند . (4)
توسل امام جواد، علیه السلام، به فاطمه زهرا، سلام الله علیها
امام جواد هر روز هنگام ظهر به مسجد رسول خدا، صلی الله علیه و آله، رفته و پس از سلام و صلوات بر رسول خدا، صلی الله علیه و آله، به سراغ خانه مادرش زهرا، سلام الله علیها، که در همان نزدیکی قبر پیامبر، صلی الله علیه و آله، است می رفت و کفشها را درآورده و با نهایت ادب و خضوع، داخل خانه شده و در آنجا نماز و دعا می خواند و دقایقی طولانی به عبادت مشغول می شد . و هرگز دیده نشد به زیارت رسول خدا، صلی الله علیه و آله، برود و سراغ مادرش را نگیرد .
استعمال عطر هنگام نماز
لحظات آخر عمر حضرت فاطمه زهرا، سلام الله علیها، بود . چند لحظه ای به اذان مغرب باقی مانده بود، نزدیک بود که وقت نماز فرا برسد . فاطمه، سلام الله علیها، به اسماء بنت عمیس فرمود: «عطر مرا بیاور تا خود را خوشبو سازم، و آن لباس را که با آن نماز می خوانم بیاور» ، سپس وضو گرفت و در این هنگام که می خواست نماز بخواند، حالش منقلب شد، سرش را به زمین نهاد، به اسماء گفت: «کنار سرم بنشین، هنگامی که وقت نماز فرا رسید، مرا بلند کن تا نمازم را بخوانم، اگر برخاستم که چیزی نیست و اگر برنخاستم شخصی را نزد علی بفرست تا خبر فوت مرا به او بدهد» .
اسماء می گوید: وقت نماز فرا رسید، گفتم: «ای دختر رسول خدا! وقت نماز است .» جوابی نشنیدم، ناگاه متوجه شدم که حضرت زهرا، سلام الله علیها، از دنیا رفته است . (5)