از گذشته تاکنون، جنسیت فردی که اهدای خون می کند اهمیتی نداشته اما تحقیقات تکمیلی نشان می دهد که انتقال خون زنان باردار به مردان باعث افزایش احتمال مرگ آن ها پس از انتقال می شود.
پژوهشگران هلندی با مطالعه روی 31118 شخص که خون دریافت کرده اند به اطلاعات جالبی دست یافته اند. اطلاعات شخص اهدا کننده خون با جزئیات بالایی آورده شده که باردار بودن یا نبودن هم بخشی از آن اطلاعات است.
احتمال مرگ بیمارانی که خون را از مرد یا زن دیگری بدون سابقه بارداری دریافت کرده اند کمتر از بیمارانی است که خون را از شخصی سابقا باردار گرفته اند. جالب اینکه چنین اتفاقی فقط در مردان زیر 50 سال مشاهده شده. یعنی اگر مردی بالای 50 سال سن داشته باشد، نسبت به این عامل ناشناخته مقاوم است و می تواند از زنانی که پیشتر باردار بوده اند نیز خون دریافت کند.
قطعا این پژوهش جای شک و تردید بسیار دارد و خود محققان نیز اعلام کرده اند که برای درک بهتر باید بیشتر وارد جزئیات شوند و بهتر مسئله را بشکافند.
تا به امروز گزارش های متعددی مبنی بر اثرگذاری جنسیت روی ماجرای انتقال خود منتشر شده ولی هیچکدام نتیجه قطعی به همراه نداشته ولی عمدتا معتقدند که سن و جنسیت هیچ تاثیری در امر انتقال خون ندارد.
هنریک بیورستن اما محققی است که سال گذشته با پژوهش روی 10 هزار بیمار، نتیجه ای دیگر را منتشر کرد. او معتقد است که اگرچه هنوز دلایل کافی یافت نشده ولی بهتر است از انتقال خون زنان به مردان و بالعکس جلوگیری شود.
او می گوید: «جان میلیون ها انسان این میان در خطر است. آیا ما می خواهیم ریسک آن را بپذیریم یا مسیری مطمئن را برای جلوگیری از آسیب ها طی کنیم؟»
پژوهش اخیر، اولین بار است که فرضیه آسیب زننده بودن خون زنان سابقا باردار را پیش می کشد. پژوهشگران معتقدند که شکل گیری یک آنتی بادی خاص حین بارداری، علت اثرگذاری روی سلامت مردانی است که خون را دریافت می کنند. اما چرا این آنتی بادی روی زنان اثر ندارد یا روی مردان 50 سال به بالا بی اثر است؟ کسی نمی داند.