سرویس بینالملل فردا؛ مهدی خلسه: حادثه تلخ کشته شدن 59 آمریکایی و مجروحیت بیش از 300 نفر در یکی از جشنوارههای موسیقی در شهر لاسوگاس که از بزرگترین حوادث تروریستی تاریخ آمریکا بوده است، اکنون تبدیل به نقطه مرکزی برای شروع جدلهای سیاسی درباره مباحث ریشهدار جامعه آمریکا شده است. در این بین دو موضوع بیشتر از سایر موضوعات مورد بحث قرار گرفتهاند. موضوع نخست که تا حد زیادی به فضای رسانهای کشورهای منطقه ما نیز ارتباط دارد، بسیج سراسری رسانههای آمریکایی در معرفی قاتل جنایت لاسوگاس به عنوان عضو گروه تروریستی داعش است.
در اغلب رسانههای آمریکایی ابتدا هویت استفان پداک، عامل تیراندازیهای مرگبار لاسوگاس بی ارتباط با داعش و سایر گروههای تروریستی معرفی شد، ولی بلافاصله بعد از انتشار خبر خبرگزاری اعماق که در سالهای اخیر به انتشار خبر پذیرفتن مسئولیت اقدامات تروریستی توسط داعش در شهرهای مختلف جهان معروف شده است، به یکباره اغلب رسانههای جریان اصلی آمریکا پادوک را فردی تازه مسلمان شده معرفی کردند که در غالب یک تروریست اسلامی دست به کشتار وسیع افرادی زده است که برای یک مراسم موسیقی در کنار هم جمع شدهاند. نشریه پولیتیکو در مطلبی اقدام روزنامهها و شبکههای خبری پرطرفدار آمریکا همچون نیویورک تایمز، واشنگتنپس، نیوزویک و فاکس نیوز را مورد انتقاد قرار داده است و توضیح داده است که صرف نظر از صحت و سقم ادعای رسانه داعش، انتشار گسترده اخباری که توسط رسانههای گروههای تروریستی بدون ارائه هیچ مدرکی منتشر میشود، حاصلی جز افزایش حمایت رسانهای از گروههای تروریستی و نشانهای مبنی بر پیروزی آنها در بر نخواهد داشت.
جالب اینکه طبق ادعای فاکس نیوز، ساعتی پس از ادعای رسانه مرتبط با داعش، افبیآی در بیانیهای مدعی شد، هنوز هیچ مدرک محکمی دال بر وجود رابطه بین استفان پداک و داعش پیدا نشده است و ادعای رسانه داعشی بیش از اندازه غیر قابل باور است. پولیتیکو در این رابطه به نقل از یکی از کارشناسان سیاسی موسسه رند اعلام کرد که بسیاری از مردم در آمریکا به خاطر همین رویه رسانههای جریان اصلی، اعتمادشان را به آنها از دست دادهاند.
اما موضوع مهم دیگر مساله چالش برانگیز و مهم متمم دوم قانون اساسی ایالات متحده آمریکاست که برای شهروندان این کشور حق استفاده قانونی و بلامانع از اسلحه را به ارمغان آورده است. این قانون قدیمی سالیانی است که نقش تعیین کننده در فرآیندهای سیاسی و اقتصادی آمریکا داشته است. شرکت NRA که سازمان بسیار متمول آمریکایی و مسئول اصلی ترویج حق مالکیت و آموزش استفاده از سلاح در آمریکا به شمار میرود، از مهمترین لابیگران جامعه سیاسی آمریکا به شمار میرود.
NRA در اغلب انتخاباتها در آمریکا به حمایت از نامزد جمهوریخواهان پرداخته و نامزد جمهوریخواه هم در عوض با مانور روی گسترش آزادی استفاده از سلاح، عملاً به جوش دادن معامله بین میلیاردرهای سازنده سلاح و جمهوریخواهانی که برای ورود به کاخ سفید تلاش میکنند، پرداخته است. در سالیان اخیر بحث محدودیت و کنترل استفاده از سلاح به خاطر افزایش سرسامآور حملات تروریستی و قتل و جنایت بین مردم آمریکا، در میان برخی از اعضای حزب دموکرات مطرح شده است. در حادثه کشتار لاسوگاس هیلاری کلینتون نامزد شکستخورده دموکراتها در انتخابات گذشته، با ارسال پیامی در توئیتر خواهان شروع روند قانونی برای کنترل فروش سلاح در آمریکا شد.
جلوگیری از فروش اسلحه به مجرمین و افراد دارای بیماریهای روانی و همینطور نوجوانان از مهمترین درخواستهای نمایندگان و برخی اعضای حزب دموکرات در آمریکا بوده است که به خاطر سایه سنگینی که سازمان NRA و سایر شرکتهای فروش اسلحه در آمریکا بر سر فضای سیاسی ایالات متحده انداختهاند، تاکنون از تغییر این قانون ناتوان بودهاند. تیراندازی در دبستان سندی هوک در دسامبر 2012، تیراندازی در باشگاه شبانه همجنسگرایان در اورلاندو در ژوئن 2016 و کشتار دیروز در لاسوگاس نقاط عطفی در مسیر تلاش برخی اعضای حزب دموکرات در آمریکا بوده است که تاکنون به نتیجهای نرسیده است.
در مورد کشتار اخیر ظاهراً عزم برخی اعضای حزب دموکرات درکنگره آمریکا برای محدودیت و ایجاد کنترل بر فروش سلاح جزم شده است، ولی باید دید آنها این بار دیگر میتوانند از پس توجیهات جمهوریخواهان و رئیس جمهور دونالد ترامپ برای تغییر قانونی روند آزاد فروش سلاح بربیایند یا خیر؟ وجود بیش از 18 قبضه سلاح، مقادیری مواد منفجره و چندین هزار فشنگ در محل زندگی استفان پداک، خبر از پتانسیل بالای هر خانواده آمریکایی برای انجام یک اقدام تروریستی و مرگبار است.