به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، شوراهای حل اختلاف، به قصد و نیت مشارکتهای مردمی در حل و فصل اختلافات مراجعین دستگاه قضائی کشور، احیا سنت حسنه صلحو سازش، کاستن از مراجعات مردم به ضابطین و دستگاه قضائی تشریع و تاسیس گردیده است.
با این حال ایجاد و توسعه صلاحیت رسیدگی و صدور حکم در شوراهای حل اختلاف اگر چه بر عهده قاضی شورا نهاده شده است ولکن به عنایت به اینکه غالب کارهای مقدماتی و مهیا نمودن پرونده برای صدور رای از قبیل: برگزاری جلسات صلح و سازش، استعلامات، تعیین کارشناسان و خبرگان محلی، معاینه و تحقیق محلی و ... توسط اعضاء و دبیران شورا انجام میشود، بار سنگین و رسالت بزرگی بر عهده شوراهای حل اختلاف گذاشته است به همین جهت باید بیش از وضع موجود مورد توجه و عنایت مسئولین قوای سه گانه قرار گیرد.
12 مورد از پروندههای این استان در خصوص قتل عمد پس از اخذ اولیای دم از محکومیت قصاص عدول و منجر به آزاد شدن زندانی گردید.
در پایان سال 95 استان آذربایجان غربی دارای 191 شعبه شهری و 139 شعبه روستایی و جمعا 330 شعبه بوده و میانگین پرونده وارده به شعب شهری استان 1003 فقره و استان در این زمینه در رتبه 3 کشوری است که نسبت به سال 94 شش پایه صعود داشته است.
شوراهای حل اختلاف آذربایجان غربی در سال 1395 مجموعا تعداد 56699 فقره از پروندههای وارده خود را از طریق صلح و سازش به سرانجام رسانده اند. از سوی دیگر، تعداد پروندههای قابل صلح و سازش استان در این سال معادل 150021 فقره بوده است. بدین ترتیب نسبت پروندههای صلح و سازش به پروندههای قابل صلح معادل 8/37% میباشد. این رقم بالاتر از میانگین کشوری (8/37%) است و از این حیث استان آذربایجان غربی در میان استانهای کشور در رتبه 7 قرار گرفته است.
با توجه به تاکید مقام معظم رهبری در خصوص شعب شوراهای حل اختلاف ویژه زندان و نقش آن در فرآیند قضازدایی، مرکز امور شوراهای حل اختلاف توجه خاصی به توسعه و بهینه سازی این شوراها دارد. در استان تعداد شعب ویژه زندان 6 شعبه اعلام شده است.
میزان پروندههای وارده این شعب در پایان سال 95 تعداد 1356 فقره و میزان پروندههای مختومه این شعب نیز در پایان سال 95 تعداد 1401 فقره گزارش شده است؛ که این میزان 625 فقره معادل 45 درصد با صلح و سازش مختومه شده است. همینطور در مدت مشابه تعداد 229 زندانی ازاد شده اند.
/