«مهم نیست چقدر به موفقیت برسید، زمانی خواهد رسید که با شکست مواجه می‌شوید.» -اوپرا وینفری

همه ما این شکست‌ها را تجربه کرده‌ایم. بعضی از ما آسیب روحی نیز از آن خورده‌ایم. بعضی اوقات، ما نهایت سعیمان را می‌کنیم ولی هیچ چیز جوری که می‌خواستیم پیش نمی‌رود. در این لحظات، می‌خواهیم تسلیم شویم و فکر می‌کنیم آرزوهایمان ارزش این دلشکستگی را ندارند. این رنج و شک‌ها طبیعی هستند ولی نباید جلوی شما را بگیرند. پیشرفت کردن پس از شکست ممکن است تمام انرژی شما را تخلیه کند و نیازمند استراتژی و عزم راسخ باشد، ولی حتما شدنی است. برای رسیدن به موفقیت پس از شکست، این قدم‌ها را طی کنید:

1-به خود زمان بدهید.

ممکن است شکست خوردن را انکار کنید. ولی باید حس شکست را کاملا قبول و ابراز کنید. این کار، باعث می‌شود دوباره روی هدفتان تمرکز کنید. اگر شکست را انکار کنید، پیشرفت نیز ممکن نخواهد بود. درد و رنج‌های شما روی هم جمع می‌شوند و بعدها روی شما تاثیر خواهند گذاشت. پس احساسات خود را بروز دهید.

2-چیزی که نمی‌توانید تغییر دهید را قبول کنید.

اگر کسب و کار شما شکست خورد و مقروض هستید، نمی‌توانید این حقیقت را تغییر دهید. این کار را یک روزه و با انکار شرایط اکنونتان نمی‌توانید انجام دهید.

اگر همسرتان شما را ترک کرده، ممکن است تا مدت زیادی درد بکشید. ولی نمی‌توانید حقیقت امر را تغییر دهید. پس قبولش کنید و به آینده فکر کنید. این فقط بخشی از پروسه التیام یافتن است و هرچه زودتر شرایط را قبول کنید، بهتر خواهد بود.

3-با خود مهربان باشید.

هنگام شکست، طبیعی است که حس گناه کنید، خودتان را سرزنش کنید یا حتی از خود متنفر شوید. ولی نهایتا باید یاد بگیرید خودتان را ببخشید و نوری در تاریکی پیدا کنید. به کسانی که پیش از شما از این شرایط جان سالم به در بردند فکر کنید. چگونه موفق شدند؟ در موردشان تحقیق کنید. حقیقت این است که شما در این احساسات افسردگی و مشکلات، تنها نیستید. افراد دیگری نیز در شرایط شما بوده‌اند.

4-گزینه‌های خود را بررسی کنید و اهدافتان را دوباره تعریف کنید.

هنگامی که خودتان را بخشیدید و آماده قدم بعدی شدید، زمان آن فرا می‌رسد که گزینه‌های خود را ارزیابی کنید. از خودتان بپرسید چه کاری را می‌توانستید متفاوت انجام دهید.

اگر مرتکب اشتباهی شدید، از آن درس بگیرید. اگر کاستی نشان دادید، دفعه بعد جبران کنید. و اگر اشتباهی مرتکب نشدید و باز هم شکست خوردید، روی آینده تمرکز کنید. همیشه می‌توانید از شرایط خود درس بگیرید.

هنگام ارزیابی، به تصویر بزرگ‌تر نیز فکر کنید. به چه چیزی می‌خواهید برسید؟ به خود یادآوری کنید که یکی از عادات روزمره افراد موفق، تعیین هدف است. شما هم اهداف بلند مدت خود را یادداشت کنید و به اهداف کوچک روزانه تقسیمشان کنید.

5-برنامه‌ای برای رسیدن به اهدافتان بریزید.

«هدف بدون برنامه، تنها یک آرزو است.» آنتوان دو سن اگزوپری

اگر تمام کارهایی که گفته شد را انجام دهید ولی برنامه‌ای نداشته باشید، همه زحمات شما به هدر خواهد رفت. پس حول محور هدفتان برنامه بریزید. اگر هدف شما التیام یافتن پس از جدایی و یکی از اهداف کوچکتان مطالعه کتاب‌های الهام بخش است، برای خریدن آن کتاب برنامه بریزید.

اگر هدف شما پیدا کردن سرمایه گذار برای ایده استارت آپ است، برنامه بریزید که در گردهمایی‌ها شرکت کنید و با سرمایه گذارها گفت و گو کنید. اطمینان حاصل کنید که طبق برنامه خود پیش می‌روید.

با گذر زمان، پیشرفت کردن آسان‌تر خواهد شد و انرژی کمتری صرف آن می‌کنید. هدف مند خواهید بود چرا که مقصود و برنامه شما، همان هدف شما است.

اگر احساس کردید دوباره افسرده می‌شوید، به شماره 3 برگردید و دوباره خودتان را ببخشید. گوش دادن به موسیقی، درمیان گذاشتن مشکلتان با دیگران و مطالعه راه خوبی برای اجتناب از تزلزل هستند.

ولی مهم‌ترین مسئله این است که تسلیم نشوید. تا تسلیم نشده‌اید، شکست هم نخورده‌اید پس مسیرتان را ادامه دهید!