داشتن سطح تری گلیسرید پایین به شدت نادر است. ولی، عللی وجود دارند که منجر به کاهش سطح تری گلیسرید میشوند و این علتها در مقاله زیر ارائه شدهاند. احتمالاً درباره افزایش سطح تری گلیسرید و خطرات مرتبط با آن شنیدهاید ولی، اگر سطح تری گلیسرید پایین باشد چه؟ قبل از پاسخ به این سؤال بهتر است با تری گلیسرید آشنا شویم.
در بدن، چربیها به صورت تری گلیسرید ذخیره میشوند که سپس، بدن از آنها در صورت عدم وجود کربوهیدراتها برای تولید انرژی استفاده میکند. هنگامی که مقدار این چربیها زیاد باشد، میتواند برای بدن مضر باشد. رگهای خونی ممکن است سخت شوند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در بلند مدت افزایش پیدا میکند. اگرچه سطح تری گلیسرید پایین مفید است ولی، کاهش بیش از حد سطح تری گلیسرید میتواند منجر به بروز مشکلات سلامتی مختلفی شود.
چه مقدار کاهش بیش از حد عادی محسوب میشود؟
محدوده طبیعی تری گلیسرید کمتر از 150 mg/dL است. سطح 100 mg/dL یا پایینتر نیز مطابق اعلام سازمان AHA مطلوب در نظر گرفته میشود. ولی، کاهش بیشتر از این مقدار بسیار خطرناک خواهد بود.
علل کاهش سطح تری گلیسرید
علل مختلفی میتوانند منجر به کاهش سطح تری گلیسرید شوند که عبارتند از:
شما از رژیم غذایی کم چربی استفاده میکنید
شاید شما جزء کسانی هستید که از رژیم غذایی کم چربی استفاده میکنید و اهمیت استفاده از چربیها را نادیده گرفتهاید. همیشه به یاد داشته باشید که چربیها منبع ضروری از انرژی و همچنین مسئول جذب ویتامینهای محلول در چربی در بدن هستند. آنها همچنین مسئول تشکیل سلولها هستند. مهم نیست چه قدر وزن باید کم کنید، باید چربیهای سالم را در رژیم غذایی خود بگنجانید. از مصرف چربیهای اشباع شده و ترانس بپرهیزید چون، این چربیها برای سلامتی مضر هستند. همچنین، توصیه میشود قبل از شروع هر گونه رژیم غذایی با متخصص تغذیه مشورت کنید.
شما از سوء تغذیه رنج میبرید
علل زیادی برای این مسئله وجود دارد. حتی اگر پرخوری بکنید نیز بدین معنا نیست که حتماً همه مواد مغذی ضروری بدن را دریافت میکنید. از طرف دیگر، شما ممکن است به قدر کافی غذا نخورید بنابراین، بدن نمیتواند مقدار کافی مواد مغذی لازم برای کارکرد طبیعی خود را دریافت کند. استرس، افسردگی، اضطراب و مشکلات دیگر که اشتها را سرکوب میکنند ممکن است علت پرخوری یا کم خوری باشند. هنگامی که ذخیره چربی بدن به خاطر سوء تغذیه تخلیه میشود بدین معناست که سطح تری گلیسرید به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.
بدن شما نمیتواند مواد مغذی ضروری خصوصاً چربیها را جذب کند
این بیماری است که سندروم سوء جذب نامیده میشود. این بیماری باعث میشود بدن نتواند چربیها و مواد مغذی دیگر مانند ویتامینها و کربوهیدراتها را جذب کند. علل زیادی برای بروز این سندروم وجود دارند که برخی از آنها عبارتند از: بیماری سلیاک، بیماریهای ژنتیکی، عدم تحمل لاکتوز، مصرف برخی داروهای خاص و مشکلات روده کوچک. شما ممکن است با علائمی مانند تولید گاز، اسهال مزمن و کاهش غیر منتظره وزن مواجه شوید.
شما از پرکاری تیروئید رنج میبرید
پرکاری تیروئید هنگامی رخ میدهد که غده تیروئید بیش از حد فعال است و مقدار هورمون تیروکسین زیادی تولید میکند. علائمی مانند کاهش وزن، افزایش ضربان قلب، خستگی، بیخوابی، اضطراب، عرق کردن و افزایش اشتها ممکن است مشاهده شود. رابطه دقیق بین پرکاری تیروئید و کاهش سطح تری گلیسرید هنوز مشخص نیست. ولی، در برخی موارد، مشخص شده است که پرکاری تیروئید میتواند مسئول کاهش سطح تری گلیسرید در بدن باشد.
شما داروهایی مصرف میکنید که ذخایر تری گلیسرید بدن را تخلیه میکنند
شما ممکن است از داروهایی مانند مکملهای روغن ماهی، کپسولهای کلوفیبرات و نیاسین برای کاهش سطح تری گلیسرید استفاده کنید. به عبارت سادهتر، دارویی که قرار است سطح تری گلیسرید را پایین بیاورد این کار را انجام خواهد داد. مصرف زیاد این داروهاست که باعث میشود با گذشت زمان مشکل به وجود آید.
همانطور که قبلاً اشاره شد، تری گلیسریدها منبع مهمی از انرژی برای بدن هستند. هنگامی که سطح تری گلیسرید کاهش پیدا میکند، ممکن است دچار خستگی و ضعف کنید که این به نوبه خود میتواند منجر به بروز مشکلات بیشتری شود. در صورتی که احساس میکنید با مشکلات فوقالذکر مواجه هستید، به پزشک مراجعه کنید تا عوامل واقعی را تشخیص دهید. تنها با تشخیص درست است که میتوان اقدامات لازم برای حل مشکل کاهش سطح تری گلیسرید را انجام داد.