ماهان شبکه ایرانیان

عوارض جانبی تزریق واکسن آلرژی

چنانچه از واکنش‌های آلرژیک رنج می‌برید و قصد دارید واکسن آلرژی تزریق نمایید، بهتر است در مورد حقایقی از ایمونوتراپی یا ایمن درمانی خود را آماده کنید! هرچند اعتقاد بر این است که واکسن‌های آلرژی بی‌خطر می‌باشند، اما می‌تواند عوارض جانبی خطرناکی نیز به همراه داشته باشند


چنانچه از واکنش‌های آلرژیک رنج می‌برید و قصد دارید واکسن آلرژی تزریق نمایید، بهتر است در مورد حقایقی از ایمونوتراپی یا ایمن درمانی خود را آماده کنید! هرچند اعتقاد بر این است که واکسن‌های آلرژی بی‌خطر می‌باشند، اما می‌تواند عوارض جانبی خطرناکی نیز به همراه داشته باشند.

آیا می‌دانستید؟

از بیمار خواسته می‌شود پس از تزریق واکسن آلرژی، حداقل به مدت نیم ساعت در مطب دکتر و یا بیمارستان بماند. این کار به منظور اطمینان از انجام اقدامات درمانی فوری در صورت پیش آمدن عوارض جانبی ناشی از تزریق می‌باشد.
تزریق‌هایی که در طول ایمونوتراپی آلرژن انجام می‌شود، در درمان مشکلات مربوط به آلرژی مؤثر خواهند بود. آلرژی ناشی از مواد حساسیت‌زا مانند کرم‌های بسیار ریز گرد و غبار (dust mites)، گزیدگی توسط حشرات، قارچ، گرده، پرزهای بدن حیوانات، و غیره، می‌توانند به طور کامل با این روش درمانی معالجه شوند. یک سری تزریق‌ها طی یک دوره‌ی زمانی بر روی فرد انجام می‌شود. این راه مؤثر درمان آلرژی، یک روش امتحان و آزمایش شده است و به طور کلی به عنوان یک روش بسیار بی‌خطر در نظر گرفته می‌شود. با این حال، موارد خاصی وجود داشته که در آنها عوارض جانبی خطرناکی پس از انجام این تزریق‌ها ایجاد شده است.

عوارض جانبی

چنانچه به فکر انتخاب روش ایمونوتراپی هستید، بایستی پیش از شروع این درمان، آگاهی لازم را در مورد عوارض جانبی بالقوه‌ی آن کسب کنید. اجازه دهید در خصوص پی‌آمدهای آن بیشتر بدانیم.

سبکی سر

پس از انجام ابتدایی تزریق، بیمار ممکن است احساس سرگیجه کرده و حالت تهوع داشته باشد.

التهاب و خارش

متداول‌ترین اثر جانبی آن، احساس خارش در داخل و اطراف محل تزریق (بیشتر در بازو) است. محل تزریق همچنین ممکن است به رنگ متمایل به قرمز در آمده و گرم شود. به یاد داشته باشید، که محل تزریق را نخارانید و یا نمالید. این واکنش‌ها خیلی خطرناک نیستند و پس از چند ساعت از بین می‌روند. چنانچه پس از این مدت هنوز هم باقی مانده باشند، بلافاصله پزشک خود را از این موضوع مطلع سازید.

آنافیلاکسی

شدیدترین اثر جانبی تزریق واکسن آلرژی، آنافیلاکسی است. این امر موجب افت فشار خون می‌گردد. همچنین راه‌های هوایی را مسدود و تنگ می‌سازد. و ممکن است به ضعیف شدن نبض، التهاب پوست، استفراغ، و غیره منجر شود. همچنین ممکن است به یک شوک شدید آنافیلاکتیک تشدید شود. چنانچه درمان پزشکی به موقع انجام نشود، احتمال بیهوشی و حتی در موارد شدید مرگ نیز می‌رود. با این حال، اگر چنین واکنش‌هایی پس از اینکه بیمار مطب را ترک کرد، اتفاق افتند، بایستی به او آنتی هیستامین داده و بلافاصله به بخش اورژانس منتقل شود تا از پی‌آمدهای خطرناک جلوگیری گردد.

آنژیوادم

تزریق آلرژی همچنین می‌تواند به آنژیوادم منجر شود که موجب تورم صورت، دهان، زبان، لب، و غیره می‌گردد. همچنین موجب تورم گلو و راه هوایی تنفسی می‌گردد که منجر به اشکال در تکلم، بلع و تنفس می‌شود.

فشار خون

یکی از غیر عادی‌ترین عوارض جانبی ایمونوتراپی کاهش سطوح فشار خون است.

واکنش‌های آلرژیتیک

تزریق واکسن آلرژی همچنین ممکن است به عود یا تشدید واکنش‌های آلرژیک معمول شما گردد.

سایر واکنش‌ها

• کهیر
• احساس تنگی در قفسه سینه
• ناراحتی گلو
• گرفتگی بینی
• برافروختگی
• آب آمدن از چشم
• عطسه
• ضعف
• افزایش ضربان قلب
• غش
• درد شکمی
حتی اگر افرادی گزارشاتی مبنی بر ناباروری، تحلیل استخوان، افزایش وزن، ریزش مو، و غیره پس از تزریق واکسن آلرژی داده باشند، اطلاعات بالینی بسیار محدودی وجود دارد که این موارد را ثابت کند و یا وجود رابطه‌ای میان آنها را مورد تأیید قرار دهند.

استروئیدها

چنانچه واکسن‌های آلرژی را تزریق نمایید که دارای استروئید باشند، آنگاه ممکن است منجر به چاقی (به دلیل احتباس آب)، افزایش اشتها، بی‌خوابی، مشکلات چشمی، مشکلات قلبی، افزایش فشار خون، نوسانات خلقی، و غیره شود.

نیاز به انجام ایمونوتراپی

افرادی که به بعضی چیزها حساسیت دارند، داروهای خوراکی که به کاهش علائم آلرژی کمک می‌کنند، به آنها داده می‌شود. با این حال، افرادی که از آلرژی شدید رنج می‌برند، حتی پس از مصرف این داروها هیچ تسکینی نمی‌یابند. در چنین مواردی ایمونوتراپی به نجات آنها می‌آید. مواردی وجود داشته که داروهای ضد حساسیت منجر به ایجاد برخی از انواع دیگر آلرژی در افراد شده‌اند. علاوه بر این، داروهایی که برای آلرژی تجویز می‌شوند نیز مشخص گشته که با دیگر داروها واکنش نشان می‌دهند. به همین علت است که بعضی افراد برای حساسیت یا آلرژی‌هایی که دارند ایمونوتراپی را به داروهای خوراکی ترجیح می‌دهند. کودکان بالای پنج سال که از نوعی آلرژی رنج می‌برند نیز می‌توانند این تزریق‌ها را دریافت کنند.

میزان شایستگی

اگرچه این تزریق به عنوان گزینه‌ی بهتری نسبت به داروهای آلرژی در نظر گرفته می‌شود، افرادی که دارای شرایط خاص و یا برخی عوارض می‌باشند، بایستی از انجام این تزریق صرف نظر کنند. افرادی که دارای مشکلات آسمی، فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و ریوی و گلوکوم بوده و یا داروهایی مانند بتابلوکرها را مصرف می‌کنند، نبایستی تزریق آلرژی را انجام دهند، به این دلیل که ممکن است عواقب خطرناکی گریبانگیر آنها شود. علاوه بر این، حتی زنان باردار بایستی از این درمان اجتناب نمایند به این دلیل که ممکن است بر جنین اثر سوء گذارد. با این وجود، چنانچه در زمانی که تحت ایمونوتراپی قرار دارید، باردار شدید، اگر پزشکتان صلاح دانست، می‌توانید به درمان ادامه دهید.

اثربخشی

بیمار بایستی تحت آزمایشات خاص آلرژی قرار گیرد تا آلرژن یا ماده‌ی حساسیت‌زای خاصی که به آن حساسیت دارد در او تشخیص داده شود. ایمونوتراپی برای یک دوره‌ی 6 ماهه تا یک ساله هر هفته یک یا دو مرتبه انجام می‌شود. بیمار بلافاصله پس از انجام آن تغییری را احساس نخواهد کرد، به این دلیل که این روش یک فرایند آهسته و تدریجی است. این تزریق‌ها حاوی مواد حساسیت‌زا (آلرژن‌هایی) هستند که شخص نسبت به آنها حساسیت دارد. در ابتدا این آلرژن‌ها از طریق تزریق به میزان بسیار کم به بیمار داده می‌شوند. با این حال، این میزان به تدریج با هر تزریق افزایش می‌یابد. این تزریق‌ها به حساس کردن سیستم ایمنی کمک کرده و با توجه به آن نسبت به آلرژن‌ها سازگار و تحمل‌پذیر می‌شود، در نتیجه علائم آلرژیک که شخص با آن روبرو است کاهش می‌یابند.
پس از یک سال، بر روی بیمار تزریق نگهدارنده (maintenance shots) انجام می‌شود که تا سه سال ادامه می‌یابد. تا این زمان، علائم آلرژی کاهش یافته و به طور کامل از بین می‌روند. افرادی که متوجه‌ی تفاوت زیادی در علائم آلرژی نمی‌شوند، باید تزریق‌های نگهدارنده را برای دوره‌ی طولانی‌تری ادامه دهند. پیش از آنکه پزشک شروع به انجام ایمونوتراپی کند، بایستی بر روی بیمار چک‌آپ پزشکی انجام شود. متخصص یک سری آزمایشات پزشکی را بر روی بیمار انجام خواهد داد و سابقه‌ی پزشکی بیمار را مورد بررسی قرار می‌دهد.
به منظور درمان واکنش‌های آلرژیکی که دارید، لازم است پیش از انتخاب این روش درمانی، اقدامات احتیاطی مضاعفی را اتخاذ نمایید. تنها با یک پزشک متخصص آلرژی و یا ایمونولوژیست با تجربه مشورت کرده و ببینید که آیا او تمام آزمایشات لازم را پیش از تجویز این تزریق بر روی شما انجام می‌دهد. اتخاذ اقدامات احتیاطی لازم حفظ یک شیوه زندگی سالم با تمرین و ممارست نه تنها این اطمینان حاصل می‌شود که شما از عوارض جانبی خطرناک مصون هستید، بلکه به مؤثر واقع شدن درمان نیز کمک می‌کند.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه‌ی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه‌های پزشک متخصص در نظر گرفته شود.
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان