تارا حصاری کارشناس ارتباط درمانی در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در رابطه با درمان بیماران صعب العلاج اظهار کرد: تلاش برای رفع نیاز مراجعان و کمک برای افزایش سطح توانمندیهای آنان با استفاده از روشهای مختلف، ضرورتی انکارناپذیر در جامعه است.
وی افزود: هنر درمانی و آموزش نقاشی به بیماران صعب العلاج و تلاش برای درمان، ایجاد روحیه و توانمندی در آنها که اغلب از سوی جامعه نادیده گرفته میشود، اقدام در خور ستایشی است که حاصل آن در قالب کارگاه آموزشی هنر درمانی در حال انجام است.
کارشناس ارتباط درمانی تصریح کرد: بسیاری از بیماران حاضر در این کارگاه معتقد هستند، این کارگاه با استفاده از شیوهای خاص توانسته تحول عظیمی در فرآیند درمان و ایجاد روحیه، شادی و اعتماد به نفس در آنها کمک کند.
وی درباره مفهوم هنردرمانی گفت: آرت تراپی یا هنر درمانی استفاده از مصالح هنری برای ابراز و بازتاب شخص است. فرد بیمار وقتی با هیجانات و احساسات و انرژی منفی رو در رو است، میتواند با استفاده از مصالح هنری، کشیدن خطوط، تصویر سازی و غیره تمامی موضوعات منفی را در درون خود خنثی کند. در اصل ترکیب رنگ ها، ترکیب عناصر تصویری؛ به فرد توان حل مشکلات را میدهد؛ بنابراین انجام فعالیتهای خلاقانه با استفاده از مواد و روشهای هنری و توان بخشیدن به مراجعان برای تاثیرگذاری بر روند تغییر و رشد فردی در یک محیط امن و راحت را هنر درمانی میگویند.
حصاری تصریح کرد: هدف از هنر درمانگرایانه رشد هویت، شخصیت، و برانگیختن احساس موفقیت از طریق ابزارهای ابتکاری خود محور است. جوهره هنر درمانی میان هنر و درمان ایجاد میشود و در اصل هنر درمانگر نقش حمایت گر را ایفا میکند.
وی درباره چگونگی استفاده از روش هنردرمانی برای بهبود بیماران صعب العلاج گفت: بیماری در فرد باعث به وجود آمدن سدی از ناباوری و عدم اعتماد به نفس شخص به خودش میشود. اکثرا بیماران انرژی خود را سرکوب میکنند. هنر مغز انسان را به فعالیتهای مثبت و اثر بخش سوق میدهد. هنردرمانگر در فرآیند هنردرمانی به شخص کمک میکند تفکری فعال و پویا را به صورت خود محور به ایدهای نو و انگیزه تبدیل کند.
حصاری تصریح کرد: در این روش فرد با ایده خلاق و فعال برای مواجه شدن با مشکلات و اختلالات فردی رو به رو است و مصالح هنری ابزاری برای شکستن سد بزرگ ناباوری است. این فرآیند باعث عملکرد مثبت بیماران میشود و بیمار اعتماد به نفس از دست رفته را دوباره به وجودش در طی فرآیندی خود محور باز می گرداند.
کارشناس ارتباط درمانی در پاسخ به این سوال که آیا هنر درمانی فقط جنبه درمانی دارد یا برای افزایش خلاقیت و توانایی در افراد جامعه از جمله کودکان نیز میشه استفاده کرد؟، گفت: هنردرمانی امری است همگانی و تمامی افراد جامعه میتوانند از مزایای آن بهرهمند شوند؛ که موجب انرژی مثبت و غلبه بر مشکلات میشود. در جامعهای پر استرس و پر اضطراب هنردرمانی امری واجب است. هنردرمانگر در فرآیند هنر درمانی کاری به زیباشناسی اثر و یا ارزیابی آن ندارد. هدف توانایی بخشیدن به بیمار، تغییر و رشد هویت شخص با استفاده از مصالح هنری است. انسان با درک هنر میتواند آگاهی خود را نسبت به خود و دیگران بالا ببرد. با استرس و مسائل آسیب زا راحتتر کنار بیاید. توانایی شناختی خود را بالاتر ببرد و از لذت خلق هنر سرمست شود و در اصل هنر درمانی باعث بالا بردن کیفیت زندگی میشود.
حصاری افزود: هنر درمانی شیوهای از روان درمانی است که امکان ابراز هیجانات و معالجه از طریق غیر کلامی را فراهم میآورد. این تجربه حس خوبی از درمان را در بیماران القا کرده است. کشیدن تصاویر توسط شخص در اصل به اشتراک گذاشتن احساسات و شکل بخشیدن به احساسات سرکوب شده است.
کارشناس ارتباط درمانی افزود: در فرآیند تصویرسازی فرد در اصل از کشیدن تصاویر و رنگ آمیزی به عنوان ابزاری جایگزین برای شرح احساسات و بیان آن استفاده میکند. هنردرمانی با این اوصاف میتواند به رشد عاطفی، عزت نفس و یکپارچگی روانی و اجتماعی کمک کند. کمک کردن به رشد هویت اشخاص حس خوبی را در انسان منتقل میکند. نه تنها بیماران متوجه اثرات مثبت هنردرمانی در زندگیشان هستند بلکه نزدیکان آنها نیز این حس را در آنها متوجه میشوند و خواهان ادامه فعالیت آنها در این زمینه هستند.
حصاری گفت: این امر به تدریج شخص را به مرحلهای از توانمندی و ورود به دنیایی میکند که قبلا دور آن حصار کشیده شده بود. در اصل ما باعث حس توانمندی در شخص میشویم و همین حس انگیزهای برای ورود به دنیای پر ایده و هدف دار میشود.