ماهان شبکه ایرانیان

خبر تو خبر؛

قصه تکراری «تکرار»/ ائتلاف، منهای اعتدال

در خبر تو خبر این هفته درباره اظهارات جنجالی رییس جمهور در دانشگاه تهران و برائت دوباره رییس فراکسیون امید از جریان اعتدالی صحبت کرده ایم.

قصه تکراری «تکرار»/ ائتلاف، منهای اعتدال

به گزارش خبرگزاری مهر، گروه سیاست، در خبر تو خبر این هفته از دیوار کوتاه ساخته شده توسط رییس جمهور بالا رفته ایم و در یک جمع و تفریق ساده، به "ائتلاف منهای اعتدال" رسیده ایم.

قصه تکراری "تکرار"

"حسن روحانی" رییس جمهور روز شنبه 15 مهر در آیین بازگشایی دانشگاه ها، با حضور در دانشگاه تهران ضمن انتقاد از آنچه وی برخورد با برخی افراد و جریان ها دانست، با بیان اینکه "بعضی دستگاه ها بیکارند و ناچارند عده ای را دم به ساعت احضار کنند"، گفت: یک جناحی از اول انقلاب دیوارش کوتاه ساخته شده است. اگر کسی خیلی هم تاثیرگذار باشد و مثلا برای تشویق مردم "تکرار کند" که بیایند پای صندوق؛ آیا تکرار می کنم تنبیه دارد؟

این اظهارات بازخوردهای زیادی در فضای رسانه ای ایجاد کرد. "روزنامه جوان" روز یکشنبه 16 مهر طی سرمقاله ای به قلم "عبدالله گنجی" مدیرمسئول این جریده، به سخنان رییس جمهور واکنش نشان داد.  

گنجی در ابتدای مقاله خود با اشاره به اظهار نظر رییس جمهور مبنی بر اینکه "آیا تکرار می کنم تنبیه دارد"، نوشت: این مغلطه شبیه آن است که مثلا جانباز مجرمی را در راهروهای دادگاه ببینیم اما هر کس از موضوع مطلع شد، بگوید: "این بود پاداش سال ها تلاش و مجاهدت؟ "....اتهام در جای خود و تلاش در جای خود محفوظ است.  

وی در ادامه نوشته خود با اشاره به بخش دیگری از سخنان رییس جمهور که گفت: "دیوار یک جناح از اول انقلاب کوتاه ساخته شده است"، تصریح کرد: دیوار آنان کوتاه است که وقتی رد صلاحیت می شوند(20 نفر از نمایندگان اصولگرای مجلس قبل) در مقابل یا در انتخابات ریاست جمهوری نظام تمکین و سکوت کردند یا آن ها که یک ماه در پایان مجلس ششم، مشغول تهیه خوراک برای رسانه های غرب و مجامع حقوق بشری بودند؟...

مدیرمسئول روزنامه جوان در بخش پایانی نوشتار خود ضمن پیشنهاد به رییس جمهور برای نحوه برخوردش با اصلاح طلبان تاکید کرد: به رییس جمهور محترم پیشنهاد می کنیم که اگر احساس دین به اصلاح طلبان(بخش عبور کرده از نظام) می کنید، راه و روش دیگری برای جبران پیدا بفرمایید. اگر چه معتقدیم شما در دوران انتخابات حنجره آنان بودید و برای نظام چیزی باقی نگذاشتید و آنان به همین راضی هستند و بعضا از شما تقدیر می کنند.

شورای پر حاشیه

پس از انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا، حملات سختی از جانب منتقدان، متوجه عملکرد شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان شد. این نقدها عمدتا به قبض و بست فضای شورای عالی اصلاح طلبان توسط تعداد معدودی از احزاب و عدم توجه به نقش همه احزاب در معادلات این شورا معطوف بوده است.  

"مصطفی کواکبیان" دبیرکل حزب مردم سالاری روز شنبه در نخستین همایش منتخبان این حزب در شوراهای اسلامی سراسر کشور، بار دیگر تنور انتقاد نسبت به روند کاری شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان را گرم کرد.  

وی با اشاره به چرایی رای نیاوردن "حبیب الله بی طرف" وزیر پیشنهادی رییس جمهور برای وزارت نیرو گفت: یکی از دلایل رای نیاوردن وزیر پیشنهادی نیرو در مجلس دهم را ساختار غیر حزبی نمایندگاه شهرستان ها می دانم که منافع حوزه انتخابیه را بر مصالح کلی ترجیح می دهند.  

کواکبیان در ادامه با بیان اینکه نمایندگان مستقل حاضر در مجلس، با وزش باد تغییر جهت می دهند تصریح کرد: همه این مشکلات به خاطر غیرحزبی بودن مجلس است و یکی از دلایل اساسی مخالفت ما با شورای عالی اصلاح طلبان، این است که وزن اشخاص را بر وزن احزاب ترجیح می دهد.

ائتلاف، "منهای" اعتدال

روز یکشنبه 26 شهریور بود که «محمدرضا عارف» رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان در گفتگو با سایت «شفقنا» از احتمال پایان ائتلاف جریان متبوعش با جریان اعتدال سخن گفت. این سخنان به سرعت با واکنش چهره های شناخته شده جریان اصلاح طلب مواجه شد؛ «محمد عطریانفر» عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران روز دوشنبه 27 شهریور در گفتگو با «خبرآنلاین» گفت: «اظهار نظر روی مباحث کلان، کلیدی و راهبردی نمی تواند اظهار نظر فردی باشد.» چهره هایی نظیر «محمدجواد حق شناس»، «عبدالله ناصری» و «محسن رهامی» هم در گفتگوهای جداگانه ای با خبرگزاری «ایسنا»، صحبت از تمدید یا عدم تمدید ائتلاف با جریان اعتدال را زودهنگام ارزیابی کردند.

با همه این ها، عارف امروز 18 مهر در گفتگو با خبرگزاری «ایلنا» بار دیگر رنجش خاطرش از ائتلاف با اعتدالیون را آشکار و بر احتمال پایان انقضای آن در انتخابات سال 98 سخن گفت. عارف در بخشی از این گفتگو با حمله به موتلفین خود در لیست امید در اسفند سال 94، اعتدالیون را متهم کرد که ائتلاف را صرفا تا درب بهارستان می خواستند.

رئیس فراکسیون امید در همین باره با اشاره به دوام نیاوردن ائتلافِ لیست امید در انتخابات مجلس دهم گفت: بخشی از این افراد صرفاً خودشان را کنار کشیدند اما بعضی دیگر عملاً در مجلس رودرروی ما قرار گرفتند و به گفتمانی که آن‌ ها را به مجلس فرستاده بود، پشت کردند و بنابراین، ائتلاف دوام نیاورد.

عارف در ادامه این گفتگو ضمن اشاره مجدد به احتمال پایان پذیرفتن ائتلاف با اعتدالگراها گفت: در انتخابات مجلس دهم ما بخشی از ظرفیت خود را در ائتلافی که انجام دادیم، به غیراصلاح‌طلبان اختصاص دادیم و این مسئله برایمان هزینه‌هایی به‌همراه داشت. بنابراین بعد از انتخابات مجلس، باید تصمیم می‌گرفتیم که آیا در گام سوم نیز حفظ این ائتلاف ضرورت دارد یا خیر.

وی با اشاره به انتخابات شوراهای 96 که اصلاح طلبان در آن، عطای ائتلاف با حزب «اعتدال و توسعه» -به عنوان نماینده جریان اعتدالی- را به لقایش بخشیدند گفت: در نهایت در انتخابات شورای شهر در سال 96 وارد ائتلاف نشدیم و درواقع آن‌چه به نوعی برای آینده مطرح کردم، در انتخابات اخیر عملی شده است.

عارف ضمن الگوقرار دادن انتخابات شوراهای 96 برای نوع کنش گری آینده اصلاح طلبان تاکید کرد: باتوجه به روندی که اصلاحات در این 3 گام طی کرده و در گام سوم نیز بدون ائتلاف موفق بودیم، احتمال اینکه بدون ائتلاف به راه‌مان ادامه دهیم، وجود دارد.

رئیس فراکسیون امید همچنین در بخش دیگری از سخنان خود درباره برنامه اصلاح طلبان برای انتخابات 1400 گفت: قطعاً ما کاندیدای اصلاح‌ طلب خواهیم داشت. ما در شرایطی که رقیب حذف کامل ما را امضا کرده بود، مشخصاً در سال 92 حدود 4 تا 5 کاندیدا داشتیم. بنابر این درشرایطی که در گام‌های دهه 90 موفق بودیم، آیا می‌توانیم در 1400 کاندیدا نداشته باشیم؟ این امکان ندارد.

شبح "دولت در سایه"

چند هفته ای هست که اسم و رسم دارهای جریان اصلاح طلب، نظیر "سعید حجاریان"، "محسن میردامادی" و بسیاری دیگر، درباره طرحی صحبت می کنند که هدف صوری آن، نظارت بیشتر بر عملکرد دولت برای اصلاح امور است. این طرح "دولت در سایه" نام دارد.  

ناظران، معتقدند که هدف اصلی اصلاح طلبان از دنبال کردن چنین ایده ای، تحت فشارقرار دادن حسن روحانی برای جبران کاستی های ترکیب هیئت دولت و وادار کردن رییس جمهور برای گام نهادن در مسیری است که رفرمیست ها به آن تمایل نشان می دهند.

"عبدالله رمضان زاده" سخنگوی دولت اصلاحات روز چهارشنبه 19 مهر در گفتگو با روزنامه "شرق" درباره ایده "دولت در سایه" گفت: بالاخره هر حزبی که می‌خواهد واقعا در ساختار سیاسی فعالیت داشته باشد و وارد قدرت سیاسی شود، باید نظرات خود را درباره بخش‌های مختلف کابینه و دولت مشخص کند. این موضوع هم جز از طریق رصد روزمره برنامه‌های یک وزارتخانه، شدنی نیست. بنابراین احزاب موظف هستند این کار را انجام دهند و اگر نمی‌توانند، نشان از ضعف آنها دارد. این موضوع یک «باید» است که احزاب ما تا امروز نتوانسته‌اند آن را به انجام برسانند.  

وی با رد تئوری سعید حجاریان که گفته بود "در خلا احزاب، دولت در سایه باید توسط ائتلاف اصلاح طلبان تشکیل شود، گفت: این ائتلاف فاقد تشکیلات و برنامه‌ریزی برای این کار است. ائتلاف هنگام انتخابات، فعالیت‌های خود را سامان داده و بعد از آن هم کنار می‌رود. بنابراین نمی‌شود وظیفه تشکیل دولت سایه را به ائتلاف واگذار کرد.  

این فعال سیاسی اصلاح طلب همچنین ضمن تشویق همه احزاب به تشکیل دولت در سایه -در حد توان خود-، با بیان اینکه اعتدال و توسعه را حزب نمی دانم، از دو حزب کارگزاران و اتحاد ملت به عنوان احزابی که می توانند دولت در سایه را تشکیل دهند، یاد کرد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان