هدف از آنچه در اینجا توضیح داده میشود این است که به شما کمک کند تا برای زمینلرزه آماده شوید؛ چون یکی از دلایل مهم افزایش خسارتهای مالی و جانی در زمینلرزهها این است که مردم نمیدانند چگونه از خود در طول زلزله محافظت کنند. با روزچین برای دانستن اقدامات لازم به هنگام زلزله در آشپزخانه همراه باشید.
هدف ما این است که شما را درمورد آنچه که میتواند در زلزله اتفاق افتد آگاه کرده و راهکارهایی برای محافظت از خود و اعضای خانواده به شما پیشنهاد کنیم. با دانستن این مطلب که زمینلرزه پدیدهای اجتنابناپذیر است، ما با فکرکردن درمورد آن و یادگیری اطلاعات لازم میتوانیم آسیبهای آن را کاهش دهیم. اگر هنگام زلزله در آشپزخانه بودید باید چه اقداماتی را انجام دهید؟
«زلزله قابل پیشگیری نیست، اما میتوان کاری کرد که به نابودی تبدیل نشود».
اقدامات ایمنی قبل از زلزله در آشپزخانه
بسیار مهم است که شما اطلاعات خود را با اعضای خانواده نیز مطرح کنید. این امر ما را قادر میسازد تا به بسیاری از مردم که امکان یا فرصت دریافت این اطلاعات را ندارند دست یابیم و به هدفمان برای کاهش آسیب زلزله برسیم. در زیر نکاتی را که باید قبل وقوع زلزله در آشپزخانه انجام دهید را یادآوری میکنیم.
وسایلی که باید ثابت شوند
وسایل سنگین و برقی آشپزخانه جزو کالاهایی هستند که در عین اینکه زندگی راحتتری را برای ما به وجود میآورند، یک منبع خطر هم هستند؛ بهخصوص زمانی که زلزله رخ میدهد. پس اگر معیوب هستند یا در مکان مناسبی قرار ندارند، آنها را تعمیر کنید تا مشکلات بیشتری را که توسط کالاهای خانگی ایجاد میشود، کاهش دهید. به گفتۀ کارشناسان، آسیبهای ناشی از لوازم خانگی در زلزله و حتی مرگ خانوادهها، آمار قابلملاحظه و بالایی است. اگر شما نمیخواهید یک کابینت یا یک قفسه روی شما سقوط کند یا آسیبهای مالی زیادی بخورید، باید آنها را روی دیوارها ثابت کنید تا سقوط نکنند. این کار تنها به خاطر زلزله نیست، بلکه برای حفاظت از کودکان نیز این وسایل را به دیوار محکم کنید. طبق بررسی انجامشده در ایالات متحده آمریکا بین سالهای 2000 تا 2008 کودکان بسیاری بر اثر این حوادث خانگی زخمی یا حتی جان خود را از دست میدهند؛ بنابراین حتماً یخچال، فریزر، کابینت، کمد، وسایل برقی روی کابینتها و قفسهها را حتماً محکم و ثابت کنید.
کابینت آشپزخانه
درهای کابینت آشپزخانه همراه با زلزله باز و بسته میشود و باعث ازبینرفتن و شکستن وسایل داخل آن میشوند. در این وضعیت وسایل شکسته میتواند خیلی خطرناک باشد و به شما و اعضای خانوادهتان آسیب برساند. پس بهتر است در کابینتها با قفل بسته شوند تا در موقع زلزله از افتادن وسایل داخل آن و باز و بستهشدن و کوبیدن درها جلوگیری شود. اشیاء سنگین و بزرگ را در قفسههای پایین قرار دهید.
ایمنی قفسهها
اقلامی که با فاصله از زمین قرار دارند مانند اجاق مایکروویو، گلدان، سماور، پلوپز، آبمیوه گیری و… موجب خسارت میشوند، یا وسایلی مثل لیوان، بشقاب، پارچ، استکان و… (که روی قفسهها چیده شدهاند) از وسایلی هستند که میتوانند در موقع زلزله خطرناک باشند. ایجاد یک منطقۀ محافظتشده و ایمن با کمک وسایلی مثل سیم یا تکهای چوب که این اشیا را ثابت نگه دارد در مواقع زلزله و حتی هنگام کنجکاوی کودکان میتواند بسیار مفید باشد. حتی شما میتوانید از چسب دو طرفه نیز استفاده کنید. برای جلوگیری از افتادن محتویات، یک پیچ کشویی فلزی را به درب کابینت وصل کنید.
اقدامات ایمنی در حین زلزله در آشپزخانه
اگر هنگام وقوع زلزله در آشپزخانه بودید با رعایت این نکات جان خود و نزدیکانتان را از آسیبهای احتمالی حفظ کنید. اگر اجاق گاز روشن بود و غذا روی آن قرار داشت، در صورت امکان آن را خاموش کرده و خیلی سریع از اجاق فاصله بگیرید. امنترین مکان برای پناهگیری در آشپزخانه زیر میز ناهارخوری است. پس زیر میز رفته و پایههای آن را محکم بگیرید، درغیراینصورت کنار ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، یخچال و فریزری که محکم به دیوار ثابت شده است امنترین جاها هستند. از نشستن زیر قفسهها و وسایلی که امکان پرتشدن و سقوط آنها وجود دارد بپرهیزید. از پنجرهها و شیشهها فاصله بگیرید. اگر محل ایمن در آشپزخانه وجود ندارد به کنار دیوار رفته و در حالی که نشستهاید سر خود را روی زانوها خم کرده و با دستها پشتسر خود را گرفته و با کمک بازوها از سر خود محافظت کنید. به محض بهدستآوردن فرصت آشپزخانه را ترک کنید.
و در آخر…
ازآنجاکه زلزله خبر نمیدهد، توصیهها و اقدامات ایمنی دربارۀ زلزله در آشپزخانه، نسبت به دیگر حوادث اهمیت خاصی دارد؛ اما مهمتر از نکات ذکرشده در بالا، حفظ آرامش است. ترس و وحشت از سرعت و درستی کار شما میکاهد. آرام باشید و دیگران را به آرامش دعوت کرده و نکات بالا را انجام دهید. اگر شما هم در این چند ماه گذشته زلزله را احساس کردید تجربههای خود را در مورد زلزله با ما در میان بگذارید.
این مطالب را از دست ندهید:
زلزله (1)؛ هشدار! اینها علائم وقوع زلزله هستند
زلزله (2)؛ اقدامات ایمنی قبل از زلزله برای کاهش خطرات آن
زلزله (3)؛ نکات ایمنی که باید حین وقوع زلزله رعایت کنید
زلزله (4)؛ بعد از زلزله چه کاری باید انجام داد
زلزله (5)؛ اقدامات قبل از زلزله و پیشگیری از ویرانیهای بیشتر
زلزله (6)؛ چطور اتاق خوابتان را برای زلزله آماده کنید!