اصطلاح «کتواسیدوز دیابتی» را وقتی میشنوید که به دلایلی، کتونها (محصولات فرعی ناشی از تجزیه چربیها) در بدن تولید میشوند. کتواسیدوز زمانی اتفاق میافتد که در بدن شما انسولین کافی برای بردن قند به داخل سلولها جهت تبدیل به انرژی وجود نداشته باشد. وقتی که سلولهای بدن شما نتوانند قندی را که نیاز دارند از خون برداشت نمایند، قند خونتان بسیار بالا خواهد رفت و بدنتان شروع به تجزیه چربیها برای تامین انرژی خواهد نمود. این عمل باعث آزاد شدن کتونهای سمی به داخل خونتان خواهد شد. اگر برای درمان در این حالت انسولین دریافت نکنید، 3 وضعیت اتفاق خواهد افتاد:
• قندخونتان همچنان افزایش خواهد یافت.
•ساخته شدن کتونها در خون شما ادامه خواهد یافت و مقداری از این کتونها وارد ادرار شما خواهد شد. نشانهای که از افزایش خطرناک قند خون شما حکایت میکند.
•سلولهای بدنتان به شدت آسیب خواهند دید و این میتواند به بیماری شدید یا حتی مرگ منجر بشود. کتواسیدوز میتواند به سرعت اتفاق بیفتد بهخصوص زمانی که شما دچار بیماریهایی چون سرماخوردگی، زکام، عفونت و.. هستید.
دلیل اینکه چرا لازم است همیشه در مواقع مبتلا شدن به بیماری یا ملاحظه کردن علامتهای هشداردهنده هیپرگلیسمی (قندخون بالا) قندخون و کتون ادرار خود را اندازه بگیرید، در همین نکته نهفته است. درباره نحوه آزمایش وجود کتون در ادرار باید از پزشکتان اطلاعات بگیرید و ممکن است لازم باشد مطمئن شوید که نحوه آزمایش کتون در ادرار را به درستی یاد گرفتهاید.
علایم متعددی وجود دارند که میتوانند شما را از اتفاق افتادن کتواسیدوز آگاه کنند.
زمانی که شما علامتهای زیر را ملاحظه کردید ادرار خود را آزمایش کنید: احساس تشنگی خیلی زیاد کنید، دفعات ادرار کردنتان افزایش یابد، به طور ناگهانی وزنتان کاهش پیدا کند، احساس ناراحتی در معده خود داشته باشید و استفراغ کنید، درد معده (دلدرد) داشته باشید، از دهانتان بوی میوه گندیده بیاید.
اگر قندخونتان خیلی بالا باشد (بیشتر از 240 میلیگرم در دسیلیتر) و ادرارتان کتون وجود داشته باشد، بلافاصله به اورژانس نزدیکترین بیمارستان مراجعه کنید. با دکتر خود تماس بگیرید. زمان را از دست ندهید. اگر دچار کاهش سطح هوشیار شوید، باید شخص دیگری شما را به پزشک برساند.
البته میتوانید از پیدایش کتواسیدوز پیشگیری کنید. برنامه غذایی خود را بهطور دقیق رعایت کنید. برنامه فعالیت بدنی روزمره خود را به طور صحیح انجام دهید و تمام احتیاطهای لازم را حین ورزش به کار ببندید. قند خون خود را قبل و بعد از ورزش اندازهگیری کنید.
زمانی که قندخونتان از 240 میلیگرم در دسیلیتر بیشتر است، درباره اینکه آیا ورزش کردن کار درستی است یا نه با پزشک خود مشورت کنید. ورزش باعث خواهد شد بدنتان چربی بیشتری تجزیه کند و کتون بیشتری وارد جریان خونتان شود.
منبع: www. salamat.com