سیگار کشیدن عادتی است که هیچ کدام از ما از آن در امان نیستیم. شاید حتی افرادی که از آن متنفر هستند هم در معرض لغزش قرار گیرند و روزی بالاخره در دام دخانیات بیفتند. نکته بد این است که وقتی تعداد سیگارهایی که کشیدهاید از صفر فراتر برود، کنترل کردن آن سخت میشود؛ صفر را میشود در خاطر نگه داشت، اما یک عدد در حال تغییر را خیر. بنابراین چرا تصمیم نگیریم که دوباره عدد سیگارهای خود را به صفر برسانیم؟
نکاتی که در ادامه میخوانید شاید به نظر ساده بیایند، اما نگذارید سادگی آنها موثر بودنشان را زیر سایه ببرد.
1. قهوه صبح
خیلی از سیگاریها بلافاصله بعد از بیداری یا بعد از قهوه صبحشان، میل به کشیدن پیدا میکنند. اگر اولین کارتان بعد از بیداری سیگار کشیدن است، سعی کنید خود را با کاری مثل آماده کردن صبحانه، مشغول نگه دارید. مثلا دوش بگیرید، لباسها را بشویید، یا آشپزخانه را تمیز کنید. اگر هم قهوه صبحانه شما را به سیگار سوق میدهد، نوشیدنی خود را عوض کنید؛ چای، شیر، آب میوه. جایگزین کم نیست!
2. رانندگی در خودرو
نشستن پشت فرمان برای بسیاری افراد یک ماشه ذهنی است که به سیگار کشیدن منجر میشود. اگر عادت دارید پشت فرمان یا به عنوان سرنشین سیگار بکشید، چیز دیگری را جایگزین کنید. مثلا گوش کردن به موسیقی، یا حتی خواندن با آن، جویدن آدامس، گوش دادن به پادکست. همه اینها به شما کمک میکنند.
3. دورهمنشینیها
میهمانیها از جمله ماشههایی هستند که شما را به سیگار کشیدن وا میدارند، به خصوص زمانی که دوستان سیگاری و تفریحات هیجانی هم در آنها باشد. حتما به دوستان، همکاران یا دیگر همنشینهای خود در چنین میهمانیهایی بگویید که سیگار را ترک کردهاید تا حساب کار خودشان را بکنند. با آدمهای غیرسیگاری بیشتر معاشرت کنید و در فعالیتهایی حضور یابید که سیگار در آنها ممنوع است؛ مثلا حضور در باشگاه ورزشی، رفتن به سینما، کنسرت، و...
4. استرس
برای کمک به کاهش استرس در حین ترک سیگار باید یک رژیم غذایی سالم اختیار کنید. قبل از تعهد دادن به هر گونه برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید. برای خودتان وقت شخصی کنار بگذارید، کارهای مورد علاقهتان را از سر بگیرید، مصرف نوشیدنیهای کافئیندار را کاهش دهید و از تکنیکهای کاهش استرس استفاده کنید. استرس قطره قطره جمع میشود و سپس سرریز میکند. مراقب همه قطرهها باشید.
5. لم دادن و تفریح
کارهایی مثل تماشای تلویزیون، گفتگوی تلفنی، بازیهای دور میز یا بازیهای تختهای هم یکی از انواع ماشهها هستند که شما را به سمت سیگار هول میدهند. برای کاهش مصرف سیگار در جریان این لمدادنها و تفریحات خانگی بهتر است آدامس استفاده کنید. یا حتی بهتر از آن، کارهای دیگری را جایگزین کنید. مثلا، نقاشی، نوازندگی، نویسندگی، یا کارهای دستی و ذوقی مثل خیاطی، خراطی، مراقب از گیاهان، و غیره.
6. استراحت در میان کار
استراحت در حین کار یک ماشه معروف برای سیگار کشیدن است. برای کاستن و حذف سیگار از برنامه استراحت روزانهتان حتما خبر ترک سیگارتان را به همکاران خود بدهید. استراحتتان را کوتاه کنید، ترجیحا چُرت بزنید و یا آن را با افراد غیرسیگاری بگذرانید.
7. غذا
برای کاهش سیگارها، چندین وعده غذایی کوچک در طول روز میل کنید. پرهیز از وعدههای سنگین کمک بزرگی است. بیشتر آب بنوشید، غذاهای کوچک و سالم بخورید، و از جویدن آدامس بدون قند هم غافل نشوید. بعد از غذا هم خود را با کارهایی مثل جمع کردن ظرفها، تمیز کردن میز، شستن ظرفها، و یک پیادهروی کوتاه مشغول کنید.
8. احساسات منفی
احساساتی مثل عصبانیت، غم، تنهایی، و بیحوصلگی از ماشههای معروف برای سیگار هستند. مهم است که راه مواجهه با این نوع احساسات را بیابید و حین ترک و بعد از آن، به آنها پایبند بمانید. به دوستان، اعضای خانواده، و گروههای مشاوره تکیه کنید. اگر موقع تنهایی یا سر رفتگی حوصله احساس نیاز به سیگار در شما زنده شد، خود را از تنهایی در آورید.
9. اعضای خانواده، دوستان و همکاران سیگاری
رابطه با افراد سیگاری میتواند ترک سیگار را بسیار سخت کند. صد البته که نزدیکانتان ممکن است با دیدن اراده شما در ترک سیگار، احساس گناه کنند یا برخی دیگر، از تصمیم شما اظهار تنفر نمایند. ارتباطات خود با این افراد را مثبت نگه دارید، اهمیت آن به اندازه تمرکز روی ترک سیگار است.
10. رابطه جنسی
معمولا بعد از رابطه جنسی که اوج لذت را برای فرد به ارمغان میآورد، سیگار بسیار خودنمایی میکند. به جای پناه بردن به آن، با همسر خود درباره این نیاز فرساینده صحبت کنید. مطمئنا او شما را منصرف خواهد کرد و از اثرات مثبت ترک سیگار بر سلامت رابطه و خودتان خواهد گفت.