نام کتاب:جهت گیری مالیات های اسلامی
مؤلّف:علیرضا لشکری
ناشر:مؤسّسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر
چاپ اوّل:بهار 1382
قطع:رقعی
تعداد صفحات:148 ص
قیمت:15000 ریال
این کتاب به منظور کشف و تبیین جهت گیری نظام مالیاتی اسلام تهیه شده است و می کوشد ابعاد گوناگون مالیات های اسلامی را مورد کاوش قرار دهد. در خصوص مالیات های اسلامی، مسأله ای که اساسا در ابتدای تحقیق، خودنمایی می کند، وجود مالیات های ثابت است بدین معنا که چون در آیات و روایات، عنوان مالیات (ضریبه) وارد نشده، و فقط از پرداخت هایی چون خمس، زکات، صدقه، و ... که هر کدام نیز در وضعی خاص أخذ می شود، نام برده شده، و اصل وجود مالیات ثابت میان چنین عناوینی مورد تردید قرار گرفته است، پیش از هر چیز به بررسی تعریف مالیات پرداخته، تعریفی خاص را ارائه می کند؛ و سپس بر مبنای آن تعریف، آن دسته از پرداخت هایی را که در آیات و روایات وارد شده و مشمول تعریف مالیات می شوند شناسایی می کند و به صورت مالیات ثابت به رسمیت شناخته، پایه و مبنای خود قرار می دهد و بعد اهداف مالیات ها را و این که در جهت تحقّق بخشیدن به چه مقاصدی مورد استفاده قرار می گیرند، بررسی می کند.
نام کتاب:نگرشی علمی به نظام درآمد و هزینه دولت اسلامی
مؤلّفان:حسن آقا نظری، محمدتقی گلیک حکیم آبادی
ناشران:«پژوهشگاه حوزه و دانشگاه» و «پژوهشکده امور اقتصادی»
چاپ اوّل:بهار 1382
قطع:وزیری
تعداد صفحات:192 ص
قیمت:13000 ریال
بی شک در جهان معاصر، دخالت دولت در حوزه اقتصاد، امری غیر قابل اجتناب است؛ هم چنان که تئوری های علمی نیز ناکارآمدی مکانیزم بازار را در ساماندهی برخی مشکلات اقتصادی به صورت رویکرد جدید پذیرفته است. در اقتصاد ایران، بودجه نیز با توجّه به این که یکی از مؤثّرترین ابزار سیاست گذاری اقتصادی اجتماعی دولت است، جایگاه ویژه خود را دارد؛ هر چند به لحاظ عدم توجّه به بسترهای گوناگون به ویژه وضعیّت فرهنگی اجتماعی، دچار ناکارآمدی های جدّی است.
حاکمیّت اسلام در ایران می طلبد که نگاه آموزه های اسلام در خصوص هزینه و درآمد دولت مشخّص شود تا براساس این نگاه، مقایسه ای بین آن چه هست و آن چه می باید شکل گیرد، به عمل آید؛ از این رو، موضوع پیشین مورد پژوهش قرار گرفت. در این پژوهش، تلاش چشمگیر بر این بوده است که دیدگاه اسلام درباره درآمد مالیاتی که یکی از چالش های اقتصاد ایران است، مورد توجّه قرار گیرد؛ هر چند نیم نگاهی به درآمدهای غیر مالیاتی نیز داشته است. نکته شایان توجّه این است که درباره مالیات های ثابت اسلامی، به دو زبان عربی و فارسی تحقیقاتی انجام شده؛ البتّه به زبان عربی بیش تر و به زبان فارسی کم تر؛ ولی در ادبیات هیچ یک از این تحقیقات، دو ویژگی توازن درآمد و رشد تولیدات جامعه، به طور همزمان مورد توجّه قرار نگرفته است.
برخی از محقّقان این عرصه، توازن ثروت و درآمد و برخی دیگر، رشد تولیدات درآمد را وجهه همّت خود قرارداده اند؛ ولی در این پژوهش، دغدغه بر این بوده است که نشان دهیم چگونه مالیات های ثابت اسلامی به لحاظ ویژگی های خود، نه تنها مانعی در برابر انگیزه های سرمایه گذاری و رشد اقتصادی نیستند، بلکه می توانند در توزیع درآمد، به ویژه بالا بردن سطح زندگی مردم، نقش مهمّی را ایفا کنند. شایان ذکر است که نظام هزینه های دولت اسلامی، براساس مصالح عمومی ترسیم شده است و از بررسی آن می توان نتیجه گرفت که در جهت حمایت اهداف پیشین، سازگاری بین رشد و توزیع را تحقّق می بخشد؛ البتّه باید به نقش برجسته بخش خصوصی، هم به صورت کارگزاران اصلی، و هم به صورت هدف توسعه در عرصه اقتصاد اذعان داشت و از این رو، عمده سیاست های دولت اسلامی، می باید در جهت حمایت از این بخش شکل گیرد.
نام کتاب:ارزیابی رابطه با امریکا (از دیدگاه اقتصادی)
مولّف:حسن دادگر
ناشر:مؤسّسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر
چاپ اوّل:بهار 1381
قطع:رقعی
تعداد صفحات:136 ص
قیمت: 6100 ریال
این کتاب بر خلاف اغلب نوشته ها که بدون ارائه تحلیل علمی و با پیش داوری های ذهنی ونگرش های سیاسی، مسأله رابطه با امریکا را بررسی کرده اند، رابطه اقتصادی با امریکا را با انجام تحقیق علمی و تحلیلی تاریخی ارزیابی کرده است.
مؤلّف پس از مطالعه اهداف و انگیزه های امریکا از داشتن رابطه با سایر کشورها و مروری تاریخی بر رابطه آن کشور با دیگر کشورها، نتیجه می گیرد که ارتباط اقتصادی ایران با امریکا هر چند ممکن است در کوتاه مدّت، برای کشورمان منافعی از جمله واردات ارزان و صادرات غیرنفتی گران و غیره را داشته باشد، در بلند مدّت ساختار نظام اقتصادی ایران صدمه می بیند و بافت اقتصادی کشور تغییراتی به سوی وابستگی اقتصادی، سپس وابستگی سیاسی و فرهنگی را شاهد خواهد بود.