بعد از چرخش اخیری که با تغییر در سکانداری سازمان محیطزیست بهعنوان یکی از اضلاع اصلی تصمیمگیر درباره محصولات تراریخته ایجاد شده است بار دیگر، موضوع کشت و مصرف این محصولات در صدر خبرها قرار گرفت.
به گزارش به نقل از همشهری، در واقع بعد از رفتن معصومه ابتکار از سازمان محیطزیست که سالها درمقابل تولید محصولات تراریخته ایستادگی کرد یکباره نظر سازمان محیطزیست تغییر و اعلام کرد که وزارت بهداشت، سلامت محصولات دستکاری شده ژنتیک را تأیید کرده است.
عیسی کلانتری در نخستین نشست خبری خود بااصحاب رسانه گفت: درباره محصولات تراریخته وزارت بهداشت و درمان از 4سال پیش به دانشگاه پزشکی یزد مأموریت داده بود که بررسی کند و نظر دهد و بعد از حدود سه سال و هفت، هشت ماه دانشگاه علوم پزشکی یزد رسما از طرف وزارت بهداشت و درمان سلامت تراریخته برنج را تأیید کرد.
اطمینان میدهیم تراریختهها کاملا سالم است
در این زمینه ایرج حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره برنج تراریخته گفت: سیاست وزارت بهداشت درباره محصولات تراریخته و هر محصول جدید غذایی این است که حتما باید آزمایشها و تأییدیههای لازم را داشته باشد، دنیا در حال پیشرفت است و تولید محصولات کشاورزی اصلاح شده و ازجمله دستکاری شده ژنتیک سالهاست که انجام میشود.
وی گفت: در مورد برخی از این محصولات مانند سویا بازار دنیا تقریبا در انحصار محصولات تراریخته است، در کشور ما نیز برخی از این محصولات با مجوز وزارت بهداشت وارد بازار شده است و به مردم اطمینان میدهیم که محصولی که با تأییدیه وزارت بهداشت وارد بازار شده باشد، کاملا سالم است.
حریرچی درباره برنج تراریخته نیز تأیید کرد: آزمایش برنج تراریخته در آزمایشگاه دانشگاه علوم پزشکی یزد نشان داده است که این محصول مشکلی نداشته است.
بررسی دوباره مدارک دو کمیسیون مجلس
تغـیـــیـر نظر سازمان حفاظت محیطزیست درباره محصولات دستکاری شده ژنتیک و دفاع از تولید و مصرف آنها سبب شد تا دکتر امینیفرد، عضو کمیسیون بهداشت مجلس از برگزاری جلساتی در این زمینه خبر دهد وی در اینباره به همشهری گفت: با توجه به حاشیههای پیش رو بهنظر میرسد باید در این زمینه شواهد، مدارک و مستندات در کمیسیون بهداشت مجلس و همچنین کمیسیون کشاورزی مورد بررسی دقیق و موشکافانه قرار بگیرد؛ به هر حال زمانی که موضوع سلامتی مردم در میان باشد باید برای هرگونه شبههای پاسخ منطقی ارائه شود.
پیش از این نیز سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس، به 3 عضو کابینه درباره واردات تراریخته هشدار داد و گفت: درصورت عدمتوقف واردات محصولات تراریخته به کشور، گزارشی در این راستا به دستگاههای نظارتی و شهروندان ارائه میدهیم.
علیمحمد شاعری در حالی خواهان توقف این محصولات شد که پیش از این کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، در مصوبهای تولید، واردات و مصرف محصولات تراریخته را ممنوع اعلام کرده بود. تولید محصولات تراریخته از آن جهت که ارتباط تنگاتنگی با سلامت غذایی مردم دارد در چند سال گذشته از مقولههای چالشبرانگیز بوده است. حتی مقرر شد تا نمایندگان مجلس در قالب بررسی برنامه ششم توسعه، به این مقوله بپردازند تا تکلیف کشت انبوه و تجاریسازی محصولات دستکاری شده ژنتیک را برای 5سال آینده کشور مشخص کنند. حتی گفته شد که دولت سعی دارد با گنجاندن بند مربوط به تولید و تجاریسازی محصولات دستکاری شده ژنتیک در برنامه ششم توسعه، دستکم 5.1میلیون هکتار از مجموع 6 میلیون هکتار اراضی زراعی کشور را به کشت این دسته از محصولات اختصاص دهد. البته این معادلات با مصوبه مجلس مبنی بر ممنوعیت تولید، واردات و مصرف محصولات تراریخته به هم ریخت؛ مصوبهای که بهگفته علیمحمد شاعری ظاهرا هیچگاه اجرایی نشده است.
این نماینده درباره ورود محصولات تراریخته به کشور گفت: طبق گزارشهایی که در زمینه ورود محصولات تراریخته به دستمان رسیده است، مشخص شده که روند گذشته همچنان در این ارتباط اصلاح نشده است و هماکنون محصولات تراریخته به طریق قانونی وارد کشور میشوند و کنترل لازم در مبادی ورودی و گمرکات در این زمینه انجام نمیشود.
محیطزیست حق ندارد برای سلامت مردم تصمیم بگیرد
اصغر سلیمی، عضو فراکسیون سلامت مجلس و سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور ضمن مخالفت شدید با تراریختهها گفت: ما در کمیسیون بهداشت بهشدت پیگیر و مخالف این موضوع هستیم چرا که بر این باوریم که محیطزیست حق ندارد و نمیتواند برای سلامت و امنیت غذایی مردم تصمیم بگیرد.هنوز کشور ما تکنولوژی مناسب نظارت بر محصولات تراریخته را ندارد و حتی در برخی موارد نظارت کافی روی محصولات داخلی هم نمیشود؛ آینده هم مشخص نیست که نشان دهد این محصولات چهضرری خواهند داشت چون مطالعه روی آن بهصورت کامل انجام نشده است.
سلیمی افزود: ممکن است جهشهای ژنتیک ناشی از استفاده از محصولات تراریخته باعث ایجاد انواع سرطانها شود و خیلی از مشکلات و بیماریهای ژنتیک را برای نسلهای آینده ما بهدنبال داشته باشد؛ به همین دلیل نهتنها با واردات و کشت این محصولات مخالف هستیم بلکه برای مقابله با آن هم همه تلاش خود را میکنیم. این محصولات فقط برای آزمایش میتوانند تولید شوند. ضمن اینکه ما حق نداریم به شعور مردم توهین کنیم و محصولی را وارد کنیم که برچسبی از تراریخته روی آنها وجود ندارد. نگاه ما خاکستری است و چالش ما درباره مواد غذایی است. با محدودیت منابع آبیای که داریم صرفه اقتصادی را هم باید درنظر بگیریم اما باید سلامت و امنیت غذا را هم درنظر گرفت. بیشک در نخستین جلسه مهرماه، کمیسیون به این موضوع ورود خواهد کرد.
انتظار از مثلث سلامت کشور
دکتر مهدی فهیمی متخصص طب سنتی، درباره دلیل اختلاف نظر پیرامون موضوع تراریخته به همشهری چنین توضیح داد و گفت: باید متذکر شویم، دیابت نتیجه یک دستکاری عمدی در حذف سبوس از آرد و برنج بوده است که هنوز هیچ مقام مسئولی در کشور پاسخگوی این دستکاری هدفمند نیست. ورود به بحث تراریخته که میتواند خزانه ژنتیک مردم و گیاهان سرزمین ایران را تهدیدکند نهتنها یک بحث ساده نیست، بلکه تهدیدی فراتر از یک حمله نظامی گسترده به کشور مان است. نکته جالب این است درحالیکه کشورهای توسعه یافته از پذیرش آسان بذرها در گمرک کشورشان خود داری میکنند و حتی بعد از آزمایشهای ژنتیک اجازه ورود به کشور را صادر نمیکنند، خوش خیالی است که بحث تراریخته در ایران را ندیده انگاشت. وقتی کشورهای توسعه یافته این چنین به ورود بذرها و دانهها به کشورشان حساسیت نشان میدهندیعنی در این زمینه باید با احتیاط بیشتر رفتار کرد. به هرحال امروز تراریخته مورد حمایت قریب به اتفاق مدیران ارشد مثلث سلامت در کشور قرار گرفته است.مثلث سلامت در واقع همان وزارت بهداشت، وزارت کشاورزی و سازمان حفاظت از محیطزیست است که سلامت مردم ایران را درون بدنه خود حفظ میکند.