ماهان شبکه ایرانیان

توسط نهاد کتابخانه‌ها صورت گرفت؛

چاپ کتابی درباره برنامه‌ریزی و ارزشیابی کتابخانه‌های عمومی

کتاب «پنج گام برنامه‌ریزی و ارزشیابی برآمد محور کتابخانه‌های عمومی» توسط دفتر برنامه‌ریزی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و موسسه انتشارات کتاب نشر منتشر شد.

چاپ کتابی درباره برنامه‌ریزی و ارزشیابی کتابخانه‌های عمومی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، کتاب «پنج گام برنامه‌ریزی و ارزشیابی برآمد محور کتابخانه‌های عمومی» نوشته ملیسا گراس، سیندی مدیاویلا و ویرجینیا ای. والتر با ترجمه نسیم قیاسی به‌تازگی توسط دفتر برنامه‌ریزی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و موسسه انتشارات کتاب نشر منتشر شده است.

امروزه کتابخانه‌ها مانند سایر نهادها به برنامه‌ریزی راهبردی می‌پردازند تا نیازهای اطلاعاتی جامعه خود را بشناسند و از فرصت‌ها و تهدیدهای مؤثر بر موفقیت خود آگاه شوند؛ ارزشیابی، برآورد میزان دستیابی به اهدافی معین است و اطلاعات به‌دست‌آمده از آن را می‌توان برای اثبات ارزش و اهمیت کتابخانه به کار برد.

کتاب پیش رو، به چگونگی استفاده از الگوی برنامه‌ریزی و ارزشیابی برآمدمحور و بهتر شدن خدمات کتابخانه‌های عمومی و سنجش عملکرد آن‌ها پرداخته و کتابداران و مسئولان کتابخانه‌های عمومی را با الگوی OBPE برای طراحی و اجرای برنامه‌ها و خدمات کتابخانه‌ای آشنا می کند.

روش‌های زیادی برای ارزشیابی خدمات کتابخانه‌ای وجود دارد؛ یکی از متداول‌ترین آن‌ها اندازه‌گیری درون دادها است. در توصیف کتابخانه بر اساس درون دادها، روال معمول این است که کیفیت خدمات را با تعداد کارمندان، ‌ کتاب‌ها، رایانه‌ها و ... یکسان می‌گیرند. استفاده از سنجه‌های برون دادی از دیگر روش‌های ارزشیابی است که اغلب بر مقدار مصرف منابع کتابخانه تأکید دارد. با وجود فراهم آوری اطلاعات مناسب، سنجه‌های درون دادی و برون دادی در خصوص میزان منفعت برنامه‌های کتابخانه به شرکت‌کنندگان، میزان رضایت کاربران و یا جایگاه کتابخانه در زندگی افرادی که به آن‌ها خدمت‌رسانی می‌کند، اطلاعاتی ارائه نمی‌دهند؛ به همین سبب موسسه خدمات موزه‌ای و کتابخانه‌ای امریکا (IMLS) به جست‌وجوی روش‌هایی پرداخت تا برنامه‌ها و خدمات را بر مبنای میزان تأثیر بر زندگی مردم ارزشیابی و توصیف کند.

سنجه‌های برآمدی به این منظور طراحی شده‌اند که ارزشیابی را بر پایه تجربه انسانی ممکن سازند. کانون توجه سنجه‌های برآمدی، ‌تأثیر حاصل بر افراد است که غالباً از گفته‌های خود شرکت‌کنندگان استخراج می‌شود؛ این بازخوردها نه‌تنها میزان اثربخشی خدمات را نشان می‌دهند، بلکه به بهبود برنامه‌ها، توقف برنامه‌های ناکارآمد و طراحی برنامه‌های جدید کمک خواهند کرد.

کتاب «پنج گام برنامه‌ریزی و ارزشیابی برآمد محور کتابخانه‌های عمومی» به تازگی با 144 صفحه به چاپ رسیده است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان