سرویس بینالملل فردا؛ مهدی خلسه: تشخیص عملکرد روسها در فضای سیاسی جهان واقعا مبهم و پیچیده شده است. رفتار روسیه در قبال بحرانهای منطقه مثل جنگ داخلی سوریه، تعامل با سرکشیهای اردوغان و رفتار ظاهراً دوستانه فعلی با دولت ایران و رژیم صهیونیستی که از ریشه با یکدیگر در تخاصم هستند، تشخیص صدق و کذب درباره نیات حقیقی روسها و میزان عملگرا بودن آنها را دشوار کرده است.
این بار اما روسها به پیچیدگی رفتارهایشان، در مورد ارتباط با دولت ترامپ در آمریکا، اضافه کردند. بحث جاسوسی، هک کردن ایمیلهای کمیته مرکزی حزب دموکرات آمریکا، تلاش برای تغییر نتیجه انتخابات به نفع ترامپ و مورد آخر نفوذ در بین سیاستمداران و نزدیکان دولت ترامپ که این مورد آخر بعد از افشاگری گسترده رسانههای آمریکایی منجر به استعفای مایکل فلین، مشاور امنیت ملی دولت آمریکا شد و به مشکلات رئیس جمهور میلیاردر آمریکا برای ادامه کار اضافه کرد.
هرچند که روسیه تمام این اتهامات را تکذیب کرده است ولی رصد روند اتفاقات اخیر در آمریکا، بیشک خبر از عزم ولادیمیر پوتین و همراهان وی در کاخ کرملین برای برطرف کردن نیاز روسیه به دیده شدن در مسائل بینالمللی است.
روسیه بعد از اِعمال تحریمهای اقتصادی فراوان توسط آمریکا و اتحادیه اروپا، بعد از تصرف کریمه در بحران اوکراین، بیش از هر چیز نیازمند این است که توسط دولتمردان آمریکا و اروپا به عنوان یکی ار مهمترین بازیگران قدرت به حساب بیاید. این موضوع البته شامل بالا بردن ضریب تاثیر روسها در بحران سوریه و رفع تحریمها برای نشان دادن حل قطعی بحران کریمه خواهد شد.
استعفای فلین، که به کمک رسانههای لیبرال مخالف ترامپ حداقل در اذهان عمومی به معنای پذیرش خطای ضد امنیت ملی او تلقی شد، تکذیبهای مسکو درباره سخن گفتن مشاور امنیت ملی آمریکا با سفیر روسیه در این کشور، پیرامون موضوع تحریمها را عملاً بیارزش کرده است.
پوتین به اقدام اوباما مبنی بر اخراج دیپلماتهای روس واکنش نشان نداد، اما اکنون قطعاً در نتیجه به دست آمده از صبوری آن روز خود برای فرارسیدن زمان ریاست جمهوری ترامپ و دل بستن به افراد نزدیک به رئیس جمهور جدید آمریکا، تردید کرده است.
استعفای ناگهانی فلین، سوالات زیادی را درباره رابطه بین ترامپ و نزدیکان او با پوتین و سایر مقامات کرملین، بیپاسخ گذاشت. معمای پیچیدهای که شاید روابط شخصی و تجاری ترامپ با روسها، یکی از سرنخهای حل آن باشد. هرچند که ترامپ همه گمانهای مربوط به ارتباطش با روسها را اخبار دروغین یا به وقل خودش fake news خوانده است و مدعی شده است هیچ مناسبت تجاری با روسها ندارد.
حالا تمایل ترامپ برای گسترش روابط با روسیه نسب به گذشته کمتر شده است. رابطه با پوتین به نقطه ثقل خودنماییهای ترامپ در زمان تبلیغات انتخاباتی، برای همکاری با روسها در زمینه مبارزه با داعش و بالا بردن امنیت در آمریکا تبدیل شده بود. تا همین چند وقت قبل بود که ترامپ، پوتین را تحسین میکرد ولی اکنون و به همت رسانههای لیبرال مخالف دولت میلیارد آمریکایی، ترامپ درباره روسیه به شک و تردید افتاده است.
جیمز ماتیس، وزیر دفاع فعلی دولت آمریکا، در اقدامی هماهنگ شده با ترامپ، در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ با هیچ کدام از همتایان نظامی روس خود دیدار نکرد و احتمالاً دیدار آینده ترامپ و پوتین به تعویق خواهد افتاد.
برای پوتین این یک آرزوست که پای آمریکایِ رئیس جمهور ترامپ را به موضوعات سوریه، کریمه و تحریمهای ناشی از آن و مساله تهدیدهای ناتو باز کند، ولی کارشناسان آمریکایی نزدیک به جمهوریخواهان، کاخ سفید را تا قبل از اعلام نتایج انتخابات کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه، از برقراری ارتباط با کرملین منع کردهاند. این موضوع را به فشار سنگین رسانههای مخالف ترامپ هم باید اضافه کرد. استعفای فلین تنها یکی از زخمهای رسانههای مخالف ترامپ بر پیکره دولت تازهکار او بود.
البته برای کمک به ترامپ، روسهای فرصتطلب بیکار ننشستهاند. از هم اکنون شایعههایی مبنی بر دخالت هکرهای روسیه برای تاثیر در نتیجه انتخابات فرانسه و پیروزی مارین لوپن در انتخابات ریاست جمهوری شنیده میشود. آیا پوتین بعد از موفقیت پروژه ترامپ در آمریکا به دنبال روی کار آمدن یک ترامپ دیگر و این بار در فرانسه است؟